Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Сир при панкреатиті: який і скільки можна вживати? Що можна їсти при панкреатиті - список продуктів


Опубликованно 04.01.2019 09:40

Сир при панкреатиті: який і скільки можна вживати? Що можна їсти при панкреатиті - список продуктів

У статті розглянемо, що можна їсти при панкреатиті. Список продуктів буде представлений.

Панкреатит підшлункової залози є досить поширеною патологією.

Відмінною рисою цієї хвороби стає гостра шлункова біль і дефект якісного функціонування органу.

Лікувальна дієта при захворюванні не передбачає особливої різноманітності в страви і продукти. У зв'язку з цим пацієнти часто цікавляться, чи дозволений сир при панкреатиті.

Відповісти на це питання не можна однозначно, це залежить в більшості випадків від індивідуальних особливостей організму, а також сорти та якості продукту. Корисні властивості сиру

У сирах дуже багато жирів, лактози і легкозасвоюваного білка. У складі його також присутня велика кількість кальцію, який зберігає кісткову структуру і допомагає тканин оновлюватися. Сирна продукція відмінно насичує і втамовує голод, сприяє прискореному перетравленню їжі. Вироби можна є в чистому вигляді, а також додавати в салати, запіканки і макарони.

Тканинне загоєння підшлункової залози, ураженої панкреатитом, майже неможливо без триптофану, лізину, метіоніну, які містяться у великих кількостях в сирі. Крім іншого, фосфатиди, які знаходяться в складі тваринного жиру, беруть участь у більшої частини процесів обміну і прискорюють одужання відділів підшлункової залози. Саме тому деякі фахівці дозволяють пацієнтам вводити в свій раціон невелику кількість сиру при панкреатиті. Сирна продукція при гострій формі захворювання

На етапі стадії загострення хронічного простатиту і в будь-який час гострого процесу запалення небезпечно вживати в їжу сир. Харчування в цей період повинна бути особливо щадною, не допускає надмірних навантажень на травний тракт і підшлункову залозу.

Сир, таким чином, може стати дуже важкою їжею, яка буде погіршувати стан пацієнта або викликає болючий і тривалий рецидив хвороби.

Який сир можна при панкреатиті, цікаво багатьом. Сирна продукція при хронічному панкреатиті

Сирні продукти можна вживати при хронічній формі панкреатиту тільки в тому випадку, якщо у пацієнта досягнуто стан стабільної ремісії. Першу порцію при цьому дозволяється ввести в раціон лише через місяць після завершення нападу хвороби.

Навіть якщо відсутня симптоматика панкреатиту, підвищена утримання тварин за походженням продуктів в раціоні може викликати повторний напад запалення і стати причиною загострення.

Отже, максимальна кількість сиру, яке дозволяється з'їсти протягом доби, одно сто-двісті грам (залежить від сорту продукту). Краще якщо це буде домашній твердий сир. В цьому випадку краще всього вибирати сир низької щільності та жирності. Плавлений сир

Можна їсти плавлений сир при панкреатиті?

Цей вид відрізняється від ряду інших сирних сортів тим, що майже цілком засвоюється здоровим організмом. Однак, незважаючи на це, вживати його при панкреатиті будь-якої форми і виду небажано.

Обумовлено це тим, що більша частина видів продукту готується з великою кількістю хімічних добавок, ароматизаторів, барвників і солей, шкідливих для травних органів. У сирі нерідко бувають наповнювачі, які небезпечні для пацієнтів з панкреатитом. Плавлений сир при захворюванні з-за цього не може бути безпечним для організму. Бринза

Бринза хорошої якості володіє невеликим періодом витримки, в її складі не містяться шкідливі речовини. Крім іншого, в сирі немає важкого жиру у великих кількостях, завдяки чому виріб добре засвоюється організмом.

Однак при панкреатиті можна вживати виключно несолоні види бринзи, інакше продукт може стати причиною загострення хвороби. Голландський сир

Виготовлення голландського сорту виробляється по більш складній технології, має тривалий період витримки, і тому може бути небезпечним при панкреатиті для підшлункової залози. Проте в строго обмеженій кількості вживати його можна.

У той же час, якщо плавити сир допомогою температури, людина може видалити надлишки жиру, який виділяється на поверхні. Між тим потрібно стежити за станом пацієнта, щоб уникнути рецидиву. В раціон можна вводити навіть невелика кількість голландського сиру виключно при стійкій ремісії захворювання. Адигейський сир при панкреатиті

Такий сорт сиру має низький вміст жиру, а також цінні дієтичні властивості. Але деякі виробники кладуть у продукт дуже багато солі, і він через це може стати потенційно небезпечним для підшлункової залози.

В інших ситуаціях адигейських сир можна вживати при лікувальному режимі харчування на тлі панкреатиту в кількості до двохсот грамів в день. Навіть при хронічному панкреатиті адигейський сир допомагає нормалізувати травлення, зміцнює тканини і покращує стан кишкової мікрофлори.

Нежирні сорти

Під нежирними розуміються такі сорти сиру, в яких процентна концентрація ліпідів буде не більше десяти відсотків. В їх число входять: гауда (або гаудетте); сир моцарела при панкреатиті ідеальний; соєвий сир (тофу, не може плавитися); рікотта; грецький; чечіль; овечий і козячий.

Ці сорти добре засвоюються організмом, зменшують навантаження на систему травлення. Крім того, в них міститься багато амінокислот, вони володіють невисокою калорійністю, і тому рекомендуються для розвантажувального і дієтичного харчування.

Як вибрати сир при панкреатиті? Правила вибору сиру

Навіть дозволений в дієтичному раціоні сир може непоправно нашкодити травній системі та організму, якщо його неправильно вибрати. Наприклад, потрібно звернути увагу на такі властивості продукту: твердість; дата упаковки і виробництва (чим більш свіжий сир, тим краще); основні інгредієнти в складі; відсоток жирності; процес виготовлення; присутність наповнювачів.

В якісному сирі не повинно бути смакових і ароматичних доповнень, рослинних жирів, штучних консервантів і барвників.

Не можна купувати продукт з порушеною упаковкою і тоді, коли закінчується термін придатності. Домашній твердий сир підійде в будь-якому випадку.

У сирі не повинно бути горіхів, зелені і приправ. Така продукція може бути не просто шкідливою, а й небезпечним, причому як для хворої людини, так і для здорового. Що можна їсти при панкреатиті: список продуктів

Продукти харчування, які дозволяється вживати при панкреатиті пацієнту: дрібно нарубленное відварне м'ясо (кролятина, курятина, телятина), суфле, котлети на пару; відварна риба або на пару; молочка: простокваша, ряжанка і кефір не більше 1-5%; крупи: вівсяна каша, манка, рис, гречка; зварені некруто яйця, але є дозволяється в невеликих кількостях; парові або запечені овочі; запечені фрукти або в компотах; підсушений білий хліб тільки в малих кількостях; з солодощів: зефір і желе; напої: відвари, чиста вода, чай. Які ж продукти заборонені при дієтичному раціоні на тлі панкреатиту підшлункової залози?

Ось основний перелік: риба і м'ясо жирних сортів; солоне; напої та солодощі (крім тих, що в переліку дозволених); смажене; спиртні напої; копчене; сирі овочі і фрукти; борошняне (крім згаданого вище); омлет і зварені круто яйця; консерванти; молочні продукти: молоко, сметана і сир (будь-яка жирна продукція).

Правила дієтичного харчування при панкреатиті повинні дотримуватися ретельно. Ніяких відхилень від описаного меню.

При хронічній формі раціон харчування включає овочі, які не викликають посиленого виробництва шлункового соку. Саме тому, якщо запропоноване меню будуть внесені зміни, захворювання відновиться з новою силою.

Дієта при загостренні панкреатиту підшлункової залози стає ще більш суворою. Треба намагатися вживати в їжу якомога більше каш і легких супів. Пацієнту потрібно виключити можливий запальний процес у шлунку. Таким чином, діяльність органу полегшується за допомогою продуманого особливим чином «полегшеного» раціону.

Нижче представлено зразок меню при панкреатиті підшлункової залози. Зразкове меню

При лікуванні такої патології денне кількість калорій в нормі повинно коливатися від 700 до 800 калорій.

Продукти харчування, в яких містяться жири, - 0.

Прийом білків в їжу – до п'ятнадцяти грамів.

Кількість вуглеводів – не більше двохсот.

Кожен день пити 2-2,5 л рідини протягом усього тижня.

Якщо у пацієнта гостра форма хвороби, меню дієти має свою специфіку.

Гострий панкреатит, ознаки якого спричиняють нестерпний біль, повинен супроводжуватися голодуванням протягом 3-4 днів. Потім починають вводити в щоденний раціон і меню спеціальні продукти.

Зразкове меню при панкреатиті на тиждень виглядає таким чином (описано на весь день).

Дні 1-2: картопляне або овочеве пюре (масло не додається); тридцять грамів підсушеного хліба; каша: гречка, вівсянка; сухі види печива; кисіль, вода, чай.

Дні 3-4: рисовий відвар або вівсянка; пюре картопляне без олії; рідка каша (гречка, вівсянка, манка); підсушений хліб.

Дні 5-6: приготований на пару омлет; легкий суп; сирне суфле (жирність від 0 до 1,5%); овочеве пюре; в якості десерту протерті яблука або пудинги з овочів; зелений чай.

День 7: вівсяна каша; сирне суфле (нежирне); зроблені на пару овочі; суп-пюре (легкий); зелений або чорний чай; запечені яблука.

Кожен день протягом тижня пити багато води, відварів і чаю.

Ми розглянули, який сир при панкреатиті вибирати. Автор: Віталій Віталійович 26 Вересня, 2018


banner14

Категория: Здоровье

Сир при панкреатиті: який і скільки можна вживати? Що можна їсти при панкреатиті - список продуктів


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.