Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Дієта при хворобах печінки і жовчного міхура: корисні продукти, рецепти і меню


Опубликованно 19.12.2018 23:50

Дієта при хворобах печінки і жовчного міхура: корисні продукти, рецепти і меню

При будь-яких захворюваннях внутрішніх органів людина потребує спеціальної дієти. Особливо це стосується хвороб печінки і жовчного міхура. Дієти, як правило, переносяться добре. Деякі страви за смаком не поступаються забороненої їжі. Головне при захворюваннях органів шлунково-кишкового тракту - це виключити найбільш шкідливі продукти і додати до складу щоденного меню максимальну кількість корисних. Проблеми з печінкою

До найбільш поширеним захворюванням відносяться цироз, холецистит, гепатит, гепатоз і жовчнокам'яна хвороба. Розпізнати ці хвороби можна по ряду симптомів. Наприклад, при запаленні жовчного міхура з'являється важкість у правому підребер'ї, нудота і блювота. При натисканні на хворий орган виникає гостра біль. А також одним із симптомів поганої роботи жовчного міхура вважається пожовтіння калу з неприємним запахом. Випорожнення дуже часто йдуть разом з піною. Дуже часто таким пацієнтам лікарі призначають дієту при хворобі шлунку і жовчного міхура.

Набагато гірше йдуть справи, якщо кал повністю пофарбований у білий колір. Швидше за все, у хворого гепатит або пухлина. При гепатиті також пропадає апетит і з'являється нудота. Нерідко захворювання печінки супроводжується високою температурою, іноді сягає сорока градусів. Це характерно в період загострення патології. При млявій хвороби хронічного характеру температура, як правило, не спостерігається. Хворий жовчний міхур приносить шкоду всьому організму. Дуже часто у такого хворого з'являється головний біль, занепад сил і поганий настрій.

Визначити захворювання печінки також можна по опуклому животі. Такий симптом називають водянкою живота. Найчастіше вона виникає при цирозі печінки. Водянка дуже часто супроводжується розширенням вен, порушенням пігментації шкірного покриву і кровотечею внутрішніх органів. Лікування та відновлення

Якщо спостерігається будь-якої з перерахованих вище ознак, краще всього відразу звернутися до лікаря. Він призначить необхідні дослідження, які включають в себе УЗД і аналіз крові. Слід пам'ятати, що на початкових стадіях захворювання печінка можна досить легко вилікувати. Для цього існують спеціальні препарати, гепатопротектори, відновлюють пошкоджені клітини печінки. Обов'язковою умовою є дотримання дієти при хворобі печінки та підшлункової залози. Без неї дуже часто лікування стає марним і затягує процес одужання. Причина захворювання

Деякі хвороби мають інфекційне походження. Однак у більшості випадків людина сама губить свою печінку. Насамперед це стосується алкоголіків, а також любителів смаженої і жирної їжі. На жаль, люди, які тривалий час приймають лікарські препарати, що також знаходяться в групі ризику. До них відносяться діабетики, алергіки, астматики і багато інших. Їм вкрай необхідно протягом усього життя дотримуватися певної дієти при хворобі печінки та підшлункової залози, щоб не навантажувати хворий орган.

Іноді причиною поганої роботи цього органу є спадкова схильність. Люди, схильні до стресів або працюють на шкідливому виробництві, дуже часто до сорока-п'ятдесяти років виявляються з хворою печінкою. А також згубний вплив на цей орган надають різні паразити, що живуть в організмі. Що не можна їсти

Існують продукти, які категорично заборонені при захворюванні цього органу. Згідно дієті № 5щ при хворобах жовчного міхура, до них відносяться смажені страви, борошняні, копчені, солоні і будь-який алкоголь. На жаль, людина дуже часто не замислюється про здоров'я органів ШКТ і тільки після виникнення хвороби починає дотримуватися здорового харчування. Кожен хворий повинен запам'ятати такі продукти, заборонені до вживання: Будь-яка жирна риба, в якому б вигляді вона не була приготована. Не має значення, чи буде вона зварена на пару або припущена в сковороді. У будь-якому випадку риб'ячий жир при захворюваннях печінки вкрай небажаний. Аналогічно заборонені будь-які сорти жирного м'яса. До них належать насамперед свинина і баранина, яка є надзвичайно важким продуктом для будь-якого, навіть здорової людини. З свинини можна використовувати невелику частину, повністю звільнене від сала. Перші страви готуються виключно на воді, так як бульйони знаходяться під суворою забороною. Дуже важким продуктом для печінки є гриби. Їх не можна використовувати в будь-якому вигляді. Крім того, навіть грибні бульйони вкрай не рекомендуються лікарями. Вершкове масло, маргарин і кулінарний жир слід замінити рослинним маслом. Будь-які м'ясні або рибні консерви є отрутою для печінки. Це відноситься не тільки до копченим шпротами, але і до будь-яким іншим консервам. Плавлені і інші сорти жирних сирів також виключаються з щоденного раціону. Аналогічно поступають з жирними молочними продуктами, до яких відноситься сир підвищеної жирності, морозиво і вершки. Не застосовують у період загострення захворювання будь-які горіхи, а також арахіс. Страви заборонено приправляти такими приправами, як чорний і запашний перець, суха гірчиця, червоний гострий перець і деякі інші. З кондитерських виробів вибирають ті, в яких не міститься масляний крем. Крім того, слід уникати десертів з білковим кремом і шоколадом. Чорний чай, розчинна кава і какао також не вживають при захворюваннях печінки. Виняток можуть становити лише слабо заварений чорний або зелений чай. Будь-які продукти з какао-бобів вкрай не рекомендуються. При захворюванні жовчного міхура заборонено їсти у великій кількості хлібобулочні вироби. Це не тільки здобна випічка, але і звичайний білий хліб з пшениці. Під великим забороною знаходяться солодкі газовані напої та алкоголь. Крім того, спиртні напої є справжньою отрутою для печінки, здатним її погубити. Аналогічно слід ставитися і до копчених продуктів, а також до магазинних сосисок, сарделькам і вареним ковбасам. Такі овочі, як щавель, свіжий лук і часник, а також редис і чорна редька, заборонено вживати в період загострення захворювання.

Якщо всі перераховані вище продукти виключити з щоденного раціону, то хворий вже відчує помітне полегшення. Лікарі рекомендують протягом усього життя намагатися їх не вживати. Деякі захворювання, як, наприклад, гепатит, вимагають тривалого лікування. Для того щоб настало одужання, хворому потрібні самоорганізація і сила волі. Корисна їжа

Крім заборонених існують і корисні продукти, які, навпаки, слід включати в меню дієти при хворобах печінки кожен день. Як правило, вони містять величезну кількість вітамінів, антиоксидантів, мікроелементів і інших корисних речовин. Насамперед це стосується киселів і компотів зі свіжих або сушених фруктів. В їх складі є дуже багато калію, вітамінів А і Е, а також вкрай важливого вітаміну C. Овочеві соки є для печінки справжнім натуральними ліками. Завдяки їм вона підживлюється корисними речовинами, в результаті чого помітно поліпшується її робота і функціональність. Овочеві соки запускають процес очищення органів шлунково-кишкового тракту, що також прискорює процес одужання. Природно, перевагу слід віддавати соків домашнього приготування, а не магазинним. До речі, консерванти, що містяться в таких продуктах, також вкрай небажані. Багато овочі відмінно поєднуються з фруктами. Наприклад, яблуко відмінно розбавляє густу м'якоть морквяного або гарбузового соку. Обов'язково слід вживати якомога більше чистої мінеральної води без газу.

Всі страви, як правило, або запікаються, або проварюються. А також їх можна тушкуйте в невеликій кількості води з додаванням соняшникової олії. Запечені овочі є найбільш природною їжею для людини. Вони набагато краще засвоюються, ніж сирі. Крім того, кількість вітаміну А в запеченої моркви або гарбузі помітно збільшується. Цей вітамін сприяє оздоровленню печінки, оскільки бере участь у загоєнні її тканини. Що дозволено

При захворюваннях печінки і жовчного міхура можна вживати наступні продукти: Такі сорти м'яса, як кролятина, індичатина і курятина. В невеликій кількості також споживають телятину. Вермішель або макарони з твердих сортів пшениці. Суворо заборонені низькоякісні продукти, що містять величезну кількість клейковини. Розчиняючись в шлунку, вона перешкоджає процесу травлення, що, в свою чергу, порушує роботу жовчного міхура. Дуже рекомендується щоденне меню дієти при хворобі печінки включати каші. Готують їх спеціальним чином, щоб вони не сильно розварилися. Тільки в такому випадку вони будуть містити необхідну кількість мікроелементів і клітковини, яка допоможе процесу очищення шлунка і прямої кишки. Запечені або свіжі фрукти повинні бути на столі щодня. Важким продуктом для печінки є тільки груша. Відварна нежирна риба відмінно доповнить щоденний раціон. Дуже корисні під час дієти при хворобі печінки та підшлункової кисломолочні продукти. До них належать насамперед нежирний кефір, сметана з невеликою кількістю жирності, пісний сир. Найбільш корисними рослинними маслами є лляна, містить велику кількість поліненасичених кислот омега-3 і -6, гарбузове і кукурудзяна. У гарбузовій олії присутні вітаміни А і Е, які відновлюють пошкоджені клітини тканини хворого органу, а також повністю оздоровлюють і омолоджують організм. Кукурудзяна олія має унікальним властивістю знижувати рівень холестерину. Завдяки йому можна не тільки зберегти здорові судини, але і попередити утворення холестеринових каменів у жовчному міхурі. З приправ будуть корисні петрушка і кріп. Крім того, непоганими властивостями володіє лавровий лист, який розширює судини і таким чином допомагає живлення внутрішніх органів. Корисною для печінки також буде ваніль. Кашу або м'ясні страви можна приправити молочним або сметанним соусом. При приготуванні бажано додавати мінімальна кількість вершкового масла або зовсім замінити його соняшниковою.

Солодкі страви під час дієти при хворобі печінки та підшлункової вживати не рекомендується. Лікарі радять замінити десерти натуральним медом. В крайньому випадку існують деякі солодощі, які в обмеженій кількості можна додати в раціон. Всі вони містять пектини, що володіють властивістю чистити печінку. До них відноситься мармелад, пастила, желе, зефір. В деяких фруктах кількість пектину надзвичайно високо. Тому варення з червоної і чорної смородини, повстяної вишні, яблук, слив і журавлини дуже корисно при хворій печінці. Меню розвантажувальної дієти

Ця дієта при хворобах печінки і жовчного міхура допоможе звільнити шлунок і пряму кишку від калових мас і таким чином полегшити роботу печінки і жовчного міхура. Крім того, обмежена кількість продуктів сприятливо позначається на загальному стані органів ШКТ. На сніданок рекомендується їсти вівсяну кашу, зварену на воді без додавання олії. В якості десерту їдять нежирний сир з невеликою кількістю сметани. У страву можна додати чайну ложку меду. Закінчують сніданок неміцним чорним чаєм. Він додасть бадьорості та поліпшить процес травлення. Через дві години після сніданку під час дієти при кам'яної хвороби жовчного міхура можна з'їсти запечені дрібні яблука. Якщо розігрався апетит, то яблука можна запекти разом з рисом. Для цього у фруктах роблять поглиблення, куди додають рис з родзинками. Вже приготоване блюдо можна полити медом. Цей десерт багатьом припаде до смаку. Він містить всі необхідні корисні речовини, а його приготування не займає багато сил і часу. В обід з'їдають суп, зварений на воді. Як вже було сказано, при захворюванні печінки можна готувати перші страви на м'ясному або грибному бульйоні. Супи повинні бути рідкими і овочевими. Не рекомендується гороховий суп або квасолевий. Під час загострення захворювання слід відмовитися від будь-яких бобів. Можна приготувати борщ, борщ, суп з капустою і молодим горошком, а також річний легкий суп з додаванням кабачків. На друге рекомендується каша з невеликим шматочком курятини чи риби. Закінчується обід, як правило, фруктовим компотом. На вечерю дієтологи радять з'їдати припущену у невеликій кількості води рибу з вареною картоплею. Через дві години можна випити нежирний кефір.

А також в залежності від сезону в меню додають невелику кількість ягід і фруктів (крім груш). Дуже часто пацієнти запитують: яка дієта при хворобі печінки найефективніша? Меню п'ятої дієти

Знаменита дієта № 5 призначена головним чином для хворих із захворюваннями печінки і жовчного міхура. Рекомендується не вживати в день більше десяти грамів солі. Крім того, всі приготовані страви слід підсолювати тільки перед самою їжею. Сіль не повинна вбиратися в їжу і впливати на її смак. Крім вже відомих заборонених продуктів ця дієта при хворобі печінки та жовчного міхура також не передбачає вживання маринованих овочів і будь-яких холодних напоїв. Хворим заборонено вживати печінку тварин і цвітну капусту. Зразкове меню наведено далі.

День слід починати з овочевого вінегрету з оселедцем, яку попередньо тримають у молоці для видалення солі. Вінегрет з'їдають вприкуску з черствим хлібом. Страву заправляють виключно маслом. Майонез вживати заборонено. Закінчують сніданок під час дієти N5 при хворобах жовчного міхура слабо завареним чорним чаєм з нежирним молоком. Через дві години можна з'їсти пісну кашу і випити свіжовичавлений сік. В обід пропонуємо з'їсти овочевий суп, а також пюре з вареної моркви, буряків або картоплі. Замість м'яса їдять жирну рибу. Закінчують обід компотом.

На вечерю вкрай рекомендується з'їдати будь-який кисломолочний продукт. Найчастіше замість кефіру використовується нежирний сир зі сметаною. Для смаку можна додати невелику кількість меду або фруктового варення. Якщо людина не наївся і перед сном йому ще хочеться їсти, то можна поласувати сухим (без маргарину) печивом з фруктовим киселем або кефіром. Захворювання жовчного міхура

Яка дієта при хворобі жовчного міхура найефективніша? Раціон харчування, як правило, залежить від характеру захворювання. Наприклад, при холециститі рекомендується дробове меню, причому вага порції не повинен перевищувати триста грам. Їжа повинна складатися головним чином з білків і містити мінімальну кількість жиру. Особливо це стосується тваринних жирів. Пропонуємо наступне меню дієти при хвороби жовчного міхура: День бажано починати з сирного десерту без цукру. Далі з'їдають порцію вівсяної каші і випивають чорний чай. Через дві години з'їдають свіжі фрукти. Можна приготувати салат з тертої моркви і яблук. В нього додають одну столову ложку сметани і все ретельно перемішують. В обід бажано вживати овочевий суп з невеликим шматочком вареної курятини. Закінчується обід киселем або відваром шипшини. Через дві години їдять сирі фрукти. На вечерю під час дієти при загостренні хвороб жовчного міхура пропонуємо вжити кашу з рибою. Перед сном випити кефір або нежирний йогурт.

Корисним жовчогінну дію мають такі продукти, як яйця, зварені некруто, сметана, морква, капуста і незбиране молоко. Крім того, рекомендується включати в щоденне меню свіжі фрукти і полуницю.

Заборонено їсти грубий хліб, арахіс та інші бобові. Аналогічно виглядає і дієта при жирової хвороби печінки. В період загострення захворювання небажані горіхи і хлібобулочні вироби. При хворому жовчному міхурі лікарі категорично забороняють є такі овочі, як хрін, редька, гострий перець і щавель. Копчене та солоне блюдо здатне викликати загострення. Крім того, гриби — дуже важка їжа для пацієнтів з холециститом. А також вкрай небажано пити каву і какао.

Дієту № 5 також дотримуються при жовчнокам'яній хворобі. Існує обмеження, яке постійно повинен дотримуватися пацієнт. Кількість білків тваринного походження (м'ясо курки) повинно становити не більше 50 грам в день. Рослинні білки — 40 грам. Близько 30 грамів на добу відводиться для рослинної олії. Різні каші і черствий хліб, що містять вуглеводи, вживаються щоденно у кількості, що не перевищує 350 грам. Близько 10 грам повинна становити сіль, яка додається виключно у вже приготоване блюдо. Хвора підшлункова залоза

Іноді у пацієнта не тільки печінку, але і підшлункова залоза вимагає до себе посиленої уваги. Для того щоб не дратувати підшлункову, слід виключити будь-який вид алкоголю, зелений і ріпчасту цибулю, жирні та копчені страви, будь яйця, кава і шоколад. А також слід звести до мінімуму споживання хлібобулочних виробів. Найбільш сприятливою їжею є картопля, свіжі помідори, молочні продукти (некислі), куряче м'ясо, рис і вівсяні пластівці. Виходячи з перерахованих рекомендацій, фахівці склали таку дієту при хворобі печінки на тиждень: У перший день рекомендується приготувати рисову кашу на молоці, овочевий суп, макарони з твердих сортів пшениці з додаванням сиру, салат зі свіжої моркви і зварити невеликий шматок нежирного м'яса. У вівторок можна зробити котлети з м'яса птиці. Їх слід готувати виключно на пару, без додавання жиру. Рекомендується приготувати салат з яблук і моркви, а також зробити запіканку з вівсяних пластівців або рису. В обід можна зварити рибу. Третій день починають з каші (гречана або вівсяна), в обід їдять знову-таки овочевий суп і варене м'ясо з рисом. Закінчують день рибою і овочевим салатом. У четвер можна приготувати фаршировані перці з рисом та морквою або голубці. Вечеря непогано закінчити молочної рисовою кашею з невеликим шматочком вершкового масла, а на сніданок приготувати сирну запіканку. На п'ятий день дієти при хворобах печінки і жовчного міхура їдять кашу, зварену на молоці (гречану та рисову), суп з хлібом і овочеве рагу. А також при бажанні можна з'їсти варену курку або рибу. У суботу дозволяється поласувати двома яйцями, звареними круто, а також кашею на молоці з додаванням сухофруктів. В обід можна з'їсти ще одну молочну страву — суп з вермішеллю. На десерт готують сир з родзинками і медом. У неділю їдять практичні всі ті ж продукти, які їли в п'ятницю.

Таким чином, можна зробити висновок, що дієтологи пропонують вживати каші, варені і свіжі овочі, сир і нежирну рибу. Страв з цього набору продуктів можна приготувати безліч. Рецептів при дієті хвороб печінки предостатньо. Наприклад, варена риба буде відмінно виглядати з тушкованими овочами. Після того як вона звариться, її можна додати на сковороду до овочів і злегка запекти в духовці.

Кашу з геркулесу зазвичай приправляють дрібно порізаними сухофруктами і ягодами. Овочевий суп можна приготувати з додаванням гречаної крупи або рису. Якщо в будинку є мікрохвильова піч, із звичайного сиру можна зробити справжній десерт. Сир збивають у блендері, додають якісь червоні ягоди та мед. Після чого масу викладають у форму і запікають в мікрохвильовій печі до готовності. Словом, під час дієти при хворобах печінки і жовчного міхура можна харчуватися смачно і повноцінно. Автор: Большакова Юлія 24 Листопада, 2018


banner14

Категория: Здоровье

Дієта при хворобах печінки і жовчного міхура: корисні продукти, рецепти і меню


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.