Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Борошно: термін придатності та умови зберігання


Опубликованно 02.09.2018 09:54

Борошно: термін придатності та умови зберігання

Борошно є незамінним продуктом у кожному будинку. Без неї не обходиться приготування ароматної домашньої випічки, локшини, гарнірів та соусів. Як правило, господині купують додому відразу велику кількість борошна. Тому питання правильного зберігання і дотримання періоду зберігання цього продукту дуже актуальне. Незважаючи на великий термін придатності борошна вищого сорту, цей інгредієнт потребує особливих умов зберігання. Інакше він може втратити свої смакові якості.

При дотриманні сприятливих умов термін придатності борошна вищого сорту може досягати 10 років. Борошно низьких сортів псується швидше, оскільки вона багата жирами, ферментами і розчинними вуглеводами. В даному огляді ми розглянемо, як правильно зберігати борошно і можна збільшити її термін придатності. Фактори

Від чого залежить термін придатності борошна? На збереження продукту впливають безліч факторів: тип крупи; погодні умови; вологість зерна; умови зберігання.

Останній фактор включає в себе наступний спектр показників: вологість навколишнього середовища; температура повітря в приміщенні; тара, використовувана для зберігання продукту; крупність помелу; наявність системи вентиляції; присутність поблизу з борошном сильно пахнучих речовин.

При суворому дотриманні умов зберігання, борошно може не втрачати своїх якостей протягом десяти років. Види борошна їх опис

Давайте на цьому зупинимося більш докладно. Якими бувають різновиди борошна? Терміни придатності харчових продуктів багато в чому визначаються їх видом. В домашніх умовах для приготування різних страв і випічки зазвичай використовується пшеничне борошно вищого сорту. Вона відрізняється високим вмістом глютену. Такий продукт зберігається в упаковці при кімнатній температурі протягом півроку, а в холодильнику – до року.

Для приготування безглютенових страв незамінним продуктом є гречане борошно. Працювати з нею досить легко. Вона володіє приємним горіховим ароматом і містить всі необхідні поживні речовини.

Борошно 2-го сорту відмінно підходить для приготування пирогів і бездріжджового хліба. Вона відрізняється високим вмістом крохмалю і низькою концентрацією глютену – всього 8-10%. Таку борошно відбілюють спеціальним чином. Завдяки цьому тісто з неї краще замішується і швидше піднімається. Даний продукт тесту допомагає залишатися пишним і не опадати.

Для виробництва цільнозерновий борошна використовуються цільні зерна пшениці. Такий продукт характеризується великим вмістом поживних речовин і клітковини. Рівень клейковини в ній не занадто високий, тому при приготуванні випічки в неї часто додають звичайне хлібопекарське борошно. Даний продукт особливо вимогливий до умов зберігання. При кімнатній температурі цільнозернові борошно зберігається всього кілька місяців. Збільшити строк придатності борошна можна, помістивши її морозильну камеру. Рекомендації по зберіганню

На що варто звернути увагу в першу чергу? Пшеничне або житнє борошно в домашніх умовах зазвичай зберігається в упаковці з паперу або тканини. Попередньо її висушують. Для цього борошно розподіляють тонким шаром на аркуші чистого паперу. Краще всього зберігати крупу в сухому та чистому приміщенні. Борошно сильно вбирає запахи, тому краще вибирати місце зберігання, де немає ніяких сторонніх запахів. Різкі перепади температур можуть викликати отпотевание, що в кінцевому підсумку призведе до псування продукту.

Як правильно повинна зберігатися борошно? Умови зберігання та термін придатності знаходяться в прямому взаємозв'язку один з одним. За зберігається борошном необхідно систематично спостерігати. Час від часу її слід перевіряти на смак. При початку самозігрівання необхідно розкласти борошно тонким шаром на аркуші паперу і просушити на повітрі. Якщо продукт виявився заражений комахами-шкідниками, його необхідно просіяти і пересипати в чисту тару. Заражену ємність необхідно ретельно промити і висушити. Як захистити крупу від шкідників?

Що про це потрібно знати? Термін придатності борошна пшеничного можна значно продовжити, використовуючи народні способи захисту від шкідників. У Південному Китаї для цієї мети використовується неочищений часник. Досить покласти в мішок з борошном 1-2 зубчики. Виділяються часником фітонциди відлякують шкідників. Також можна використовувати наступний спосіб зберігання: паперовий або матерчатий мішок з борошном поміщають в більш велику упаковку, вистелену сухими квітками календули. Як визначити якість продукції?

Для цього використовується органолептичний метод. Лежала борошно залишить мовою гіркий або кислий смак. Крім того, затхла крупа має неприємний специфічний запах. Тактильно при дотику до неї виникає відчуття холоду. Це свідчить про те, що борошно володіє високою вологістю. В такому стані її необхідно просушити як можна швидше, інакше вона зіпсується. Вимоги

Як правильно зберігати різні типи борошна? Терміни придатності харчових продуктів будуть максимальними при дотриманні умов зберігання. На збереження борошна впливають такі фактори, як вологість і температура. При низькій вологості повітря борошно може зберігатися тривалий час. Оптимальним показником є 60 %.

Температура в приміщенні, де буде знаходитися крупа, не повинна підніматися вище 20 градусів. Для тривалого зберігання більше підходить кімната з більш низькими показниками – від 5 до 15 градусів. Однак варто враховувати, що борошно не любить різких перепадів температур. При зміні температурного режиму утворюється конденсат. У результаті вологість значно зростає. Це призводить до появи шкідників і розвитку цвілі. Який період зберігання?

Що потрібно про це знати? Скільки зберігаються різні види борошна? Термін придатності харчових продуктів залежить від їх різновиду. Соєва, пшенична, кукурудзяна та житнє борошно володіють різними періодами зберігання. Приміром, швидше за все псується кукурудзяна, житнє і соєве борошно. Дані продукти пропадають за 6 місяців. Пшеничне борошно здатна зберігати свої властивості трохи довше – протягом 8 місяців. Найдовше зберігається дезодорированная соєве борошно – 12 місяців. Інші види здатні зберігати свої властивості протягом року при підтримці постійної температури 0 градусів. Вибираємо крупу

Купуючи продукти для подальшого зберігання, обов'язково необхідно звертати увагу на такий параметр, як термін придатності борошна. Крім того, її слід уважно оглянути на предмет наявності злиплих грудок, чорних вкраплень і личинок. На жаль, борошно часто продається в непрозорій упаковці. У покупця немає можливості уважно оглянути продукт. У цьому випадку обов'язково перевірте упаковку на предмет цілісності. Також зверніть увагу на дату випуску і строк придатності борошна. Тара для зберігання

Яку краще підібрати? Важливе значення при зберіганні борошна має тара. Краще всього використовувати для цієї мети мішки і пластикові ємності, що герметично закриваються. Також можна зберігати продукт в полотняних мішках, паперових пакетах і металевих банках. Такі ємності не перекривають доступ повітря і вологи до продукту. Використовувати їх, звичайно, можна, але при такому способі зберігання слід передбачити можливість регулярного контролю стану продукту. Борошно в паперовій упаковці краще всього тримати в холодильнику. Особливості зберігання

Що про це потрібно знати? При зберіганні борошна необхідно враховувати не тільки вимоги до вологості й температурі повітря, а й інші фактори, що впливають на збереження продукту. Наприклад, дія прямих сонячних променів може негативно позначитися на характеристиках продукту. Тому борошно найкраще зберігати в непрозорій упаковці або в темному місці, захищеному від проникнення сонячних променів.

Оскільки крупа швидко вбирає запахи, її краще тримати подалі від будь-яких джерел сильних ароматів – побутової хімії, чаю, кави та прянощів. Найкраще виділити для зберігання борошна окремий ящик або полицю. Щоб захистити її від появи шкідників, можна використовувати народні засоби. Наприклад, мішечки, які використовуються для зберігання, бажано вимочити в міцному розчині солі. Жучків також можна відлякати, використовуючи перець-чилі або лавровий лист. Поради господинь

Багато воліють запасатися борошном на довгий час. Однак, як правило, на упаковках пшеничного борошна вищого сорту зазвичай зазначений термін зберігання 6 місяців. Тому купувати такий продукт на тривалий період не має сенсу. Борошно після закінчення терміну придатності має не найкращими смаковими характеристиками. Зробити з неї якісну домашню випічку вже не вийде. Краще всього використовувати для зберігання борошна в домашніх умовах тканинний або паперовий мішок. Деякі вважають за краще використовувати для зберігання борошна пластикові контейнери. Цей метод є в корені неправильним, оскільки необхідно забезпечити продукту доступ свіжого повітря. Для запобігання прокидання борошна можна покласти паперову упаковку в поліетиленовий пакет.

Скільки зберігається борошно грубого помелу? Термін придатності за Гостом цього продукту становить 8 місяців. Проте з часом смакові якості можуть значно погіршитися. Крім того, при неправильному зберіганні в борошні грубого помелу, як правило, заводяться шкідники. Для подовження термінів зберігання краще помістити її в полотняний мішечок. Також продукт слід тримати якомога далі від води. Це допоможе уникнути появи цвілі. При дотриманні всіх умов зберігання борошно може пролежати і довше року. Однак при використанні обов'язково перевірте смакові характеристики і запах продукту.

Кращою борошном вважається та, яка протягом місяця після помелу дозрівала. Саме вона володіє найкращими якостями для домашнього вжитку та хлібопекарської промисловості. В подальшому при зберіганні її властивості можуть значно погіршитися, навіть якщо продукт був ретельно упакований.

Багато господинь використовують такий спосіб збільшення термінів придатності продукції, як заморожування. При температурі від 0 градусів і нижче борошно може зберігатися протягом декількох років. Тому, якщо ви збираєтеся поповнити домашні запаси цього продукту, то найкращим місцем для його змісту стане морозилка. Низькі температури також допомагають у боротьбі з шкідниками. Якщо ви підозрюєте, що в крупі завелися жучки і личинки, просто помістіть її в морозильну камеру на 48 годин. Це вб'є всіх комах.

Цільнозернове борошно найкраще зберігати в холодильнику. Це пов'язано з високим вмістом в ній натуральних масел. Вони можуть зробити продукт прогірклим. Висновок

У даному огляді ми розглянули, як правильно зберігати борошно, щоб вона якомога довше зберігала свої властивості. В якості упаковки краще всього підійдуть паперові або полотняні мішки. Не варто тримати борошно під впливом прямих сонячних променів, також її треба берегти від вологи. Також варто пам'ятати про те, що період зберігання може відрізнятися в залежності від виду борошна. Підтвердження строків придатності можна знайти на упаковці. Автор: Петрова Олена 8 Серпня, 2018


banner14

Категория: Еда и напитки

Борошно: термін придатності та умови зберігання


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.