Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Алергія на цукор у дитини: причини, симптоми, лікування


Опубликованно 09.05.2018 00:51

Алергія на цукор у дитини: причини, симптоми, лікування

Група цукрів дуже різноманітна, щоб об'єднати всі її елементи в загальний алерген, тому вираз «алергія на цукор» носить неточний характер і не може існувати у вигляді діагнозу. Правда і міф

Чи може бути алергія на цукор? Алергія – це відповідь імунної системи на проникнення речовин, які сприймаються нею як ворожих агентів. При цьому захисні функції організму синтезують особливі клітини – антитіла, які вступають у взаємодію з чужорідними елементами і збуджують реакцію, знайому всім за загальним алергійним ознаками. Спровокувати процес виділення антитіл може не будь-яка речовина, а тільки білкове з'єднання. Так ось, у групі чистих цукрів цього елемента немає, а наявний там вуглевод не здатний активізувати захисні реакції імунітету.

Проте речовини чистої групи нічого спільного з магазинними солодощами, в тому числі і кусковим цукром, не мають. Продукт, що потрапляє в магазини, проходить через багато етапів очищення, зазнає вплив консервантами, віддушками, фарбувальними пігментами, що відповідають за «білосніжність» продукту. Все це може стати причиною нестерпності цукру і спричинити симптоматику аж до анафілактичного шоку.

Так може бути алергія на цукор в справжньому розумінні цього слова? Істинна алергія, винуватцем якої може стати звичайний солодкий пісочок або кусковий цукор, - явище дуже рідкісне, що виникає внаслідок нестачі ферменту сахарози. Воно може носити вроджений характер, придбаний або транзиторний.

Причини алергічної реакції

Непереносимість, або алергія на цукор, у дитини виникає, коли в організмі малюка відбувається збій синтезу або порушення роботи певних ферментів. Неприйняття цукрів може носити вроджений патологічний характер або бути наслідком перенесеного захворювання. Майже половина випадків алергії на цукор у новонароджених припадає на генетично-спадкову передачу від найближчих родичів.

Вроджена алергія відноситься до проявів первинного характеру і виявляється в ранньому віці малюка – ще до однорічного віку. До непереносимості такого типу не відноситься транзиторна реакція відторгнення цукрів у перші кілька місяців після народження дитини, якщо симптоматика триває не більше п'яти днів.

Причинами непереносимості цукру, є: присутність в організмі глистових інвазій; лікування антибіотиками, особливо якщо терапія тривала тривалими курсами; порушення перистальтики кишечнику або на запальні процеси в травному тракті в хронічному протіканні.

Останній пункт причини непереносимості цукру, якщо він не відноситься до аномалій розвитку організму, частіше спостерігаються у дорослих дітей дошкільного та шкільного віку.

Реакція на молочний цукор

Білок – це основна складова молочного продукту, який потрапляє в організм немовляти у великих обсягах кожен день. При тій частоті, з якою зазвичай відбуваються годування немовляти, дана речовина просто не в змозі вывестись з організму, тому воно утворює накопичення в травному тракті.

Це є нормою при оптимальній виробленню організмом малюка всіх необхідних ферментів для розщеплення білка, але буває і так, що організм дитини не справляється. Почався процес бродіння при попаданні елементів цукру посилюється, виникають ознаки, які часто приймають за «алергію» на цукор у дитини при ГВ – кольки в животі, газоутворення, зригування.

Інша причина – відсутність або зниження активності особливого ферменту, що відповідає за засвоєння лактози – лактази. Цукру, що містяться в молоці, потрапляють в кишечник без попереднього розщеплення на найпростіші елементи, одним з яких є лактаза, і вже в шлунку починають змінюватися під впливом кислої флори. Дитина проявляє занепокоєння відразу після годування – з'являється сильна, кисла відрижка, відкривається пронос. Одним з ускладнень неприйняття молочного цукру може стати затримка фізичного розвитку малюка.

Види шкірної реакції

«Алергію» на цукор у дитини можна розпізнати за основним ознакою, яка супроводжує майже всі прояви реакції на солодощі, – висипу, що утворює злиття до декількох сантиметрів або розкиданої по тілу у вигляді окремих точок. Як правило, дитина починає активно розчісувати тіло, тому деякі вкриті висипом ділянки швидко перетворюються в ранки.

Не завжди «алергія» на цукор проявляється, як негайну відповідь організму дитини на подразнення. Рідше реакція розвивається поступовим порядком, з наростаючою симптоматикою. Тому виділяють дві форми непереносимості: негайна – тобто видає повну клінічну картину вже в перші години після вживання заборонених продуктів; уповільнена – розкривається протягом декількох діб.

При сповільненій реакції важливо диференціювати непереносимість цукру від алергії на інші харчові і нехарчові подразники.

Клінічна картина шкірної реакції

За ступенем складності проявів непереносимість цукрів поділяють на такі симптоми, помітні на шкірних покривах: найпростіша висип, представлена окремими точковими елементами або локалізованими злиттями(зі свербежем або без); кропив'янка – може бути декількох типів за характером висипки, але незмінно супроводжується набряком, сильним свербінням; набряк Квінке – одне з найбільш критичних протікання алергічної реакції, що характеризується великим набряком лицьової області і в області геніталій, утрудненістю дихання, почервоніння шкіри; анафілактичний шок – крайній, предлетальная форма прояви алергії, при якій людина впадає в непритомний стан і при відсутності медичної допомоги вмирає.

Залежно від ознак непереносимості цукрів, приймається рішення щодо заходів екстреної допомоги і за необхідних умов по їх наданню. Діагностика

У новонародженої дитини алергія на цукор може отримати попереднє підтвердження зі слів матері, називає лікаря такі характерні ознаки клінічної картини, як частий рідкий стілець, часте зригування, симптоми гострого живота. Однак для уточнення і виділення алергену знадобляться певні тести, які включають в себе: метод виключення алергену (переклад дитини на суміші, що не містять лактозу); шкірний тест (внесення збудника алергії в організм, через невелику подряпину на передпліччя дитини); аналіз крові на антитіла IgE; дослідження калових мас.

Для дітей, які вміють контролювати об'єм видихуваного повітря (зазвичай, це з 3-річного віку), проводять вимірювання концентрації водневих частинок на видиху – тест, який проводиться в два етапи – до прийняття лактози і після вживання невеликої кількості молока. Медикаментозне лікування

Алергію на компоненти тростинного цукру або цукрового буряка, диференційовану від непереносимості лактози, купируют антигистаминами при паралельному відмову від продуктів, що провокують імунну реакцію. Курс лікування такими препаратами, як «Супрастин», «Зодак», «Кзисал», розрахований на два тижні безупинного прийому лікарського засобу. В схему терапії алергії на цукор у дитини включають також використання ентеросорбентів для очищення кишечника від продуктів розпаду і що виділилися в організм токсинів: активованого чорного або білого вугілля, «Лактофільтрум», «Смекта».

Лактозное неприйняття, засобами проти алергії усунути не вийде, тому найчастіше практикують просто відмова від продуктів харчування, які потребують функціонування дефективного ферменту.

Лікування дієтою

Дитячий раціон складно відрегулювати таким чином, щоб у нього не потрапила лактоза або інші найпростіші складові цукру, на які у малюка може розвинутися алергія. Якщо виявлена проблема полягає в сахарозах, то немовляти необхідно весь перший рік життя годувати грудьми, а при початку прикорму аналізувати склад кожної баночки готового продукту.

Дітям старше грудничкового віку призначається дієта: виключаються з харчування: в'язкі каші, картопля, кукурудза, киселі і будь-які продукти, що використовують в якості згущувача великі обсяги крохмалю; включаються в раціон в обов'язковому порядку: пісні супи, розсипчасті каші, жирні рослинні олії; віддається перевага всім цитрусових фруктів, свіжої зелені, шпинату, вишні і всім ягід і фруктів, де природним підсолоджувачем є фруктоза; рекомендується щодня приймати вітамін С.

Оскільки лікування алергії на цукор займає вузькоспрямовану позицію, з раціону виключається тільки один алерген. Харчові обмеження, що вводяться при непереносимості лактози, не торкнуться пацієнтів з реакцією на сахарозу, і навпаки.

Коригування алергії на молочний цукор при ГВ

У випадках, коли мова йде про грудному вигодовуванні, відмова від якого відіб'ється на здоров'ї дитини, дитині призначають фермент лактази у вигляді окремих препаратів. Порошки розчиняють в розрахованої на одне годування порції зцідженого грудного молока і дають дитині за графіком годування.

Багато мам обґрунтовано не хочуть відмовляти дитині в фізіологічному годуванні, позитивно отражающемся на психічному стані новонародженого, тому розводять лактазный фермент в невеликій кількості зцідженого молока. Спочатку при годуванні дитині дають ферментовану їжу, потім - до заповнення норми харчування - прикладають до грудей. Альтернатива цукру при алергії - фруктоза

Наскільки правильно використовувати цукрозамінники та шкідливі вони? Для додавання в їжу дітям дієтологи рекомендують використовувати тільки підсолоджувачі натурального походження – вони повністю всмоктуються в стінки кишечника, не порушують перистальтику і відразу починають активно діяти у всіх системах організму.

Прихильники традиційних методів лікування і профілактики непереносимості лактози кладуть замість цукру фруктозу. Про користь і шкоду цієї речовини говориться часто, але його як і раніше широко використовують у більшості випадків, коли вживання класичного цукру неможливо за станом здоров'я.

Дітям фруктозу найкраще вживати в первозданному вигляді. Високий вміст цієї речовини відзначається в наступних продуктах харчування: груші і яблука; хурма, фініки; смородина, виноград; всі види капусти.

Якщо у малюка помічається низька засвоюваність грудного молока, то мамі варто задуматися про вживання фруктози замість цукру. Користь і шкода такої заміни можна оцінити вже після 2-3 перших годувань. Препарат, куплений в аптеці, і дітям, і молодій мамі слід приймати з обережністю – у кількості, що не перевищує 30 г на добу. Природні замінники цукру

Чим замінити при алергії на цукор продукт з максимальною користю для дитини? Якщо мамою навіть не розглядаються цукрозамінники у вигляді аптечних препаратів, в першу чергу слід звернути увагу на мед. Додають його в раціон малюка поступово, починаючи з гіпоалергенних сортів і потім урізноманітнюючи подачу солодощі зі збільшенням обсягу разової порції.

Трохи більш спірним при реакції на сахарозу вважається клиновий сироп, який можна зустріти і у вигляді твердих кристалів. Продукт містить сахарозу в надмалих кількостях (5 г речовини у 100 мл сиропу), тому відноситься до дієтичних, але вводити його в харчування потрібно так само обережно, як мед.

Рекомендації до дитячого меню

Чим пізніше дитина дізнається смак цукровмісних ласощів, тим краще для його здоров'я. Раніше педіатри рекомендували знайомити дитину з магазинними солодощами не раніше трирічного віку, зараз просять почекати хоча б до року. Що спостерігається в останнє десятиліття тенденція зниження здорового імунітету у дошкільників значною мірою залежить від того, як часто батьки, організовуючи харчування дитини, нехтують корисними ласощами, роблячи вибір на користь загальнодоступних.

Шкідливі цукрозамінники, що входять до складу популярних харчових брендів? Складно повірити, але, виключивши з раціону малолітньої дитини тільки п'ять видів продуктів, можна викреслити з її річного споживання кілька кілограм цукру! Ось цей короткий список: вироби з пісочного і солодкого листкового тіста; сучасні карамельки з яскравим смаком і молочний шоколад; всі види газованої води; чіпси, кукурудзяні палички і солодкі пластівці; кондитерські креми.

Повністю відмовляти дитині в солодкому не можна, тому, прибравши очевидно шкідливі продукти, їх слід негайно замінити корисними. Необхідні для здоров'я малюка солодощі ми теж включили в п'ять груп: сухофрукти (промиті); натуральні домашні йогурти без цукру; мюслі; темний шоколад з вмістом какао не нижче 72%; фрукти, що відповідають сезону.

Корисний натуральний сік, особливо свіжовичавлений, необхідно розбавляти водою наполовину і тільки потім давати дитині. Соків, куплених в магазині, це не стосується – концентрація модифікованого цукру настільки в них велика, що продукт вже не піддається коригуванню. Профілактика розвитку алергії у дитини

Харчування матері під час виношування плоду, багато в чому визначає ступінь сприйнятливості дитини до тим чи іншим продуктам після народження. Якщо вагітна жінка споживає глюкозу в надмірному кількості або експериментує з різними цукрозамінниками без лікарських приписів, це, швидше за все, позначиться на ферментообразовании в організмі дитини.

У деяких випадках при діагностуванні істинної алергії до найпростіших елементів цукру у дітей старше трьох років вдається виробити адаптацію до алергену. Це досить тривалий процес, що відбувається під контролем алерголога і супроводжується періодичною здачею аналізів. Успішним результатом терапії вважається результат, коли дитина перестає реагувати на алерген при вживанні його в помірних дозах.


banner14

Категория: Здоровье

Алергія на цукор у дитини: причини, симптоми, лікування


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.