Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Калмицькі борцоки: рецепт приготування


Опубликованно 06.05.2018 20:27

Калмицькі борцоки: рецепт приготування

Існують страви, що володіють куди більш глибоким змістом, ніж може здатися на перший погляд. Приклад тому – стародавні калмицькі рецепти. Борцоки – дивовижне блюдо, яке легко готувати, але воно володіє дивовижною історією.

Приготувати це частування зможе будь-хто, хто цікавиться культурою і кулінарією різних народів. Приводу особливого не потрібно, подати борцоки можна навіть до звичайного чаювання.

Страва з історією

Народи Калмикії почали робити борцоки дуже давно. Традиція сягає корінням у давні часи, коли головні свята люди робили жертвопринесення. Замість жертовних тварин сучасні калмики готують до урочистостей солодощі.

У різних етнічних груп існують різні варіації рецепта. Борцоки можуть мати найрізноманітнішу форму. Але сенс їх завжди один – побажання щастя.

До речі, схожі страви готують багато народів. Приміром, у Росії готують хрусткий хмиз, а в Україні – пишні вергуни. Форми борцоков

Однією з найпоширеніших форм є кільце, що нагадує бублик. Але все не так просто – такі борцоки символізує циклічність життя, хід сонця по небу, зміну пір року.

«Хавтха» і «целвг» – це круглі коржі, які уособлюють сонце.

«Хорха» мають кулясту форму. Вони завжди маленького розміру. По суті, це обсмажені в олії грудочки тіста, але їх сакральний сенс полягає в нагадуванні про численності і різноманітності всього живого, взаємозв'язку всіх мешканців нашого світу.

Але калмики готові не тільки веселитися і займатися домашніми справами. Тому вони роблять і «шор белг» у формі багнета. Ці борцоки символізують готовність захищати рідну землю і улюблених людей.

Борцоки «шовун» ліплять у формі пташок. Без такого частування просто не обійтися, коли навколо сам повітря просочений очікуванням весни.

Дуже незвичайні такі форми, як «джола» і «мошкмр». Вони нагадують перекручені джгути і символізують овечі і кінські кишки. Для скотаря це має величезне значення, адже з кишок тварин готують ситні м'ясні страви, які довго не остигають на холоді, допомагають швидко втамувати голод і зігрітися. Такі борцоки дарують один одному з побажаннями ситій багатого життя.

Як бачимо, існує чимало варіацій форми, в основі яких лежить один рецепт. Борцоки готують і у вигляді тварин: верблюда, барана, коня. Даруючи один одному солодощі, калмики вкладають у цей жест побажання багатства і здоров'я. Безліч дітей у сім'ї та численне поголів'я худоби – головні складові щастя, на думку народів Сходу. Приготування борцоков на кефірі

Можна подумати, що страва неймовірно складне. Але наша проста інструкція вас разубедит. Давайте спробуємо приготувати борцоки.

Для рецепту на кефірі знадобиться наступне: кефір – літр; вершкове масло – 200 г; сіль і сода – 1 ч. л.; одне яйце; цукор – 2 ст. л.; борошно – 2 кг; рослинна олія для обсмажування.

Збийте яйце з цукром і сіллю, додайте розтоплене вершкове масло. Влити кефір і відразу введіть соду. Борошно слід вводити поступово, просіваючи. Вимісіть тісто, дайте йому відпочити півгодини при кімнатній температурі, а потім ще годину в холодильнику. Сформуйте фігурки на свій розсуд і обсмажте в киплячому маслі. Борцоки: рецепт на дріжджах

Підігрійте 250 мл молока, додайте невеликий шматочок масла. Перемішайте щіпку солі і столову ложку цукру зі збитим яйцем, додайте в суміш. Введіть дріжджі (25 г) і трохи борошна. Накрийте тісто рушником і залиште в теплі на годину. Залишилося вимісити тісто і зліпити борцоки.

Рецепт, як і в попередньому випадку, припускає обсмажування фігурок у великій кількості рослинного масла.

Подача до столу

Калмицькі борцоки, рецепт яких прийшов із старовини, на їх історичній батьківщині неодмінно готують до головного свята року. Цаган Сар (так він називається) – це дуже світлий і радісний день, що є початком весни і першим днем нового року. Калмики готують відразу багато борцоков, адже в цей день прийнято ходити в гості та запрошувати близьких людей до себе, зустрічатися з друзями і рідними. Прийнято надягати кілька різних фігурок на мотузочку і дарувати один одному з добрими словами.

У Калмикії до цього частування прийнято готувати ще й особливий чай з молоком і спеціями.

Якщо ви готуєте борцоки як солодощі, просто розкладіть їх на плоскому блюді. При бажанні можна трохи присипати цукровою пудрою. В якості напою можна запропонувати чай, какао або підігріте молоко.


banner14

Категория: Еда и напитки

Калмицькі борцоки: рецепт приготування


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.