Старовинні рецепти картоплі по-білоруськи
Опубликованно 12.04.2018 06:00
Відомо, що з одного продукту можна приготувати багато смачних страв. Картопля по-білоруськи не є винятком. Саме в цій країні вона стала другим хлібом, як для багатьох японців рис. Тут навчилися використовувати її в різних варіаціях. Всі ми розібрати не зможемо, але найпопулярніші обов'язково. Тушкована бульба з м'ясом
Це білоруське блюдо з картоплі є самим простим варіантом для того, щоб нагодувати своїх домочадців смачною вечерею.
Підготуємо для 4 порцій: 1 кг ягнятини (можна замінити будь-яким м'яким м'ясом); картопля (краще, якщо він не буде зовсім молодим) – 7-8 середніх бульб; морква – 2 шт.; велика цибулина; томатна паста – 5 ст. л. 1 ч. ладжика; спеції; зелень; сіль.
М'ясо можна взяти з кістками, але ретельно промити, щоб прибрати осколки. Розділити на порційні шматки і попередньо опустити в маринад. Їм може бути просто сіль, спеції і лимонний сік. Залишаємо на нетривалий час.
Поки готуємо овочі. Для картоплі по-білоруськи вони нарізаються досить крупно. Спочатку обсмажуємо моркву разом картоплею, щоб вийшла гарна золотава скоринка, і відставляємо в сторону.
На окремій сковороді пасеруємо цибулю півкільцями і викладаємо ягнятину. Додаємо томатну пасту, аджику і тушкуємо під кришкою на повільному вогні майже до готовності. Потім сюди висипаємо овочі, солимо і перчимо. Залишаємо на плиті ще хвилин на 15. Посипаємо зеленню.
В цьому блюді замість м'яса іноді використовують просту тушонку для швидкості приготування. Запечена картопля з грибами та рибою
Для цієї страви знадобляться глиняні горщики. Вони часто використовуються в білоруській кухні.
Інгредієнти: філе риби – 250 г; сметана – 100 г; сушені гриби (лісові) – 40 г; молода картопля – 500-600 г; цибуля 2 шт; 2 ст. л. борошна; сіль і спеції; рослинна олія для обсмажування.
Рецепт білоруської картоплі в горщику доведеться вам до душі, так як страва виходить ситним. Зовнішній вигляд у нього дуже привабливий, тому можна подавати на святковий стіл.
Для початку сушені гриби промиваємо в друшляку під великою кількістю води і замочуємо на 3 години. Потім цю каструльку (не змінюючи рідина) ставимо на вогонь і варимо до готовності. Дістаємо, нарізаємо і обсмажуємо разом з цибулею на розігрітій сковорідці. Окремо підрум'янити нарізаний картопля і рибне філе, обвалене в борошні.
Складаємо все в підготовлену тару шарами і заливаємо процідженим і підсоленим грибним бульйоном. Зверху по 1 ложці сметани і відправити в духову шафу до повної готовності. Деруни
Мабуть, все пробували це чудове блюдо. Воно особливо смачне, якщо подавати разом зі сметаною.
На 1,5 кг картоплі візьмемо: 100 г сало; борошно – ? склянки; 2 яйця; спеції.
Білоруські драники з картоплі готуються з таркованной маси. Для її отримання необхідно сирої овоч натерти на тертці і ні в якому разі не віджимати сік. Сюди ми додамо злегка підсмажене сало, нарізане дрібними кубиками, і інші продукти. Ретельно вимішуємо.
Після цього розігріваємо сковороду з олією соняшниковою і, роблячи руками оладки, обсмажуємо до готовності з обох сторін.
Нічого складного, лише з картоплею довелося повозитися. Цеппелены
Взагалі, це блюдо вважається литовським. Великі галушки з начинкою там варять, а тут ми їх будемо смажити. Всередину кладуть різні продукти. Ми спробуємо приготувати з м'ясом.
Для 12 бульб набуваємо: фарш (будь-який) – 0,5 кг; 1 цибулину середнього розміру; яйце; чорний перець і сіль на ваш смак.
Картопля по-білоруськи своєрідне блюдо. Тут у нас тісто буде зроблено саме з неї.
Для цього з половини бульб робимо толченку і залишаємо, щоб охолола. Решта 6 натираємо на крупній тертці і віджимаємо в чашечку сік, яким потрібно дати отстаяться і зібрати з дна весь крохмаль. Змішати обидві маси, додати перець, яйце і сіль.
В окремому посуді готуємо фарш, який додаємо цибулю дуже дрібно порубаний, і спеції.
Тепер, відщипуючи від картопляного тіста кульку, всередину кладемо начинку і надаємо форму овального пиріжка. Обсмажити кожен на соняшниковій олії на повільному вогні близько півгодини.
Подавати на стіл можна просто зі сметаною, обсмаженою на салі цибулею або зварити який-небудь соус. Картопляна бабка
Старовинне білоруське блюдо раніше готували в печі. Зараз використовують духовку, але смак від цього не сильно постраждав.
Для 1,5 кг картоплі викладемо: свинина жирна – 120 г; свіже сало – 250 г; 4 середніх цибулини; 3 яйця; борошно – 3 ст. л.; всі спеції на ваш смак.
Нарізаємо невеликими кубиками м'ясо з салом і починаємо обсмажувати на сковороді без додавання масла. Насипаємо туди нашатковану цибулю. Добре перевертайте шматочки, щоб не пригоріло, посоліть і доведіть до готовності.
У чашці змішайте тертий картопля, яйця, сметану і борошно. Додаємо сюди охолоджену свинину і спеції. Отриману масу викласти в добре змащену олією форму і випікайте на середньому вогні близько години.
У цій статті ми змогли описати всі страви з картоплі по-білоруськи, але основні і найбільш популярні тепер ви знаєте. Сім'я оцінить ваші кулінарні здібності і різноманітність обіднього столу.
Категория: Еда и напитки
Старовинні рецепти картоплі по-білоруськи