Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Лящ в'ялений: спосіб приготування


Опубликованно 28.03.2018 18:21

Лящ в'ялений: спосіб приготування

Рецепт в'яленого ляща відрізняється доступністю і простотою. Однак процес приготування такої страви вимагає часу. Але в підсумку виходить прекрасна закуска, яка припаде до душі всім любителям риби. Лящ в'ялений готується в кілька етапів: підготовка продуктів, соління, вимочування, сушка. Технологію необхідно суворо дотримуватися.

Нехитрі поради

Щоб приготувати в'яленого ляща в домашніх умовах, необхідно правильно вибрати продукти. У першу чергу це стосується риби. Тушки мають бути свежевыловленными і первосортными.

Приготувати рибу можна будь-яким способом. Однак її підготовка залишається однаковою в будь-якому випадку. Щоб продукт не почав загнивати, не варто починати процес в'ялення відразу, як тільки була спіймана риба. Варто помістити її в добре провітрюване і прохолодне місце. При цьому рекомендується захистити тушки від мух і інших комах.

Наступний етап – чистка риби. З лящів необхідно видалити всю слиз, ретельно вимивши їх. Після цього з риби варто вийняти серединку. На завершення тушки ретельно промиваються в проточній воді.

Варто відзначити, що маленьких (до 30 см) і лящів з ікрою можна не потрошити. Голова у тушок не відрізається. А ось зябра треба обов'язково видаляти. Коли риба очищена і промита, можна приступати до засолюванні.

Сухий метод

Найчастіше для приготування в'яленого ляща (фото представлено на початку статті), вдаються до сухого способу засолювання. Для початку рекомендується зважити рибу. На 1 кг свіжого продукту потрібно 250 г солі. Бажано використовувати грубозернисту. Така сіль добре прибирає зайву вологу.

Для засолювання риби також потрібно емальований ємність. Її рекомендується обшпарити окропом. Весь процес засолювання ляща зводиться до наступних дій:На дно ємності слід насипати сіль. Товщина шару повинна становити приблизно 1 див.Підготовлені тушки натираються сіллю, а потім щільно укладаються шарами в посуд, які також пересипаються сіллю.Останній шар риби необхідно закрити шаром солі. Для підсилення смаку можна додати трохи цукру.Ємність закривається кришкою, а поверхнее укладається гніт.

Останній пункт передбачає будь рецепт. Тільки в цьому випадку лящ в'ялений виходить щільним. Крім цього, застосування гніту виключає появу всередині риби повітряних порожнин, де нерідко накопичуються хвороботворні мікроорганізми.

Ємність з засоленими тушками необхідно помістити в прохолодне місце, наприклад в льох. Через 4 години риба пускає сік. У ньому вона повинна солиться протягом 3 діб, але не довше. В результаті правильного приготування спинки лящів стають пружними. Існують і інші ознаки. М'якоть тушок повинна стати сіруватою, а ікра – жовто-червоною.Мокрий метод

Існує й інший спосіб засолювання лящів перед в'яленням. Мокрий метод ідеально підходить для приготування риби невеликих розмірів (до 30 см), яку не потрібно очищати від нутрощів. Однак слід видалити зябра.

Для приготування в'яленого ляща потрібно концентрований сольовий розчин. Як його приготувати? У відрі води необхідно розчинити стільки солі, щоб опущений в рідину яйце спливло. Тушки варто нанизати на шпагат за допомогою голки. В одній зв'язці повинно бути не більше 5 штук. Після цього риба опускається в ємність. Тушки мають бути повністю занурені в розсіл.

Якщо лящ занадто великий, то за допомогою шприца доведеться закачати в нього сольовий розчин. Ємність з рибою на завершення варто щільно закрити і помістити в холод. Температура повітря при цьому повинна бути не більше +8 С. Таким чином риба солиться протягом 3 діб. Перевірити готовність лящів можна за спинок. Вони повинні стати пружними і твердими. Після соління можна приступити до наступного етапу.Вимочування риби

Щоб лящ в'ялений вийшов смачним, необхідно дотримуватися технологію приготування. Після засолювання рибу потрібно вимочити. Це дозволить прибрати зайву сіль. Завдяки такій маніпуляції риба набуває свій натуральний смак. Фахівці рекомендують вимочувати тушки у воді стільки доби, скільки вони солились. Однак практика показує, що іноді достатньо і 10 годин. При цьому воду необхідно змінити 3 рази.

Перед початком в'ялення ляща рекомендується підсушити на протязі, розвісивши тушки в окремому приміщенні або на повітрі. Головне, стежте, щоб комахи не зіпсували рибу. Для захисту від мух можна вмочити тушки в слабкий розчин оцту, а потім обернути марлею.

Процес в'ялення

Це останній етап приготування в'яленого ляща. Протікає він при температурі +18...+20 С. Що стосується тривалості - все залежить від розмірів риби. Як правило, процес забирає до 4 тижнів.

Як визначити готовність продукту? Лящ в'ялений володіє однорідною структурою, яку можна легко розглянути на світло. При правильній обробці відсутні сліди пазухами солі. М'якоть при цьому не суха, а на дотик пружна і м'яка. Після зняття шкіри повинен бути помітний жовтуватий жир. Щоб риба придбала вишуканий смак, після в'ялення вона повинна трохи полежати в холодильнику, загорнута попередньо в пергамент. От і все. Тепер ви знаєте, як в домашніх умовах приготувати в'яленого ляща.


banner14

Категория: Еда и напитки

Лящ в'ялений: спосіб приготування


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.