Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Хто може бути джерелом зараження їжі стафілококами - причини, симптоми та особливості лікування


Опубликованно 26.03.2018 23:14

Хто може бути джерелом зараження їжі стафілококами - причини, симптоми та особливості лікування

Ми з вами на планеті не одні. Її населяють тисячі видів тварин і комах, але навіть цим перелік не вичерпується. Поруч з нами - в повітрі і на землі, на предметах вжитку - завжди присутні бактерії. Серед них є нейтральні і корисні, а є і шкідливі для будь-якого живого організму.

Більше того, у нас теж є бактерії. Вони складають мікрофлору кишечника, і часто в ній присутня невелика кількість стафілококів. Це не небезпечно, поки що не послужить пусковим механізмом до їх розмноженню. Тоді бактерії «прокидаються» і починають свою діяльність. Розвивається інфекція може привести до різних наслідків від зараження до сепсису. Давайте розглянемо, яким чином стафілокок проникає в організм і які можливості медицини в плані діагностики і лікування.

Загальний опис

Ворогів треба знати в обличчя, тому сьогодні поговоримо про те, що або хто може бути джерелом зараження їжі стафілококами. Але давайте спочатку пару слів про самих бактерій. Вони відрізняються стійкістю до зовнішніх впливів. Тому викликане ними захворювання дуже важко піддається лікуванню антибіотиками. При цьому потрібно враховувати, що на світі існує близько 25 різновидів, а також ще десятки підвидів. Незважаючи на приналежність до однієї групи, вони ведуть себе по-різному.

Найбільш небезпечними і найбільш часто зустрічаються: епідермальний, золотистий та сапрофітний стафілокок. Лікарям добре відомий золотистий стафилоккок. Це найнебезпечніший вид бактерій. Їм дарма термічна обробка. Очистити організм від цієї напасті дуже складно, а тривала діяльність бактерій в організмі призводить до утворення гнійних вогнищ в різних органах: печінці і нирках, серці. Причини зараження

Хто може бути джерелом зараження їжі стафілококами? Зазвичай це інфікована людина. Причому, якщо це сталося на кухні їдальні, то частина харчуються в ній клієнтів захворіє, а інша залишиться здоровою. Чому так відбувається? Тому що ці бактерії справді дивовижні. Вони займають проміжне місце між патогенними і непатогенними мікроорганізмами. Тобто інфекцію вони викликають не завжди, а лише при збігу обставин.

Головна умова для того, щоб бактерії змогли рушити в ріст – це зниження опірності організму. А викликане воно може бути самими різними причинами. Це перевтома і інтоксикація, переохолодження і хронічні захворювання, хірургічні втручання та онкологія. Все це призводить до зниження імунітету. Не дарма особливу увагу необхідно приділяти питанню про те, хто може бути джерелом зараження їжі стафілококами. По суті, будь-яка людина, працівник системи громадського харчування, яка не дотримується правил особистої гігієни, не проходить вчасно медогляд.

Чистота – запорука здоров'я

Стафілококова харчова токсикоінфекція – це в першу чергу результат антисанітарії. Якщо до продуктів харчування допускаються лише здорові працівники, які ретельно дотримуються всі норми і правила обробки, то ймовірність того, що в організм споживача потрапить велика кількість бактерій, здатних призвести до захворювання, мінімальна. Особливо антисанітарні умови страшні в різних стаціонарах, пологових будинках та опікових відділеннях. Якщо в ослаблений організм потрапляє велика кількість бактерій, це викликає важкі ускладнення. Механізм зараження

Захворювання може стати причиною того, що організм не впорався з власної умовно-патогенної флорою, яка мешкає на шкірі і слизових. В інших випадках зараження відбувається через:продукти харчування;предмети вжитку;прямий контакт з носієм інфекції.

При цьому потрібно відзначити, що носійство патогенних бактерій захворюванням не є, може проходити безсимптомно і не заподіює людині ніякої незручності. Цей стан не потребує лікування, але може стати причиною зараження інших людей. А от виявити носійство не можна без спеціальних тестів. Тому працівники медичних та дошкільних установ, харчової промисловості повинні в обов'язковому порядку регулярно обстежуватися. Особа, у якого виявлений стафілокок, має бути негайно відсторонений від роботи.

Клінічні прояви

Стафілококова інфекція дуже підступна. Вона може вражати практично всі органи, тканини і системи. Саме від того, куди проникла інфекція, буде залежати і клінічна картина. Тому ніякої симптом не повинен залишатися без уваги. Тоді вдасться вчасно виявити причину і правильно поставити діагноз. Стафілококова харчова токсикоінфекція – найпоширеніша з усіх, які викликаються цими бактеріями. В цьому разі уражається шлунково-кишковий тракт. Хворий не має можливості нормально харчуватися і швидко втрачає сили.Стафілококове харчове отруєння

Симптоми такого отруєння відомі насправді багатьом, а розвивається недуга раптово. Варто тільки використовувати неякісні або прострочені продукти харчування. Стафілокок добре розмножується у вершковому кремі, молочних продуктах, а також консервах. Однак джерелом можуть стати будь-які продукти харчування. Але це ще не все. Навіть якщо у вашому близькому оточенні немає хворих людей, це не означає, що ви в повній безпеці - прямого контакту і не потрібно. Досить знаходитися поряд з носієм на вулиці або в магазині - і отримаєте дозу збудників повітряно-крапельним шляхом.Немовля може отримати порцію бактерій через молоко матері.Стафілокок передається статевим шляхом, так як є контакт зі слизовими оболонками.

Тобто в нашому оточенні достатньо тих, хто може бути джерелом зараження їжі стафілококами.

Перші ознаки

Потрапляючи в сприятливе середовище, мікроби розмножуються і виділяють ентеротоксини. Отруєння – це, по суті, і є реакція організму токсини. Наслідками цього стає водянистий стілець, блювота. Нерідко у дітей проявляються такі симптоми:лихоманка;шкірні висипання;загальна слабкість;болі в животі.

Найчастіше їх списують на банальне нездужання, і чекають, коли все пройде само. Але на наступний день стане тільки гірше. Тому краще звернутися в лікарню, і там лікарі самі розберуться, що призвело до таких симптомів.Якщо відкладається лікування

Стафілококове харчове отруєння не можна ігнорувати, оскільки інфекція буде стрімко розвиватися. Якщо ви вирішили просто купірувати блювоту і чекати поліпшення стану, то поспішаємо вас розчарувати. Інтоксикація організму лише посилюється, тому що бактерії розмножуються і інтенсивно отруюють свого носія. Тому вже на наступний день може спостерігатися така клінічна картина:Запалення окремих ділянок кишечника.Розвиток набряку на уражених місцях.Сильні болі в животі.Висока температура.Слабкість і апатія.Озноб.

Далі тягнути з медичною допомогою вже не можна, оскільки зневоднення повільно, але вірно вбиває. При цьому насильно напувати хворого практично марно - це провокує блювоту. Допоможе лише вливання фізіологічного розчину внутрішньовенно.Перша допомога

Якщо терміново доставити людину в лікарні немає можливості, необхідно починати лікування ще вдома. Як впоратися з недугою, викликаних стафілококом? Харчове отруєння розвивається найчастіше після вживання неякісних продуктів. Тому вкрай важливо очистити і промити шлунок. Чим довше патогенний мікроорганізм знаходиться в організмі людини, тим важче буде поразка.

Тому не треба намагатися зупинити блювання або пронос. Навпаки, слід провокувати очищення організму шляхом натискання на корінь язика. Також п'ють слабкий розчин марганцівки. Якщо людина втратила свідомість, переверніть його на бік, щоб він не захлинувся блювотними масами.

Якщо у людини сильний пронос, не потрібно приймати лікарські засоби для нормалізації стільця. Вони значно полегшують стан людини, але при цьому перешкоджають виведенню токсинів. Коли блювотні позиви вщухнуть, можна випити сорбенти або адсорбенти, активоване вугілля та "Регідрон", "Смекту" і чорний міцний чай. І звичайно, необхідно усувати причину, а не боротися з симптоматикою.

Діагностика

Стафілококова інфекція, причини якої лежать у життєдіяльності специфічних мікроорганізмів, дуже важко піддається лікуванню. Вона стійка до більшості впливів. Тому важливо поставити правильний діагноз.

В домашніх умовах зробити це неможливо. А значить, відправитися в медичний заклад потрібно обов'язково. Якщо за результатами аналізів підтвердиться, що отруєння спричинене стафілококом, необхідно терміново починати комплексну терапію. Вдома це зробити не представляється можливим, незважаючи на доступність антибіотиків.Лікування в стаціонарі

На підставі результатів аналізів на визначення патогенної мікрофлори ставиться діагноз "стафілококове отруєння". Симптоми інтоксикації не зникнуть, поки кількість бактерій не зменшиться, а відповідно не стане менше і виділяються ними отруйних речовин. Лікування починається з ще одного промивання шлунка, а також кишечника. Медики не можуть точно знати, наскільки якісно ця процедура була виконана будинку, тому доведеться потерпіти ще трохи.

Після цього пацієнта чекають наступні процедури:Введення розчину глюкози для нормалізації загального стану.Якщо є ознаки зневоднення, то призначається вливання розчинів солей.В обов'язковому порядку прийом препаратів — пробіотиків, які відновлюють мікрофлору кишечника.Курс імуномодуляторів допомагає стимулювати боротьбу з патогенними мікроорганізмами.Вітамінні комплекси.Імуностимулятори.Терапія пацієнтів у важкому стані.

Це неминучий розвиток подій, якщо не лікувати стафілококове отруєння. Симптоми поступово посилюватися. Якщо пацієнт надходить в гарячковому стані, з сильним ознобом, його кладуть під теплу ковдру і обкладають грілками з водою. При болях в животі теж можна прикласти до нього грілку. Лікар може призначити ін'єкції камфори і кофеїну.

Перші 24 години після купірування симптомів дотримується строга дієта. Після цього рекомендується лікувальна дієта: в раціоні повинні бути тільки ті страви, які мають невелику концентрацію глюкози і вуглеводів. Обов'язково вживання кисломолочних продуктів, які допоможуть відновити травлення. Скільки часу хворий буде перебувати в стаціонарі, залежить від тяжкості отруєння і стану організму. В середньому через 3-7 днів можна провести ефективне лікування стафілококового харчового отруєння. Причини будуть ретельно розслідуватися лікарями, щоб подібне не повторилося в дальнешем.Профілактика

Щоб уникнути отруєння стафілококом, необхідно ретельно стежити за станом свого здоров'я. Не варто купувати їжу з вуличних прилавків. Особливо це важливо в літню спеку. Харчуватися краще вдома або в перевірених місцях. Овочі і фрукти потрібно ретельно мити, а також дотримуватися необхідні для зберігання умови температурного режиму. Не рекомендується купувати молоко та інші продукти у незнайомих людей. У корови може бути мастит, а це в 100% випадків призведе до розмноження патогенно мікрофлори, в т. ч. стафілокока. З кишковими інфекціями краще не стикатися, однак до цього потрібно бути готовим.

І зрозуміло, просто необхідно дотримуватися правил гігієни: миття рук після повернення з вулиці, відвідування вбиральні та перед прийомом або приготуванням їжі повинно стати звичкою.


banner14

Категория: Здоровье

Хто може бути джерелом зараження їжі стафілококами - причини, симптоми та особливості лікування


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.