Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Фініковий сироп: як приготувати корисні властивості, калорійність


Опубликованно 15.01.2018 08:05

Фініковий сироп: як приготувати корисні властивості, калорійність

З дивно і неймовірно смачними солодкими плодами фінікової пальми знайомий кожен. Але далеко не всі знають, що саме фініки називають пустельним хлібом з-за їх високої калорійності і здатності швидко дарувати ситість. Кажуть, що сам пророк Мухаммед гідно оцінив їх смак. Навіть в Корані цей фрукт згадується більше двадцяти п'яти разів. Дієтологи стверджують, що фініковий сироп – відмінна заміна цукру. Харчуючись виключно плодами фінікової пальми і водою, можна прожити більше трьох років.

На жаль, жителі нашої країни не можуть повністю відчути справжній смак цих плодів. У російських магазинах не знайти їх у свіжому вигляді, доводиться задовольнятися лише сухофруктами. Але, як кажуть фахівці, це навіть добре, адже саме в підсушених фініках збільшується концентрація поживних речовин.Чим корисні фініки для організму людини

У плодах присутній неймовірно корисне для здоров'я поєднання вітамінів (В, С, А) та мікроелементів (ніацин, пантотенова кислота). Саме ці речовини в симбіозі дають можливість підтримати волосся, нігті, очі і печінка в робочому, тобто здоровому стані.

Крім того, фініки – відмінна допомога для профілактики атеросклерозу, серцево-судинної недостатності, інфарктів і інсультів. Безперебійна робота ССС забезпечується за рахунок вмісту в плодах магнію і кальцію. А як відомо, саме ці речовини допомагають рятувати від зайвої рідини і дозволяють серцю ганяти кров швидше.

Фініковий сироп і плоди рекомендують вживати спортсменам-культуристам. Вони допомагають відновити втомлені м'язи після важких фізичних навантажень. Пектин, харчові волокна, що знаходяться в складі фініків, сприяють запобіганню розвитку виразкової хвороби, покращують секрецію і забезпечують правильну роботу шлунково-кишкового тракту.

Чим корисні фініки для організму людини, крім позитивного впливу на серце і м'язи? Не можна не відзначити таку властивість плодів фінікової пальми, як допомогу в очищенні зубів. Доведено, що постійне вживання в їжу фініків допомагає позбутися численних проблем із зубами, в тому числі і забезпечити захист від карієсу.

І, мабуть, великий плюс цих плодів у тому, що вони просто дивовижно смачні. У східних країнах їх кладуть у десерти, морозиво, випічку. Ними можна замінити шкідливі торти, тістечка і цукерки.

Кому не можна їсти фініки

У цих чудових плодів, на жаль, є ряд протипоказань:По-перше, їх не рекомендується вживати в їжу людям, які страждають на цукровий діабет.По-друге, небажано їсти фініки людині, яка має надлишкову вагу і більшу ступінь ожиріння.Калорійність

Якщо цими плодами можна замінити цукерки і улюблені багатьма тістечка, то скільки ж в них кілокалорій? У ста грамах сухофруктів міститься близько 276-279 кКал. Якщо ви з'їли всього один фінік, то отримали близько 24 кКал.

Що стосується фінікового сиропу, калорійність його трохи нижче. Оскільки в приготуванні використовується вода, отже, концентрація цукру в продукті зменшується. У ста мл сиропу буде близько 261-267 кКал.

Використання в кулінарії

Ми вже відзначали, що фініки є відмінною альтернативою для тих, хто відмовляється або повністю не вживає цукровий пісок. Їх можна їсти замість цукерок чи тістечок, а можна випікати пиріжки і тістечка з додаванням цих плодів. Крім того, вони використовуються для приготування різноманітних коктейлів, алкогольних і газованих напоїв. Дуже велику популярність на Сході має фініковий мед.

Серед ресторанних страв, які користуються попитом у клієнтів і мають у своєму складі головним інгредієнтом фініки, можна назвати:салат з морквою і фініками;плов з родзинками і фініками;фаршировані сиром фініки.

Немає межі фантазії кулінарів.

Останнім часом великим попитом користується ще один продукт, що отримується з плодів фінікової пальми. Мова йде про сиропі. Його можна не тільки додавати в різні десерти або морозиво, але і просто класти в чай замість цукру.Як приготувати фініковий сироп в домашніх умовах

Погодьтеся, куплені в магазині продукти не завжди відповідають усім нашим сподіванням і надіям. Відбуваються такі казуси і з солодощами. Іноді куплений джем або варення, готовий компот або фініковий сироп не відповідають усім вимогам.

Якщо ви зіткнулися з такою проблемою, то не варто переживати, завдання вирішувана. Приготувати в домашніх умовах популярний фініковий сироп дуже просто. Для цього необхідно взяти такі продукти:Фініки як головний інгредієнт - у кількості 850-900 грамів. Краще вибирати плоди, з яких видалені кістки.Вода – 1,5 л.

На цьому перелік закінчується. Як бачите, проблем з пошуком продуктів не буде.

Процес

Плоди миють під проточною водою і сушаться на рушник. Наливаємо один літр води в каструлю, ставимо на плиту. Як тільки вода почне кипіти, закладаємо фініки. Ставимо вогонь на мінімальну позначку. Вариться сироп близько двох годин. Якщо в процесі ви помітили, що вода практично википіла, то доливаємо. Рідини не повинно бути багато, вода лише трохи повинна покривати плоди. Оскільки фініки – це продукт солодкий, то в процесі приготування сиропу цукровий пісок можна не додавати.

Через два - два з половиною години можна зняти каструлю з вогню. Пересипаємо фініки в марлю, злегка віджимаємо і знову відправляємо в каструлю. Доведено, що добре проварені плоди чудово віддають соки ще довгий час після зняття з плити. Тому процес віджимання плодів рекомендується повторити кілька разів.

Отримати густий сироп можна тільки в процесі тривалого виварювання, тому прибираємо остаточно плоди з рідини і знову відправляємо ємність на вогонь. Тепер вже можна зробити середній газ і варити сироп ще близько двадцяти хвилин. Знімаємо з вогню. Даємо охолонути. Розливаємо по банках.

Не варто переживати, що отриманий фініковий сироп буде трохи рідкуватим. Коли він охолоне, то відразу ж придбає правильну тягнеться в'язку консистенцію. Результат також буде залежати і від виду плодів. Скажімо, сироп з фініків "Тяньши" виходить більш густим, а з звичних для нас плодів, які продаються у всіх супермаркетах, такої густоти відразу не домогтися.Цікаві фактиНа Сході фініки їдять замість хліба.За своїми поживними властивостями плоди фінікової пальми перевершують наиполезнейшую червону ікру.З серцевини плодів одержують борошно, яке використовується для приготування десертів.


banner14

Категория: Еда и напитки

Фініковий сироп: як приготувати корисні властивості, калорійність


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.