Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Перловка: глікемічний індекс, калорійність, корисні властивості, норми споживання


Опубликованно 12.01.2019 16:10

Перловка: глікемічний індекс, калорійність, корисні властивості, норми споживання

У статті розглянемо, який глікемічний індекс перловки.

Мабуть, багато людей знають, наскільки корисними є крупи, з яких можна приготувати різні каші. Такі страви не тільки приносять користь, але і допомагають внести різноманітність в раціон. Особливою популярністю серед великого асортименту круп користується перловка, проте не всі знають, які її властивості, тому ставляться до неї з деякою часткою зневаги.

Яким чином робиться перловка?

Деякі думають, що існує рослина з такою назвою. Однак насправді крупа виробляється з ячменю, в процесі обробки якого видаляються висівки (верхній шар), а потім зерно шліфується і полірується. Крупа своєю назвою зобов'язана словами «перлина» або «перл» за схожість форми і кольору оброблених зерен з справжніми перлами. З перловки найчастіше готують кашу, корисні властивості якої доведені навіть японськими вченими, незважаючи на культ рису, який у них існує. Ячмінь являє собою джерело багатьох корисних речовин, необхідних людському організму.

Глікемічний індекс перловки цікавить багатьох. Корисні властивості перловки

Є кілька видів перлової крупи: проста – крупа, зроблена з цільного ячменю, з якого видалили тільки оболонку; ячна крупа – звичайна перловка, по суті, але в подрібненому вигляді; «голландка» - цільнозернові крупа, яка пройшла більш глибоку і сильну обробку.

З перловки можна приготувати як розсипчасті каші, так і супи.

Найчастіше люди хочуть знати глікемічний індекс перловки вареної. Про це розповімо нижче.

Крупа містить у своєму складі стільки мінералів і вітамінів, що може позмагатися, наприклад, з вівсянкою. Це вітаміни PP, A, B, D, E. Мінерали: мідь, фосфор, марганець, бром, цинк, хром, кобальт, молібден, стронцій, йод.

Перловка за змістом клітковини є незаперечним лідером серед всіх круп, випереджає навіть пшеницю.

Перлові дієтичні страви рекомендуються не тільки людям, що страждають цукровим діабетом. Її низький глікемічний індекс став причиною популярності серед тих людей, які прагнуть скинути зайву вагу.

З-за того, що перлова крупа в своєму складі містить багато селену, вона являє собою дуже сильний антиоксидант. Перловка в раціоні благотворно позначиться на мозкової діяльності, оскільки за змістом фосфору «перлинки» навіть обганяють рибу. Крім того, завдяки перловке поповнюються запаси молібдену, марганцю, хрому і міді. В цій каші містяться майже всі вітаміни групи В, завдяки чому забезпечується нормальна ступінь гемоглобіну, і вітамін РР, який зберігає нервову систему і знижує холестерин.

Цікаво, який же глікемічний індекс перловки вареного на воді? Калорійність і норми споживання

Найбільш дієтичним рецептом є перловка, зварена на воді. Якщо готувати її з маслом і молоком, вона стає більш калорійною, а з овочами – менш калорійною. На 100 грамів калорійність продукту наступна: перлова крупа в сухому вигляді – 315 ккал; зварена на молоці перлова каша – 156; зварена на воді перловка – 109; каша на вершковому маслі та молоці – 178; каша на воді з додаванням вершкового масла – 131; каша перлова з гарбузом відварна – 63.

Потрібно відзначити при цьому, що низькокалорійна крупа є ситним і поживним, всього дві ложки каші дозволяють людям не відчувати голод протягом довгого часу.

Дієтологи говорять про те, що для дорослої людини добова норма споживання перлової каші дорівнює 150 грамам. Глікемічний індекс

У перловки цей показник залежить від того, як вона готується. Для звичайної крупи його значення від 20 до 30 одиниць.

Який глікемічний індекс перловки на воді?

Зварена на воді перловка має дещо змінений у бік підвищення ГІ. Якщо ж крупа інтенсивно вариться на молоці, то глікемічний індекс перловки здатний досягати показника від 60 до 70 одиниць.

Перлові дієтичні страви рекомендуються не тільки людям, що страждають цукровим діабетом. Завдяки низькому глікемічному індексі, перловка в готовому вигляді стала популярною серед тих, що худнуть.

Каша на воді

Страва містить у своєму складі перлову крупу, сіль і воду. Перлова каша на воді, як і сама крупа, має у своєму складі лізин – незамінну амінокислоту, яку людський організм не може самостійно виробляти. Лізин бере участь у виробництві колагену, має омолоджуючу і ранозагоювальний вплив. В перловій каші, звареної на молоці, є грубі харчові волокна, які не перетравлюються організмом людини. Вони працюють як свого роду «йоржик» для стінок кишечника. У продукту невисокий глікемічний індекс, від 20 до 23 одиниць, і тому перлова каша, зварена на воді, дозволяється вживати діабетикам.

Перлову кашу можна зварити на воді кількома способами. Саму звичайну перлову крупу, не подвергавшуюся тривалої обробці, а також зберегла всі корисні властивості, необхідно попередньо замочити в холодній воді на кілька годин. Потім вода зливається, перловка заливається холодною свіжою водою у співвідношенні 1:3, вариться на водяній бані або повільному вогні 30-45 хвилин, поки рідина не вбереться повністю. Солити кашу слід в самому кінці приготування, а ще краще присипати перед подачею морською сіллю (більш корисно). Якщо на повноцінне замочування крупи немає часу, її можна залити крутим окропом, а потім варити так, як зручно, приблизно годину. Пропорція перловки і води залишається колишньою – 1:3.

Зварена на воді перлова каша є універсальним гарніром, який подається в чистому вигляді з доданою пережаркой (моркву, цибулю, приправи, часник) у вигляді пісного смачного плову. Перловку, зварену на воді, додають замість рису в пісні і м'ясні голубці, застосовують як начинку для млинців і пирогів, в якості інгредієнта холодних закусок і салатів.

Суп розсольник з перловкою: класичний рецепт

Дуже наваристий і одночасно легкий суп, його смак виграє багато в чому від додавання перлової крупи. На кухні повинні бути: яловичина (500 грамів); вода (2,5 літра); розсипчаста зварена перловка (дві столові ложки); огірковий розсіл (300 г); картопля (400 г); солоні огірки (150 г); одна морква; одна цибулина; соняшникова олія (столова ложка); два лаврових листа; чорний перець, кріп, сіль.

Для приготування смачного розсольнику необхідно зварити яловичий бульйон, як тільки він буде готовий, туди додається картопля вариться ще десять хвилин, потім додається відварна перловка, варити її бажано заздалегідь. Потім обсмажити заправку на олії (морква, цибуля і огірки) і перекласти в суп. Додати розсіл, покласти в каструлю перець і лавровий лист. Як тільки картопля буде готова, потрібно покришити зелень кропу в суп і дати настоятися. Порушити дієту неможливо, так як у розсольнику з перловкою калорійність тільки 38 ккал на 100 грамів.

Глікемічний індекс розсольнику з перловкою низький, і це чудово. Він дорівнює приблизно 37,5 одиниці на одну порцію. Що і як можна лікувати за допомогою перловки?

Список порушень, які можна лікувати завдяки перловке, виявився досить значним: Позитивно впливає на нервову систему. Протеїн, що міститься в перловке, удосконалює виробництво колагену в людському організмі, що позитивно впливає на шкіру і робить її пружною і гладкою. Перловка сприяє зміцненню кісткових тканин. При безлічі різних захворювань можна застосовувати відвар перлової крупи. Він має протизапальну, обволікаючу, знеболюючу, пом'якшувальною, спазмолітичну і сечогінну впливом. З допомогою перловки лікуються кашель та застуда, ожиріння і запори, а також різні патології молочних залоз. Протипоказання до вживання перлової крупи

Через міститься в перловке глютену її надмірне вживання небажане вагітним.

Якщо люди страждають запорами, хворобами ШЛУНКОВО-кишкового тракту і т. д., не можна зловживати кашею з перлової крупи, оскільки вона сприяє надмірному утворенню газів.

Перловка може бути небезпечною для чоловіків в тому плані, що можливе зниження статевого потягу при надмірному вживанні.

Вхідні до складу крупи амінокислоти можуть викликати алергічну реакцію.

Велика частина корисних речовин в готовому перловом блюді зникає в процесі охолодження. Саме тому дієтологи радять їсти її гарячою.

Висновки

Незаперечні корисні властивості перловки дозволяють назвати її по-справжньому необхідним продуктом у раціоні сім'ї. При цьому зовсім не обов'язково варити кашу. Одним більше сподобається суп, іншим – десерт. Перловка також має ще одну незаперечну перевагу – низьку ціну. Час приготування не можна назвати недоліком, тому що витрачені хвилини будуть компенсовані відмінним смаком.

Ми розглянули глікемічний індекс і калорійність перловки. Автор: Юлія Лобач 19 Жовтня, 2018


banner14

Категория: Здоровье

Перловка: глікемічний індекс, калорійність, корисні властивості, норми споживання


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.