Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Катехіни: що це таке, користь і шкоду для організму, де містяться


Опубликованно 20.12.2018 13:20

Катехіни: що це таке, користь і шкоду для організму, де містяться

Катехіни – що це таке? Найімовірніше, таке питання прийде в голову кожному, кому попадеться цей термін. А й справді, що являє собою ця речовина? На перший погляд, здається, що це якесь хімічне з'єднання або зовсім звірята небаченого досі виду. А інший раз це нагадує щось з наукової фантастики. Насправді все не так захмарно, і цей термін має безпосереднє відношення до рослин. Загальні відомості про речовину

Катехіни відносяться до фенольним сполукам органічного походження. Ці речовини відрізняються досить сильним антиоксидантною дією і беруть активну участь у процесі метаболізму у рослин.

Крім того, вони відносяться до групи флавоноїдів і можуть входити до складу ряду овочів, фруктів, ягід. Зокрема, це: Зелений та білий чай. Банани. Яблука. Вишня. Айва. Суниця. Зливу.

За твердженням деяких учених, особливо багато цієї речовини в якісному чорному шоколаді. Там його в два рази більше, ніж у ягодах. У катехіни зеленого чаю є своя хімічна формула – C15H14O6. Дещо про катехинах

Своєю назвою катехіни зобов'язані сорту акації, що росте в Пакистані та Індії. З деревини цього рослини місцеві жителі готують екстракт під назвою катех. Речовина органічного походження відрізняється безбарвною кристалічною структурою. В той же час його унікальність обумовлена як раз високими антиоксидантними властивостями – в 50 разів вище, ніж у вітаміну E, і в двадцять разів перевищує аналогічні показники вітаміну C.

Найвища концентрація катехінів серед всіх інших продуктів у зеленого чаю (27%) і какао бобів. У класичному чорному чаї, який більшість людей люблять навіть більше, ніж зелені його сорти, вміст цих речовин не більш 4 %. Може бути, тому зелений чай вшановується багатьма поціновувачами як корисний продукт?

Щоб глибше вникнути в суть, що це таке – катехіни, слід звернути увагу на те, де вони були виявлені. Зокрема, це представники ягідних і фруктових культур: абрикоси; груші; нектарини; ожина; малина; журавлина.

Також є й інші джерела – це червоне вино, родзинки, ревінь, ячмінь. Цінність зеленого чаю

Якими властивостями володіє зелений чай, що його вважають воістину унікальним і корисним продуктом для людського організму? Даний напій включає чотири основних компоненти катехіну: EC. ECg. EGC. EGCg (галлат епігаллокатехін).

Якщо пити по одній чашці зеленого чаю в добу, можна наситити свій організм поліфенолами в кількості від 10 до 40 мг. Зміцнюючі властивості цього напою були знайомі людству ще з найдавніших часів. Не випадково на території Китаю зелений чай багатьма жителями досить тривалий період часу цінувався як ліки. Мабуть вони чудово знали про катехинах – що це таке і для чого вони потрібні.

Що стосується хімічного складу, то він дуже різноманітний: було виявлено близько 300 сполук, причому багато з них досі так і не вивчені. Зелений чай включає в себе 17 різновидів амінокислот, вітаміни РР, А, К, Е, C, а також групи в (В1, В2) і багато інших.

Щоб чай приносив якомога більше користі, важливо правильно його заварювати. Для цього необхідно використовувати прогрітий чайник керамічний, вода повинна бути 90 °C і не більше. Також слід врахувати співвідношення – 1 чайна ложка на 1 склянку води. Настоювати від 2 до 3 хвилин, не більше того. Особливість шоколаду

Про користь зеленого чаю знають багато, хоч і не всім до смаку цей справді цінний і корисний напій. Чого не можна сказати про шоколаді – про його корисних якостях здогадується далеко не кожен любитель солодкого.

Назва дерева, яке приносить плоди какао (Theobroma cacao), з грецької мови перекладається як «їжа богів». У той час, коли жили ацтеки, а це було приблизно 30 століть тому, дані плоди використовувалися в якості валюти. Вже тоді люди робили з них напій і вживали його не тільки як ласощі: для багатьох це було ліками. За допомогою цього зілля можна було знизити жар або вилікувати шкірні захворювання. Тобто про те, що це таке – катехіни, людство знало багато століть тому.

В даний час багато шоколад називають не інакше як «солодкий аспірин». І все завдяки його властивості розріджувати кров, знімати больовий синдром горла. Крім того вживаючи цей чудовий продукт, знайомий з найдавніших часів, можна попередити утворення холестерину в кровоносних судинах.

Але більшістю з нас це ласощі особливо цінується за рахунок його чудового смаку і здатність піднімати настрій. Шоколад не тільки сприяє активації вироблення ендорфіну, який відомий нам як гормон щастя, але і містить масу інших не менш корисних речовин. Згідно з його хімічним складом, у ньому присутні: Антиоксиданти: поліфеноли, катехіни, флавоноїди. Антидепресанти: серотонін, фенілетиламін, триптофан. Магній. Калій. Кальцій. Фосфор. Фтор.

Однак слід пам'ятати про те, що його добова норма не повинна перевищувати 30 м, що можна порівняти з третиною плитки. Ряд побічних ефектів

Поза всяким сумнівом, користь катехінів у складі зеленого чаю важко недооцінити. Якими-небудь серйозними побічними діями цей напій не має, тим не менше в його складі міститься кофеїн. І ось він як раз небезпечний у випадку передозування. Надмірна його кількість викликає приступи нудоти, блювоти, запаморочення, загальмованість, м'язовий тремор. Із-за надлишку EGCG пригнічується дія ряду лікарських препаратів. Зокрема, мова йде про антикоагулянтах (варфарині).

Сьогодні у продажу реалізуються харчові добавки з включенням EGCG. Крім згаданого з'єднання, їх хімічний склад доповнений іншими рослинними компонентами. Це може бути теобромін, екстракт вербової кори і йохімбін.

Начебто така комбінація повинна сприяти посиленню корисного впливу, дієтичного зокрема. Але з іншого боку це має на увазі і наявність ряду додаткових побічних ефектів. Дієтичний ефект зеленого чаю

Катехіни – що це таке для людини? Для тих, хто досі не в курсі справи, можна навести вагомий і науково доведений аргумент: під впливом цих речовин можна скинути вагу. Як це відбувається? Вся справа в тому, що завдяки цим речовинам людський організм змушений витрачати більше енергії. Тим самим відбувається збільшення споживання поживних речовин, що сприяють її вироблення. Іншими словами витрачається власний накопичений жир, в результаті чого людина худне.

За деякими даними, при регулярному вживанні зеленого чаю з катехінами (в допустимих межах, звичайно) втрата ваги може бути прискорена до60 %. В особливості, катехіни у складі цього дієтичного напою сприяють розсмоктуванню жиру з живота.

Як припускають деякі вчені з університету міста Чикаго, галлат епігаллокатехін або EGCg якось впливає на гормони голоду, тим самим сприяє зниженню апетиту.

Що стосується згаданих гормонів, які керують почуттям голоду, то їх 8: Інсулін – «комірник». Лептин – гормон насичення. Грелін – сам гормон голоду. Глюкагоноподобный пептид-1 (ГПП-1) дає відчуття наповненості їжею. Холецистокінін – гормон насичення. Пептид YY управляє апетитом. Нейропептид Y збуджує апетит, підсилює тягу до вуглеводів. Кортизол – гормон стресу.

Як саме EGCg впливає на ці гормони для багатьох вчених і понині велика загадка. Інші спостереження вчених мужів

Для повноцінного і правильного функціонування нейронів у людському головному мозку необхідно наявність особливого білка, який має досить звучну назву – нейротрофічний фактор головного мозку або BDNF. Його кількість у людей, змушених жити з ВІЛ (ЛЖВ) істотно знижено. З цієї причини у таких пацієнтів можуть бути ВІЛ-асоційовані нейрокогнитивные розлади, і вони більшою мірою схильні до депресії.

Тепер згадаємо ще один аргумент на користь того, що варто замислитися, де містяться катехіни. Вчені зробили відкриття, згідно з яким вироблення білка BDNF зростає під впливом катехінів, зокрема, епікатехін і EGCg. Для цього їм довелося зайнятися дослідженням більше 2 тисяч різновидів речовин, у тому числі рослинного походження та лікарських аналогів, які схвалені для використання. При цьому 9 видів речовин мали зв'язок з эпикатехином, якого чимало у зернах какао і листках зеленого чаю.

Інші дослідження не менш цікаві і вражаючі. Наприклад, в одному з них брало участь 18 тисяч жителів Китаю. Частина з них регулярно вживали чай з багатим вмістом катехінів. За підсумками з'ясувалося, що ті люди, які пили цілющий напій, тим самим знижували ризик розвитку раку шлунка на 50% (ніж ті, хто пив його рідко або зовсім відмовлявся від нього).

У той же час в ході іншого дослідження, яке проводилося в Нідерландах і де взяло участь 120 тисяч осіб, будь-якого зв'язку між корисними властивостями катехінів і розвитком ракових пухлин виявлено не було. Метаболічний синдром

Під терміном " метаболічний синдром слід розуміти цілий комплекс гормональних і клінічних порушень. По суті, є основними факторами, що призводять до розвитку різних патологій, наступні: серцево-судинні захворювання; діабет; підвищення рівня холестерину; підвищення артеріального тиску.

Катехіни в продуктах, ягодах або чаї і в цьому випадку надають неоціненну допомогу, попереджаючи серйозні зміни метаболізму. Ці речовини сприяють збільшенню інсулінової чутливості і зниження оксидативного стресу. Остеопороз

З кожним роком кісткова структура має тенденцію до витончення, в результаті чого кістки стають пористими і від цього більш крихкими. Таке відбувається в людському організмі під впливом оксидативных процесів. За рахунок того, що катехіни володіють потужними антиоксидантами, дію вільних радикалів нейтралізується.

В кінцевому рахунку при надходженні цих речовин в організм ризик розвитку захворювань, які зазвичай обумовлені крихкістю кісток, помітно знижується. Автор: Василь Шушаков 29 Вересня, 2018


banner14

Категория: Здоровье

Катехіни: що це таке, користь і шкоду для організму, де містяться


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.