Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Ферменти, що розщеплюють алкоголь в організмі - особливості та цікаві факти


Опубликованно 09.12.2018 22:00

Ферменти, що розщеплюють алкоголь в організмі - особливості та цікаві факти

Алкоголь – це чужорідний елемент в обміні речовин людини, і коли він потрапляє всередину, організм починає посилено боротися і виробляти ферменти, спрямовані на розщеплення і виведення його назовні. Дія цих речовин також обумовлює відчуття сп'яніння. Так які ферменти розщеплюють алкоголь?

Які ферменти розщеплюють спиртовмісні напої

При надходженні в організм спиртного починається вироблення спеціальних ферментів, що сприяють його висновку. До таких ферментів, расщепляющим алкоголь, відносяться алкогольдегідрогеназа (АДГ) і ацетальдегиддегидрогеназа (АЦДГ). В першу чергу починається синтез АДГ, який відповідає за розщеплення етанолу. В результаті виходять елементи, які не заподіюють шкоди. А при утворенні ацетальдегіду, що володіє високою токсичністю, стартує синтез АЦДГ. Ступінь тяжкості шкоди, заподіяної внутрішнім органам, залежить від того, наскільки швидко буде синтезований фермент, що розщеплює ацетальдегід.

Алкогольдегідрогеназа володіє здатністю руйнування етанолу з рівнем фортеці в 57 % об'ємом 28,9 грам за 1 годину. Продукується цей фермент клітинами печінки і шлунка. Однак печінка його виробляє в рази більше.

Етапи розщеплення етанолу

Коли етанол надходить в організм, печінка відразу починає продукувати ферменти, що розщеплюють алкоголь, і запускає процес засвоєння. Він відбувається в три етапи: Розщеплення етанолу до ацетальдегіду і речовин, що не завдають шкоди внутрішнім органам. Перетворення ацетальдегіду в оцтову кислоту. Розпад, отриманої кислоти на вуглекислоту і воду. Як відбувається розщеплення етанолу

У чоловіків переробка алкоголю починається вже в області шлунка, тому до тонкого кишечника доходить набагато меншу кількість етанолу, де і відбувається його всмоктування. Цим можна пояснити те, що, в основному, чоловікам потрібно більше спиртного, щоб досягти стану сп'яніння. У жіночому ж організмі виробляється шлунком менше ферменту, що розщеплює алкоголь, тому до тонкої кишки доходить більшу кількість спирту.

За умови нормального метаболізму, у людини процес розщеплення етанолу закінчується розпадом ацетальдегіду на воду і вуглекислий газ із виділенням семи калорій з одного грама спирту, які накопичуються або витрачаються на потреби організму. Близько 5 % випитого алкоголю виділяється з потом, сечею, а також при диханні.

За яку кількість часу відбувається повне розщеплення

Швидкість протверезіння залежить від кількості вырабатывающегося ферменту печінки, що розщеплює алкоголь – алкогольдегідрогенази і ацетальдегіддегідрогенази. Прискорення даного процесу неможливо навіть за допомогою стимуляторів, наприклад кава. Крім того, медикаменти, призначені для протверезіння сприяють лише позбавлення від симптомів алкогольного сп'яніння, але не вирішують основну проблему.

Швидкість засвоєння алкоголю також залежить від частоти вживання спиртних напоїв - чим рідше людина їх використовує, тим швидше відбувається розщеплення. При частому зловживанні спостерігається посилена вироблення АДГ, що прискорює переробку етанолу, яка сприяє накопичення ацетальдегіду. Але кількість вироблюваної АЦДГ не зміняться, внаслідок чого організм не встигає переробляти весь ацетальдегід, з-за чого останній розщеплюється повільно. Дана ситуація сприяє сильної інтоксикації, яка завдає шкоди усім внутрішнім органам.

Шкоду, що завдається накопичення ацетальдегіду

Перш за все, накопичення відображається на печінці, потім ацетальдегід має негативний вплив на діяльність мозку і стан нервової системи, в результаті чого можуть виникати психічні розлади. Також дію токсичної речовини не обходить стороною і ШКТ, що є причиною нудоти і порушень процесу травлення. Вплив на серцево-судинну систему, що виражається в появі аритмії, інфарктів і підвищеному тиску. Які продукти можуть прискорити процес вироблення ферментів

Синтез ферментів, що розщеплюють алкоголь, відбувається в кожному організмі з різною швидкістю, з урахуванням індивідуальних особливостей функціонування. Однак його можна стимулювати з допомогою прийому деяких продуктів, до яких можна віднести: цитрусові; мінеральну воду; розсіл огірків; фрукти (яблука, виноград, банани); чай; картопля; кавун; волоські горіхи; молоко; огірки.

Продукти з даного переліку володіють багатим запасом вітамінів, які здатні компенсувати те, що було розтрачено з-за випитого алкоголю.

Крім того, можна вдатися до фізичних навантажень, щоб допомогти процесу протверезіння. Для цього можна зробити пробіжку на пару кілометрів, віджиматися, підтягуватися. Прокачування преса в даному випадку не допоможе, оскільки вона не впливає на процеси обміну в організмі.

Висновок спирту при тренувальних навантаженнях буде здійснюватися разом з виділенням поту.

Це цікаво Незважаючи на те що алкогольдегідрогеназа (назва ферменту, що розщеплює алкоголь) виконує лише функцію " розщеплення етанолу, він продукується і у інших ссавців. Пояснити цей факт можна тим, що бактерії, що містяться в шлунково-кишковому тракті, виділяють невелику кількість етилового спирту. У людини може бути алергія на алкоголь з-за генетичних мутацій, в результаті якої спостерігається недостатня кількість або повна відсутність ферменту, що розщеплює алкоголь в організмі. Проявляється вона почервоніння шкірних покривів і підвищеною температурою тіла з-за накопичення ацетальдегіду. Представники північних народностей з-за особливостей харчування і синтезу ферментів, що розщеплюють алкоголь, п'яніють швидше інших народів, але і процес протверезіння в них проходить дуже швидко, тому їм потрібно більше алкоголю, щоб досягти стадії сп'яніння.

На кожну людину випитий алкоголь чинить різний вплив, це залежить від загального стану організму, його індивідуальних особливостей і швидкості вироблення ферментів алкогольдегідрогеназа і ацетальдегиддегидрогеназа. Тому не варто забувати, що зловживання спиртовмісними напоями може завдати шкоди людині, і краще при цьому знати міру. Автор: Юрій Воробйов 10 Серпня, 2018


banner14

Категория: Здоровье

Ферменти, що розщеплюють алкоголь в організмі - особливості та цікаві факти


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.