Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Печія від чаю: причини, лікування та профілактика


Опубликованно 05.12.2018 03:30

Печія від чаю: причини, лікування та профілактика

Чай є напоєм, без якого у переважної більшості людей не проходить і дня. Але деякі не можуть його пити. Є люди, замечающие, що після вживання напою погіршується самопочуття і з'являється печія від чаю.

Чому це відбувається? Чи можна позбутися від такого малоприємного явища? Варто приділити цій темі трохи більше уваги і постаратися знайти відповіді на дані питання. Причина

Печія від чаю виникає з-за кофеїну, що міститься в його листі. Дана речовина провокує активізацію ЦНС, тонізує і розбурхує організм, а в ШКТ після його потрапляння посилюється вироблення секретів і підвищується кількість шлункового соку, який дратівливо впливає на стінки стравоходу і шлунка.

Крім цього, порушується місцеве кровопостачання, виникає эзофагеальный рефлюкс, дискоординируется робота стравохідного сфінктера.

Однак більшість фахівців вважають, що печія від чаю з'являється з-за ароматизаторів і різних домішок, що входять до його складу. А ці добавки здатні викликати ще й алергію.

У групі ризику знаходяться люди, звиклі до гарячого і міцного чаю. Температура і насиченість напою грає роль у виникненні печії. Інші передумови

Не тільки чайний лист може спровокувати появу такого малоприємного явища. Причиною також може бути надмірна насолода напою. Цукор впливає на роботу стравохідного сфінктера. Як саме? Легко засвоюються вуглеводи розслаблюють м'язи. А це загрожує викиданням вмісту шлунка прямо в стравохід.

Також не можна не відзначити, що найчастіше виникає печія від чаю в пакетиках. Він майже завжди має сумнівну якість. А ще в таких пакетиках міститься чайна пил і домішки. Вони просочуються через папір, а потім опиняються в шлунку, де і залишаються. З-за такого регулярного чаювання порушується робота ШЛУНКОВО-кишкового тракту, а слизова дратується.

Часті випадки виникнення печії від солодкого чаю, в який замість цукру був доданий мед. При найменшому запаленні шлунка даний продукт провокує підвищення кислотності. Як не допустити печію?

Є певні правила, дотримуючись яких вийде не допустити виникнення цього явища. Їх можна виділити такий перелік: Не треба вживати напій на переповнений шлунок. Необхідно почекати 30-40 хвилин. Їжа повинна засвоїтися. Занадто міцний чай робити не потрібно. Насичений напій додатково стимулює виділення травного соку. Якщо це не допомагає, а чаю хочеться, то варто додати вершки або молоко. Білок і кальцій – кращі нейтралізатори соляної кислоти. Чай потрібно робити не гарячим, а просто теплим. Додавати лимон при наявності схильності до печії небажано.

І, звичайно, найголовніше – потрібно відповідально підходити до вибору сировини. З печією від чаю зіткнутися не доведеться, якщо людина буде використовувати якісний листової продукт. Пакетований, гранульований або низькосортний протипоказаний.

Зелений чай

Цей напій відомий своїми цілющими властивостями. Ось тільки в ньому міститься в рази більше кофеїну, ніж в чорному. До 93 мг на стандартну чашку! А в чорному – від 14 до 70 мг. Так що печія від зеленого чаю трапляється в рази частіше.

Саме тому вживання напою протипоказано при гастриті. Тому що він активізує вироблення соляної кислоти в надлишковій кількості.

Ще заборонено вживати зелений чай з алкоголем (популярне поєднання, як не дивно). Тому що в цьому випадку в організм потрапляє величезна кількість альдегіду, що негативно впливає на роботу нирок і травну систему в цілому.

Натщесерце пити його теж не варто. Це здатне викликати подразнення слизової ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Вплив трав

Багато хто задається питанням: чи може бути печія від чаю, заснованого на травах? Так, цілком, якщо людина страждає підвищеною кислотністю шлунка. Трави здатні підсилити вироблення соляної кислоти. З-за цього приблизно через півгодини після чаювання виникає печія.

Тому краще не заварювати збори, в складі яких є щось з перерахованого: Корінь солодки. Китайська троянда. Аніс. Деревій. Листя малини.

Також печія може виникнути із-за вживання японського чаю маття. Це тонізуючий напій, в якому міститься підвищена кількість кофеїну. Робиться він з подрібнених пагонів парагвайського падуба і подрібнених листя. Який чай точно безпечний?

Той, в якому міститься найменша кількість кофеїну. Багато чого також залежить і від сорту. В одному чаї міститься менше 1 % кофеїну, в іншому – більше 2 %. Бажання з'ясувати точні дані – непоганий привід почати розбиратися в сортах напою.

Ще можна сказати так: нешкідливий той чай, який вживається в помірній кількості. Від однієї-двох чашок в день точно не буде ніяких негативних наслідків. Навпаки, чай наситить організм антиоксидантами і зміцнить імунітет. Але ось зловживання ніколи ні до чого хорошого не приводило.

До речі, якщо хочеться «нейтралізувати» можливу негативну дію напою, слід при заварюванні його урізноманітнити натуральними добавками. У чайник до листового сировини можна додати натуральні фрукти або ягоди, корисні трави, м'яту. Про користь останнього компонента, до речі, далі буде розказано окремо.

А щоб складові найбільш повно розкрили свої властивості, слід їх придушити або зовсім попередньо перетворити в пюре. Правда, перед вживанням процідити напій припаде. Зате смак буде більш насиченим, і користі більше.

Що може усунути симптоми?

Після всього вищесказаного питання, що стосується того, чи викликає чай печію, повинен пропасти. Він дійсно може спровокувати появу такої проблеми, але вирішити її можна легко.

І допоможе, до речі, теж чай. Тільки м'ятний. Він незамінний при підвищеній кислотності. Цей напій м'яко знімає неприємні прояви, адже до його складу входить ацетат і ментол, що володіють цілющими властивостями. Їх терапевтичний ефект посилюється за рахунок вмісту в м'яті вітамінів А і С, а також фолієвої кислоти.

Такий чай заспокоїть слизову ШЛУНКОВО-кишкового тракту, розслабить сфінктер і не викликає побічних ефектів (якщо лише у людини немає алергії). Так що приймати його можна до тих пір, поки нудота та печія не пройдуть повністю.

А готується він легко. У півторалітровий чайник треба засипати 3-4 ч. л. подрібненої сухої м'яти, залити крутим окропом і вкутати ємність рушником. Через 15 хвилин перемішати склад для рівномірного розподілу і можна пити. Дозволяється розбавляти водою.

До речі, щоб в подальшому не виникало печія від чорного чаю, рекомендується додавати в нього завжди кілька листочків сушеної або свіжої м'яти. Це захистить слизову шлунка. Лікування ромашковим відваром

Напій, зроблений на основі цих суцвіть, допоможе швидко позбутися від неприємних симптомів. Ромашковий відвар приймають навіть при запальних патологіях, метеоризмі, виразках, синдромі подразненого кишечника і гастриті.

У цієї рослини багатий склад. У нього входить фітостерини, полиины, з'єднання кумаринів, флавоноїди, вітаміни, каротин, дубильні і білкові речовини, корисні кислоти і т. д.

Такий склад і обумовлює терапевтична дія відвару: ромашка усуває спазми і позитивно впливає на стан слизової оболонки, нейтралізує бродіння в кишечнику.

Готується корисний напій елементарно: потрібно 1 ч. л. залити склянкою окропу і дати 20 хвилин настоятися. Потім підігріти суміш на водяній бані, тушкувати протягом півгодини, процідити і випити.

Імбир від печії

Пряний корінь у своєму складі має олеїнову і лінолеву кислоту, вітаміни В і С, ефірні масла, а також корисні мікроелементи, фітонциди і антиоксиданти. Тому імбир застосовують у наступних цілях: Зняття спазмів. Боротьба з паразитами. Знищення шкідливої мікрофлори. Нормалізація відтоку жовчі. Розслаблення мускулатури.

Але раз мова йде про те, чому від чаю печія з'являється, справедливо буде зауважити, що і від імбирного напою вона може виникнути. Але лише в тому випадку, якщо у людини є пухлина, гастрит або виразка шлунка.

Імбирний напій готується елементарно. Потрібно відрізати 5 сантиметрів свіжого кореня і натерти його. Викласти отриману масу в термос і залити окропом у кількості 500 мл протягом 40-50 хвилин настояти, періодично струшуючи. Потім процідити і випити невеликими ковтками.

Іван-чай

Ще одна корисна альтернатива. Ця лікарська трава використовується для приготування настою, який ефективно бореться з цілим рядом шлунково-кишкових захворювань.

У нього багатий склад, у який входять каротин, харчові волокна, макро - і мікроелементи, дубильні речовини, вітаміни С, В і А, органічні сполуки, біофлавоноїди, феноли та похідні пектину.

А цілющі властивості і зовсім можна виділити в такий вражаючий перелік: Боротьба з блювотою, нудотою і печією. Нормалізація перистальтики. Поліпшення травлення. Виведення з організму токсинів. Зміцнення імунної системи. Поліпшення зору. Зняття болю і запалення. Лікування судом. Знищення бактерій. Нормалізація роботи ЦНС, відновлення нормального сну. Зміцнення судин. Зняття симптомів гіпертермії. Нормалізація рівня холестерину. Недопущення утворення каменів у жовчному та сечовому міхурі. Позитивний вплив на метаболізм.

Кажуть навіть, що регулярне вживання іван-чаю допомагає мінімізувати ризик виникнення атеросклерозу і раку. Автор: Потапова Єлизавета 13 Листопада, 2018


banner14

Категория: Здоровье

Печія від чаю: причини, лікування та профілактика


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.