Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Молочні продукти: шкода і користь, вплив на організм, протипоказання


Опубликованно 30.11.2018 08:40

Молочні продукти: шкода і користь, вплив на організм, протипоказання

Молоко – самий корисний продукт, відомий людям з дитинства. Вони чули про його корисних властивостях від своїх мам, бабусь, вихователів, шкільних вчителів і навіть з екранів телевізора від мультяшних героїв. У чому ж полягає шкода і користь молочних продуктів? І чому зараз так багато суперечок навколо цього продукту? Основні властивості і склад

Щоб визначити шкоду і користь молочних продуктів для людини, необхідно вивчити, з чого ж складається молоко і якими властивостями володіє. До складу продукту входять: Велика кількість білків, жирів. Перші містять у собі амінокислоти, без яких людський організм не зможе існувати. А також білки, які містяться в молоці, легше засвоюються, ніж ті, що входять до складу м'яса. Для формування імунної системи необхідний молочний жир. Він допомагає в синтезі гормонів, а що міститься в насичених жирах холестерин сприяє нормальній роботі кишечника і печінки. У молочних продуктах у великій кількості знаходяться солі йоду, фосфору, калію, заліза і кальцію. Останній з яких сприяє зростанню і зміцненню кісток.

Особливу увагу необхідно приділити кисломолочним продуктам, так як їх склад і властивості відрізняються від звичайного молока: Такі продукти швидше засвоюються організмом. Наприклад, кефір перетравлюється в 3 рази швидше молока. Молочна кислота, що входить до їх складу, зупиняє поширення хвороботворних мікроорганізмів. Найчастіше велика кількість шкідливих бактерій, що знаходяться в кишечнику, при появі кислого середовища гине. До складу кисломолочних продуктів входить велика кількість мікроелементів. А концентрація різноманітних кислот, які так необхідні людському організму, що в 11 разів більше, ніж у молоці.

Вивчивши їх склад і властивості, можна зробити висновок, що шкода і користь молочних продуктів до кінця не визначені. Для цього необхідно розглянути їх позитивні і негативні властивості. Користь від вживання молока

В даний час між дієтологами виникає все більше суперечок про користь і шкоду молочних продуктів для організму людини. Одні впевнені, що такі продукти погано засвоюються і розщеплюються організмом. Інші стверджують протилежне, що це найбільш важлива їжа після грудного молока.

Позитивний результат від постійного вживання молочних продуктів: Кальцій, що входить до складу молока, сприяє зміцненню кісток, нігтьової пластини і волосся. Особливо важливо поповнювати баланс даного елемента дітям і літнім людям, кістки яких з кожним роком стають крихкими. Вважається, що з допомогою молока можна скинути зайву вагу. Так як цей продукт добре насичує організм і не викликає почуття голоду. Зменшують вплив токсичних і радіоактивних речовин, а також молоко має бактерицидні властивості. Використовуються для профілактики захворювань. Молоко знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

Всім добре відомо, що кисломолочні продукти сприяють нормалізації травлення. Наприклад, кефір прекрасно застосовується в лікуванні закрепів і отруєнь. З цієї причини кисломолочні продукти чудово підходять для бажаючих схуднути. Шкода молока і молочних продуктів

Проте не все так однозначно, користь і шкоду молочних продуктів для здоров'я ще не доведені, і тільки починаються фундаментальні дослідження на цей рахунок. Але вже зараз можна стверджувати, що: Не весь кальцій, поступає з молоком, залишається в людському організмі. До складу продукту входить речовина, що є окислювачем, тому частина кальцію йде на нейтралізацію елемента. Бувають випадки, коли для використовується і кальцій, що знаходиться в організмі. Лактоза, потрапляючи в організм, розщеплюється на глюкозу і галактозу. Перший елемент прекрасно засвоюється людським організмом і використовується ним в якості джерела енергії. А ось другий компонент не виводиться, а осідає в суглобах. Це може стати причиною появи артриту і целюліту. Любителям натуральної продукції при купівлі молока слід розпитати у продавця умови утримання корів. Так як таке молоко може стати джерелом зараження небезпечними захворюваннями.

Вживання молока у великих кількостях не принесе стільки користі, як людям розповідали в дитинстві. Однак його помірний прийом подарує організму деякі корисні вітаміни і елементи. Протипоказання

Існують випадки, при яких вживання молочних продуктів небезпечно для здоров'я. Серед них: непереносимість компонентів молока; загострення хронічних захворювань кишкового тракту; перед операцією; при захворюваннях печінки; при проблемах з нирками.

А ось від кисломолочних продуктів варто відмовитися: маленьким дітям; людям, страждаючим від гастритів з підвищеною кислотністю; хворіють гепатитом.

При прийомі молока слід обов'язково враховувати його протипоказання. Суперечності про жирності продукту

Ще на початку 70-х років з'явилися противники молока з-за його жирності. Ними стали жінки та дівчата, що сиділи на знежиреної дієти. В даний час бум цієї системи живлення пройшов. Тепер людям стало по-справжньому цікава користь і шкода знежирених молочних продуктів. Саме в той період на прилавках вперше з'явилися йогурти, сир і сир з нульовим відсотком жирності. І тільки зараз учені оприлюднили інформацію, що корисні речовини (вітаміни А, D, Е і кальцій), які знаходяться в молоці, не засвоюються, якщо жирність продукту менше одного відсотка. Крім того, разом з жиром молочні продукти втрачають свій натуральний смак і набувають хімічний. Для відновлення смаку в таку продукцію стали додавати харчові добавки та ароматизатори, які в більшості випадків містять цукор.

Тому користь і шкоду знежирених молочних продуктів будуть залежати від того, якої думки дотримується людина. Противники лактози

У сучасному світі дуже популярно обговорювати непереносимість молока. Тому шкода і користь молочних продуктів залишаються під великим питанням. Люди впевнені, що саме цей напій викликає у них такі симптоми, як здуття, нетравлення, гази, синдром роздратованого кишечника і висипання на шкірі. У більшості випадків людина безпідставно приписує ці відчуття вживання молочних продуктів, а на ділі ніяких медичних доказів цьому немає. Люди впевнені, що непереносимістю молока страждає кожна п'ята людина, що живе на планеті. Однак офіційна статистика стверджує, що це всього лише 5 % населення.

Така непереносимість виникає лише у тих, у кого організм не виробляє достатню кількість ферменту лактази, який допомагає засвоювати лактозу або молочний цукор. В нерозщепленому вигляді вона залишається в травній системі. Це дає грунт для розмноження шкідливих бактерій, які викликають діарею, метеоризм і коліки.

Вчені провели дослідження 10 мільйонів чоловік, які повністю відмовилися від молочних продуктів. І прийшли до висновку, що 53 % з них не зверталися до лікарів зі своїми симптомами, а самостійно вирішили, що причиною нездужань стало молоко. Так що відмова від молочних продуктів, користь і шкоду для них були очевидні, не є єдиним вірним рішенням. Суперечки про користь і шкоду казеїну

В даний час існує цілий рух, який проти вживання казеїну (молочного білка). Це обумовлено тим, що деякі люди не в змозі перетравлювати. Як і глютен, він утворює згустки в кишечнику, що гальмує перетравлення їжі. У молоці можна виявити два типи казеїну (А1 і А2). Перший тип зустрічається виключно в коров'ячому молоці, і саме він викликає труднощі з травленням. А ось інший тип міститься в людському, козячому, овечому і перетравлюється набагато легше. Тому деякі люди вільно вживають продукти з козячого та овечого молока, а от коров'яче переносити не можуть.

Фахівці відзначають, що шкода і користь молочних продуктів напряму залежать від походження напою. Так впевнені люди, що корова, молоко якої вони збираються пити, паслася на лузі, а не стояла в загоні і харчувалася комбікормом з хімічними добавками. Адже деякі препарати, які дають худобі, набагато небезпечніше казеїну.

Крім цього, молоко активно бере участь у побудові м'язів і спалювання жирових відкладень. І все це завдяки тому ж казеїну. Він надходить в організм, і через його дуже повільного розщеплення виникає постійна потреба в амінокислотах, які організм використовує для відновлення і підтримки м'язів. Тому чим сильніше тренування, тим більше амінокислот вимагає організм. Звичайно, користь і шкоду молочних продуктів для схуднення викликають дискусії, проте немає сумнівів, що для відновлення організму після фізичних навантажень молоко підійде найкращим чином. Що таке термостатна молочна продукція

Термостатный – це такий спосіб вироблення молочних продуктів, при якому сировина на виробництві відразу розливають у споживчу ємність (склянки, пляшки, пакети). Потім туди ж вносять закваски і поміщають в спеціальні камери з певною температурою для подальшого сквашування. У цій же упаковці товар потрапляє до споживачів. Якість отриманої продукції досить висока: консистенція рівномірна, згусток щільний і не порушений. А ось користь і шкоду термостатних молочних продуктів ще необхідно визначити.

Вчені визначили, що новий спосіб виробництва зберігає всі корисні властивості молока. Білок термостатного кефіру, йогурту, сметани засвоюється на 30 % швидше, ніж білок цілісного. Таку продукцію рекомендують давати дітям починаючи з семимісячного віку. Користь кисломолочних продуктів і їх види

Багато фахівці єдині в думці, що кисломолочну продукцію легше засвоювати людині, ніж цільне молоко. До того ж щоденне вживання кефіру, айрану, кисляку допомагає налагодити роботу кишечника, печінки і нирок. З кисломолочними продуктами можна скинути вагу і привести себе в форму.

Кожен продукт цієї групи має свій неповторний смак і певний вплив на організм людини. Так: Кефір покращує роботу кишечника, психічний стан і сон. Сир - джерело вітамінів, сприяє швидкому зрощення зламаних кісток. Яка користь і шкоду молочного сирного продукту? Він зміцнює хрящову тканину і підвищує регенерацію. Щоб запобігти шкоди продукту, вживайте його в помірних кількостях. Ряжанка втамовує спрагу, збуджує апетит, поліпшує роботу травної системи. Йогурт сприяє поліпшенню травних процесів, нормалізує роботу нервової системи і відновлює гормональні функції. Сметана покращує апетит, позитивно впливає на гормональну систему. Айран втамовує спрагу, сприяє зміцненню імунної та нервової системи.

Крім цих популярних видів, існують кисломолочні напої, виготовлені за спеціальною технологією. Одним з них є «Сніжок» – молочний продукт, користь і шкоду якого протягом 50 років викликають суперечки. Цей продукт випускається з 70-х років минулого століття. Його рекомендують вживати хворим на цукровий діабет, людям з надмірною вагою і тим, хто має серцево-судинні захворювання. При вживанні «Снєжка» їжа легше засвоюється. Це особливо необхідно після фізичних навантажень і під час хвороб. Такий продукт містить в собі вітаміни групи В, А, Е, С і D, а також мікроелементи. Натуральність молочних продуктів

Крім продуктів, зроблених з незбираного молока, існують і такі, які виготовлені без молочного жиру. Користь і шкода замінника молочного продукту викликає багато суперечок як у фахівців і дієтологів, так і у звичайних людей.

Замінник – це суміш двох рослинних олій. Виготовляють шляхом його збивання або методом перетворення з таких масел, як соєва, кукурудзяна, рапсова, соняшникова. Або їх тропічних аналогів: кокосова, пальмова. Від вибору масел залежить, якою концентрації та якості буде замінник молочного жиру.

Найчастіше його використовують для виготовлення шоколадних паст, згущеного молока, сирних, сметанних продуктів, морозива, спредів.

Замінник складається з поліненасичених жирних кислот. Тому отримані продукти здатні зберігатися тривалий час, а також зберігати свої натуральні смакові якості.

Насправді такі замінники не представляють небезпеки, так як це всього лише суміш рослинних олій. А деякі дієтологи рекомендують під час дієти віддавати перевагу саме таким продуктам. Однак завжди слід уважно вивчати склад продукту, замінник не завдасть шкоди, а ось інші компоненти (ароматизатори, стабілізатори) можуть.

Спори з приводу шкоди і користі молочних продуктів можуть тривати постійно. Однак кожна людина сама вибирає, якою сторони дотримуватися і варто прибирати з раціону такий знайомий із дитинства продукт. Адже в молоці і молочних продуктах міститься багато корисних речовин. Автор: Федорова Вікторія 23 Серпня 2018


banner14

Категория: Здоровье

Молочні продукти: шкода і користь, вплив на організм, протипоказання


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.