Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Устриці: калорійність, підрахунок БЖУ, смакові якості та поради з приготування


Опубликованно 05.10.2018 01:33

Устриці: калорійність, підрахунок БЖУ, смакові якості та поради з приготування

Сьогодні багато продукти, які раніше вважалися рідкісними та екзотичними, можна купити практично в будь-якому великому супермаркеті. До таких належать і мешканці теплих морів Середземномор'я – устриці. Молюски здатні подарувати незабутні смакові враження і збагатити організм безліччю корисних речовин. Як їх готувати, їсти і вибирати, а також калорійність устриць і вся їх користь будуть описані в статті. Опис продукту

Устриці відносяться до двостулковим молюскам. Їх часто плутають з мідіями, але насправді між ними лежить величезна прірва. Устриці можна їсти в сирому вигляді, а мідій немає, до того ж у перших неправильної форми асиметрична раковина, і виловити їх можна тільки в теплих водах певних морів.

Калорійність 1 устриці залежить від походження продукту та її розміру. Ті особини, які подають до столу в сирому вигляді, зазвичай не перевищують розміру в 12 див. Більш великих молюсків готують при термічній обробці.

Хімічний склад

За поживністю і кількістю різних корисних речовин молюски перевершують будь-який вид риби. Вони є головним джерелом жирної кислоти, вітамінів і мінералів. Калорійність устриць на 100 грам становить приблизно 60-80 Ккал, в залежності від умов вирощування, часу вилову і віку. Білки при цьому займають понад 50% від маси продукту, вуглеводи 31%, а на жири припадає лише 12%, більша частина з яких представлена ненасиченими жирними кислотами.

У складі продукту є вітаміни групи В, А, С, Д, кальцій, магній, цинк, марганець, фосфор, йод, кобальт, хром і фтор. Всі вони складають повну добову норму корисних речовин для організму людини в одній порції.

До речі, визначити калорійність 1 шт устриці не складно. Найчастіше 100 г продукту містить як раз одна подається в ресторані порція - в ній обов'язково 6 раковин з молюсками. Користь морепродукта

Вітаміни у складі устриць благотворно впливають на зір, прискорюють загоєння ран, приводять у норму обмін речовин, роботу нирок, нервової і серцево-судинної систем. Також продукт зміцнює захисні функції організму, ендокринну систему, володіє антиоксидантною дією, сприяє прискоренню терапії хвороб шкіри і очищає організм від холестерину.

Кальцій і вітамін Д зміцнюють кісткові тканини і збільшує вироблення тестостерону. Цинк стимулює репродуктивну функцію, покращує стан волосся, шкіри і нігтів, допомагає збільшити м'язову масу і зміцнює імунітет. Йод нормалізує роботу щитовидної залози і насичує тканини киснем.

Інші мінеральні речовини в складі сприяють засвоєнню заліза, підвищує активність лейкоцитів, перешкоджають розвитку цукрового діабету та онкологічних захворювань.

Регулярне вживання в їжу молюсків покращує загальне самопочуття, працездатність і витривалість, усуває дратівливість. Низька калорійність устриць в поєднанні з їх користю допомагає дівчатам позбутися від целюліту і скинути зайві кілограми. Лікування молюсками

У медицині багато корисні властивості складу продукту вже давно використовуються фахівцями як додаткові засоби в терапії різних захворювань. Так, при наявності ракових пухлин м'ясо устриць допомагає зупинити зростання шкідливих клітин. Висока концентрація цинку вважається відмінною профілактикою анемії.

Після вживання в їжу молюсків людина заспокоюється, нормалізується його сон, робота внутрішніх органів стає повноцінною, поліпшується зір. Велика кількість амінокислот у складі устриць корисно не тільки для чоловічого здоров'я, а й для жіночого. Їх вживання полегшує перебіг клімаксу і підвищує лібідо.

При наявності алергії на морепродукти, захворювань кишечника, шлунка, селезінки, під час вагітності та при годуванні дитини вживати молюсків в їжу не рекомендується. Використання в косметології

Низька калорійність устриць і всі їхні корисні властивості допомагають поліпшити зовнішній вигляд кожної людини навіть при звичайному споживанні продукту в їжу. Крім цього, фахівці використовують порошок раковин молюска в таласотерапії, а протеїни самого тіла - в різних омолоджуючих сироватках і масках. Шкода продукту

Серйозні алергічні реакції в будь-якому вигляді можуть викликати устриці у людей з підвищеною чутливістю до морепродуктів. Крім цього, перед їжею слід переконатися в свіжості продукту. Устриці обов'язково повинні бути ще живими. Прочинені раковина свідчить про те, що молюск несвіжий, і великий ризик харчового отруєння. Також вона обов'язково повинна бути цілою. При наявності навіть невеликих сколів є ймовірність попадання гострих твердих частинок в травний тракт і ушкодження слизових оболонок.

Небажано вживати продукт і в літній час. Як правило, улов в цей період взагалі заборонений, оскільки у молюсків починається розмноження. Спіймані в цей час устриці будуть більш жирними, і їх смакові якості помітно знижуються.

Правила вживання

Максимальну користь організму приносять тільки свіжі молюски. Приготовлений продукт втрачає частину поживних речовин і змінює калорійність. Устриць у дорогих ресторанах подають на крижаній подушці у відкритому або ще закритому вигляді. Порція становить 6 штук, і в залежності від кількості гостей на одному блюді може лежати до 24 раковин.

М'ясо молюска перед вживанням слід збризнути лимонним соком або спеціальним кислим соусом. Його тіло при цьому обов'язково має скривиться, що свідчить про свіжість продукту.

Їсти устриці можна за допомогою спеціальної вилки або просто з раковини. Як відкрити раковину

Якщо у ресторані подають до столу ще закритих молюсків або їх необхідно відкрити в домашніх умовах, то знадобиться приготувати спеціальний устричний ніж. Пристосування має короткий заточене з двох сторін лезо і рукоятку з захистом для рук. Можна використовувати і звичайний ніж. Від того, скільки калорій в устрицях або який їх розмір, технологія відкривання не змінюється.

Спочатку необхідно промити раковину від залишків піску та водоростей, після чого загорнути в рушник і залишити відкритою тільки щілину між стулками. Плоска стулка має бути зверху. Устрицю в такому положенні слід покласти на стіл і щільно притиснути. Вістрі ножа вставляється між стулок і трохи провертається до характерного клацання.

Після цього лезом потрібно відкрити всю раковину і прорізати мускул, який тримає кришку, не поранивши тіла устриці. Ніж для цього зсередини притискається до верхньої стулці. Після цього кришка акуратно видаляється, підрізається нижня м'яз - і продукт готовий до вживання. Заморожених устриць спочатку варять прямо в раковині протягом хвилини, а потім відкривають і їдять. Соуси

Калорійність устриці на 100 грам абсолютно не відрізняється від калорійності вареного продукту при вживанні його в сирому вигляді з соусом. Класичний варіант готується наступним чином: дрібно шинкуется склянку цибулі-шалот або червоного; подрібнений продукт заливають 100 мл винного оцту; до суміші додають 2 ст. л. хересного оцту, трохи білого перцю і цукор.

Перед вживанням продукт необхідно настояти в прохолодному місці 60-90 хвилин.

Другий варіант доповнення до морепродуктам складається з: 100 мл соку лайма; 100 мл винного оцту; 2 ч. л. соєвого соусу; 50 мл білого вина.

Змішані продукти настоюють 30-40 хвилин і за бажанням можуть доповнюватися різними приправами та спеціями. Поради по приготуванню

На сьогоднішній день відомо близько 50 видів устриць, і не всі вони придатні в їжу.

Щоб убезпечити свій організм від зараження різними бактеріями, багато воліють вживати молюсків тільки після термічної обробки. Калорії устриці при цьому можуть збільшуватися при додаванні додаткових продуктів або залишатися незмінними, якщо молюски варяться у власному рідини.

Для приготування раковини можна не розкривати і кидати в киплячу воду на 60 секунд, або витягати з них тіла молюсків і варити в черепичастій рідини з додаванням лимонного соку (також всього хвилину).

Зварити продукт можна в мікрохвильовці. Для цього їх м'ясо залишають на нижній раковині, збризкують соусом і готують на середньої потужності 5 хвилин. У пароварці устриці доводять до потрібного стану вже 7-10 хвилин, а в мультиварці - всього дві.

Зварити устриці можна і в сковороді, помістивши тіла молюсків в рідину. Тримати на вогні їх слід до практично повного випарювання соусу.

Можна приготувати молюсків з овочами в духовці, але при цьому збільшиться калорійність однієї штуки. Устриці для цього повинні бути вже без раковин. Як їх отримати, описано вище. На одну цибулину, 2 болгарських перцю, 0,5 кореня селери знадобиться склянка молюсків. Овочі попередньо обсмажують на вершковому маслі пару хвилин, після чого до них додають трохи часнику, спеції за смаком і півсклянки води. Коли рідина закипить, додається петрушка, і страва гаситься хвилин 5-7. Після цього в сковороду додають устриці, тертий сир і подрібнений батон. Запікається все рівно годину до утворення скоринки при температурі 150 градусів. Зберігання

При температурі 1-4 градуси молюски в раковині можуть зберігатися до тижня. Після їх загибелі вживати в їжу продукт не можна, слід його тільки утилізувати. Заморожених молюсків (без раковин) можна зберігати до чотирьох місяців, продукт у відкритій банці - 2 дні. Для збереження соковитості раковин у холодильнику їх накривають вологим рушником, пересипають льодом і мають тільки плоскою кришкою догори. Готову страву з устрицями залишається придатним для вживання протягом трьох днів. Автор: Оля Бодрова 13 Вересня, 2018


banner14

Категория: Еда и напитки

Устриці: калорійність, підрахунок БЖУ, смакові якості та поради з приготування


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.