Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Що можна приготувати з гороху? Прості рецепти


Опубликованно 02.10.2018 21:15

Що можна приготувати з гороху? Прості рецепти

Тривалий час страв з гороху віддавали перевагу за надзвичайний смак і корисні властивості. Смак супів, пюре, пиріжків і каш з цього чудового овочу пам'ятає практично кожен з нас. Такі страви готували в шкільній їдальні, дитячому садку і вдома. Ще в той час наші бабусі і мами розуміли, скільки різноманітної їжі можна приготувати з цього непересічного продукту.

В даний час з-за великого асортименту делікатесів горох відійшов на задній план і вже не користується такою популярністю. Правда, з нього іноді готують за простими рецептами класичний гороховий суп. Багато хто навіть не підозрюють про те, що з такого чудового овочу легко можна зварити кисіль або зробити котлети. Давайте вивчимо, що можна приготувати з гороху. Але спершу потрібно дізнатися, як його правильно вибрати і зварити. Про все це розповідає стаття. Що можна приготувати з гороху

Сухі боби є одними з найбільш доступних продуктів. Вони є практично в будь-якому продуктовому магазині. Крім того, у продажу є заморожений зелений горох, який також активно використовується в кулінарії. Не кожен знає, які смачні, різноманітні і прості страви з гороху можна зробити. Тільки в російській кухні перелік виробів з цього боба налічує 10 основних найменувань.

До основних страв з гороху можна віднести: суп, пюре, оладки, котлети, каша, пиріжки, кисіль, крокети, сир, коржі. Це далеко не повний список. Варто відзначити, що будь-яку страву з гороху буде не тільки смачним, але і корисним, допоможе поліпшити стан організму і очистити його від шкідливих речовин, стане незамінним в пост. Горох вважається дієтичним блюдом, адже на 100 грамів продукту доводиться близько 40 ккал. В овочі міститься велика кількість вітамінів і мінералів, необхідних організму кожної людини. Як замочувати горох для супу

Це робиться, щоб готове блюдо вийшло наваристим і ароматним. Завдяки правильному замочуванню горох збереже всі корисні властивості, набуде більш витончений смак і аромат. В середньому, для цієї процедури необхідно близько 7 годин, але тут є свої тонкощі. Температура приміщення, де буде знаходитися замочений горох, повинна бути не вище +20 градусів, але не нижче 0. Якщо порушити це правило, то в першому випадку овоч закисне. Варити його буде вже не можна. У другому випадку горох залишиться жорстким, тому його доведеться варити набагато довше, що негативно позначиться на смаку і якості готового страви. Якщо немає можливості залишити замочений горох при відповідній температурі, то краще скоротити або збільшити час перебування овоча у воді. Якщо в кімнаті температура вище +20 градусів, горох рекомендується замочувати не більше 4 годин. При низькій температурі він повинен знаходитися у воді більше 8 годин.

Найпростіший рецепт замочування гороху

Він не вимагає спеціальних навичок і устаткування, легкий у виконанні. Як замочувати горох для супу? Вам потрібно взяти приблизно 3 літри води на 1 кг гороху. Слід врахувати, що боби набухають і сильно збільшуються в об'ємі. Тому води краще брати побільше.

Процедура замочування: Необхідно взяти емальовану каструлю, засипати в неї горох і залити його водою. При цьому весь легкий сміття спливе на поверхню. Добре промити овоч, очистити від зайвого сміття і зіпсованих бобів. Залити горох водою так, щоб вона повністю покривала всі зерна. Прибрати в прохолодне приміщення на 7 годин. Коли горох розбухне, злити з нього всю воду і промити ще раз.

Овоч рекомендується використовувати відразу після процесу замочування.

Варто знати, що в процесі замочування, горох не можна перемішувати. Якщо постійно турбувати залишений у воді овоч, він закисне і стане непридатним для подальшого приготування.

Також слід пам'ятати, що сіль додають в горох для супу тільки тоді, коли він практично приготувався. Не можна додавати її ні при замочуванні, ні при варінні. Від цього горох перетворитися в кашкоподібну масу. Суп з горохом і копченостями

Дане блюдо актуально в холодну пору року, коли особливо необхідна ситна і калорійна їжа. Рецепт класичного горохового супу з копченими реберцями дуже простий. Блюдо легко готується, не вимагає великої кількості часу і обов'язково порадує всю сім'ю.

Інгредієнти: Картопля - 500 грам. Ріпчаста цибуля - 1 шт. Копчені свинячі реберця - 400 грам. Морква - 1 шт. Сухий горох - 600 грам. Часник - 3 зубчики. Свіжа зелень - за смаком. Рослинна рафінована олія - 50 мл Сіль, перець, спеції - за смаком.

Поетапне приготування: Сухий горох висипати в підходящу миску, очистити від сміття і поганих зерен, промити кілька разів під проточною водою. Пересипати в каструлю на 2-3 літра, повністю боби залити все водою і прибрати в прохолодне затемнене місце на 6-7 годин. Обробити копчені свинячі ребра на частини, промити водою і поставити варити на середньому вогні 60-80 хвилин. Ступінь готовності м'яса визначається по тому, як легко воно відділяється від кістки. Коли реберця будуть готові, їх необхідно витягти з каструлі, відокремити від кістки і відкласти. Отриманий бульйон профільтрувати через сито і знову поставити на вогонь, додати замочений горох і варити півгодини. Цибулю, моркву і картоплю очистити від шкірки, добре помити. Картоплю нарізати середніми кубиками, інші овочі нашаткувати. Розігріти в сковороді олію і обсмажувати на ньому цибулю і моркву до золотистого кольору. Коли горох розвариться, додати в м'ясний бульйон нарізану картоплю і готові овочі. Вварить 25-30 хвилин. За 5 хвилин до готовності покласти в суп м'ясо, посолити, поперчити, додати подрібнений часник.

При подачі гороховий суп з копченими реберцями прикрашається свіжою зеленню, яку заздалегідь слід добре промити і дрібно нарізати. Горохова каша з м'ясом

Боби для такої страви також слід підготувати заздалегідь. Як замочити горох для супу чи каші, ми розглянули вище. Для такої страви може використовувати абсолютно будь-яке м'ясо. Також додаються різні овочі і спеції. Перевага цієї їжі з бобів полягає не тільки в простоті його приготування. Головне достоїнство в тому, що горох можна но розварювати до будь-якого стану. Від цього не зіпсується ні зовнішній вигляд, ні смак.

Інгредієнти: Фільтрована вода - 1,5 літра. Морква - 1 шт. Сухий горох (колотий) - 400 грам. Ріпчаста цибуля - 1 шт. Яловичина - 500 грам. Сіль, перець, рафінована соняшникова олія, свіжа зелень.

Процес приготування: Ретельно промити колотий сухий горох замочити на 5-6 годин. М'ясо яловичини кімнатної температури нарізати на невеликі шматки, промити водою, поставити варитися на 1,5-2,5 години (час приготування залежить від якості м'яса). Готове м'ясо вийняти з бульйону і відкласти. Сам бульйон процідити через сито, знову поставити на вогонь, додати туди замочений горох, посолити, варити 1 годину. Тим часом очистити овочі від шкірки, промити, дрібно нарізати. На розпечену сковороду налити 2 ложки рослинної олії і смажити на ньому моркву і цибулю до золотистого кольору. Готову горохову кашу розтовкти до кашоподібного стану. Після цього додати до готових овочів м'ясо яловичини, посолити, поперчити і обсмажувати на середньому вогні 7-10 хвилин. Додати готове м'ясо до каші, ретельно перемішати і дати настоятися ще 4 хвилини на слабкому вогні. За бажанням можна прикрасити страву свіжою зеленню, горохом в стручках або овочами.

Готове м'ясо не обов'язково додавати до бобів в процесі приготування. Можна зробити це перед подачею до столу.

Часто сучасні господині стикаються з ситуацією тривалої підготовки бобів і відсутністю часу на це. Тому вони цікавляться, як варити горохову кашу без замочування. Вирішити таку проблему досить просто. Щоб зварити горохову кашу без замочування, боби слід добре промити, пересипати в каструлю, додати сіль, трохи рослинного масла і варити до повної готовності 2-3 години. Котлети з бобів

Що можна приготувати з гороху, щоб здивувати близьких? Відмінним вибором стануть вегетаріанські котлетки. Вони містять у собі велику кількість білка і вуглеводів, тому стануть відмінним замінником м'яса в піст або при вегетаріанство.

Інгредієнти: Сухий горох - 300 грам. Куряче яйце - 1 шт. Пшеничне борошно - 150 грам. Ріпчаста цибуля - 1 шт. Рафінована рослинна олія - 50 мл Чорний перець, сіль, спеції.

Процес приготування: Спочатку сухий горох необхідно підготувати до приготування і замочити, прибрати в темне, прохолодне місце, щоб він набух. Готові боби добре промити під проточною водою, помістити в емальовану каструлю і залити водою на 2-3 см вище рівня гороху. Варити продукт на сильному вогні близько 10-20 хвилин, потім зменшити до середнього і постійно помішувати, щоб боби не пригоріли. Ступінь готовності гороху досить легко визначити. Він буде готовий тоді, коли перетвориться на густу однорідну масу. Горох викласти в миску і дати охолонути. Цибуля очистити від шкірки, помити і дрібно нарізати. Обсмажити на олії до золотистої скоринки, додати в горохову масу і ретельно перемішати. Зліпити з цієї маси невеликі коржі 8-10 см в діаметрі. Приготувати дві глибокі тарілки. В одну розбити яйце, а в іншу висипати трохи борошна. Отримані коржі необхідно обвалювати в цих інгредієнтах по два рази (яйце - борошно - яйце - борошно). Добре розжарити сковороду, налити рослинне масло. Зменшити вогонь. Викладати горохові коржі на сковороду і смажити з двох сторін приблизно по 3-4 хвилини (до золотистої скоринки).

Потрібно дуже акуратно перевертати отримані веганські горохові котлети, щоб пюре, яке знаходиться всередині, не витекло. Подають їх до столу гарячими. Пюре з бобів і грибів

Таке блюдо з гороху з грибами готується практично так само, як і каша. Перед використанням горох слід перебрати, помити і замочити на 6-7 годин.

Інгредієнти: Сухий горох - 2 склянки. Морква - 1 шт. Свіжі печериці - 500 грам. Ріпчаста цибуля - 1 шт. Вершкове і рослинне масло - 50 грам. Свіжа зелень за бажанням. Сіль - за смаком.

Процес приготування: Підготовлений горох промиваємо під проточною водою, викладаємо в каструлю, солимо і ставимо варитися на середньому вогні 30-40 хвилин. Щоб він швидше приготувався, у воду можна додати трохи рафінованої соняшникової олії. Тим часом очищаємо і миємо печериці, морква, цибуля. Нагріваємо на сковороді рослинне масло. Моркву натираємо на середній тертці, цибулю і печериці ріжемо дрібними кубиками. Всі овочі смажимо на середньому вогні 5-10 хвилин до появи золотистої скоринки на грибах. Коли горох розвариться, викладаємо його в миску і даємо трохи охолонути. Потім поміщаємо готові боби і вершкове масло в блендер, подрібнюємо до однорідного стану. Змішуємо готові овочі з отриманою масою. Далі пюре з гороху з грибами можна розкладати на порції і за бажанням прикрасити свіжою зеленню.

Щоб уникнути метеоризму, який викликають боби, в процесі замочуванням в нього можна додати трохи соди. Консервування гороху

Перш ніж приступити до такого складного процесу, варто вивчити кілька правил, адже тут теж є свої нюанси, які обов'язково потрібно враховувати. Як консервувати горох правильно?

Варто врахувати, що для консервування гороху підійдуть тільки молоді і м'які стручки. Перед закачуванням їх слід ретельно перевірити на предмет зіпсованих бобів. Для такого способу приготування овоча рекомендується брати банки невеликого розміру.

Класичний рецепт консервування гороху в домашніх умовах

Для маринаду можна брати будь оцет (9%-й, 6%-й або яблучний).

Інгредієнти на 1 літр маринаду: Свіжий молодий горох - 1 кг. Фільтрована вода - 2 літри. Оцет - 25 мл (9%-го) або 35 мл (6%-го). Сіль і цукор - по 35 грам.

Процес приготування: Воду довести до кипіння, засипати в неї горох і варити на середньому вогні, поки боби не стануть м'якими (25-30 хвилин). В іншу каструлю налити 1 літр води, додати цукор і сіль, довести до кипіння. Зняти маринад з вогню і добити оцет, ретельно перемішати. В простерилізовані банки всипати готовий горох і залити його маринадом. Стерилізувати 20 хвилин, закатати кришкою, загорнути в тепле покривало на добу.

Ми розглянули, як консервувати горох. Деякі господині вважають, що простіше купити готовий продукт в магазині. З цим можна погодитися, якщо у вас немає свого гороху. Якщо ж ви вирощуєте на присадибній ділянці у великих кількостях, то наведений рецепт стане вам у пригоді. Випічка

Дріжджові пиріжки з горохом в духовці користуються популярністю у багатьох господинь за свій незвичайний смак і простоту приготування.

Інгредієнти: Пшеничне борошно - 600 грам. Ріпчаста цибуля - 1 шт. Кип'ячена вода - 200 мл Куряче яйце - 1 шт. Сухий горох - 250 грам. Сіль - за смаком. Сухі дріжджі - 10 грам. Рослинна олія - 50 мл Цукор - 2 ч. л.

Процес приготування: Заздалегідь замочуємо горох, варимо його до кашоподібного стану 30-40 хвилин. У теплій воді розмішуємо дріжджі, цукор і одну столову ложку борошна, даємо настоятися 20-25 хвилин, щоб вийшла опара. Просіваємо решту борошно в широку миску, додаємо туди 1 столову ложку рослинного масла, сіль, яйце. Готову опару вливаємо в миску з борошном, розмішуємо масу і замішуємо тісто. Коли воно стане м'яким і еластичним, накриваємо його рушником і ставимо в тепле місце на 1-1,5 години, щоб воно піднялося. Розварений горох охолоджуємо до кімнатної температури і подрібнюємо міксером до однорідної консистенції. Ріпчасту цибулю очищаємо від шкірки, миємо, нарізаємо на дрібні кубики, смажимо до золотистого кольору на попередньо розігрітій рослинній олії і змішуємо з отриманим пюре. Коли тісто збільшиться в об'ємі приблизно в два рази, його необхідно обім'яти і залишити під рушником ще на 20 хвилин. Формуємо коржі для пиріжків. Від тесту відокремлюємо невеликі шматки, робимо з них кульки і розкочуємо качалкою. На отримані коржі викладаємо пюре з гороху і формуємо пиріжки. Укладаємо їх швом вниз на деко, застелене пергаментом, обмазуємо збитим яйцем і даємо настоятися 10-15 хвилин. За цей час прогріваємо духовку до 180-200 градусів. Випікаємо пиріжки з горохом 10-15 хвилин до рум'яної скоринки.

Щоб готова випічка не зачерствіла, її рекомендується після духовки викласти на чистий деко, накрити рушником і остудити. Ситні оладки

Для цієї страви знадобиться не сухі боби, а борошно з них. Її також можна знайти в кожному супермаркеті. Завдяки такому інгредієнту, оладки з горохового борошна виходять ніжними і розсипчастими.

Інгредієнти: Куряче яйце - 1 шт. Рослинна олія - 50 мл Горохова борошно - 50 грам. Нежирний кефір - 500 мл Пшеничне борошно - 50 грам. Сода - щіпка. Сіль - 0,5 ч. л.

Процес приготування Кефір нагріваємо до кімнатної температури. Виливаємо його в миску, додаємо туди куряче яйце, щіпку солі, рослинна олія (20 мл), ретельно перемішуємо всі інгредієнти і збиваємо вінчиком або міксером. Продовжуючи збивати, додаємо невеликими порціями пшеничне і горохову борошно до густої консистенції і залишаємо на 20 хвилин. Змішуємо соду з чайною ложкою окропу і вливаємо цю суміш в тісто, ретельно перемішуємо. Нагріваємо олію на сковороді і столовою ложкою викладаємо на неї тісто. Горохові оладки обсмажуються на середньому вогні з кожного боку по 2-3 хвилини.

Таке блюдо варто подавати до столу зі сметаною. Розглянемо, що можна приготувати з гороху і капусти. Гороховий суп зі свіжою капустою

Це ситне і неймовірно смачне перше блюдо буде підходящим варіантом для холодного сезону. Це ще один простий рецепт, який корисно знати кожній господині.

Інгредієнти: Сухий горох - 150 грам. Морква - 1 шт. Ріпчаста цибуля - 1 шт. Свіжа капуста - 200 грам. Картопля - 250 грам. Сіль - щіпка. Перець, спеції - за смаком.

Поетапне приготування: Сухий горох ретельно промити, пересипати в каструлю, залити водою, трохи посолити, варити на середньому вогні 2,5-3 години. Овочі очистити від шкірки, помити. Картоплю нарізати кубиками, цибулю тонкими півкільцями, моркву невеликими кружечками, а капусту нашаткувати. Коли горох стане розварюватися, додати в суп картопля і варити ще 20 хвилин. Далі додати цибулю, моркву і капусту, посолити, поперчити і варити до готовності овочів.

Готовий суп з горохом і капустою можна прикрасити свіжою зеленню або додати трохи сметани. Автор: Зоя Полянська 19 Вересня 2018


banner14

Категория: Еда и напитки

Що можна приготувати з гороху? Прості рецепти


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.