Що таке кайла і як її готувати?
Опубликованно 19.09.2018 12:09
Часто в узбецької і таджицької кухні можна зустріти таке слово, як кайла.
У статті ми розповімо про те, що таке кайла. Також ви дізнаєтеся, як її приготувати і яку роль вона відіграє в кулінарії цих народів.
Кайла - це основна частина другої страви. В узбецькій кухні її часто називають ваджар або казан. Іншими словами, кайла - це начинка, основа або соус. З чого складається кайла?
Найчастіше складається з м'яса: куріпок; барана; джейрана; перепела; козулі.
До дичини додають такі овочі: буряк; цибуля; редька маргеланская; морква томат; капуста; солодкий перець; картопля (рідко).
У кайлу додають не всі овочі зі списку, а вибірково. Також в неї кладуть деякі сухофрукти: яблука (рідко); урюк; барбарис; курагу; родзинки.
Якщо не додавати сухофрукти, то страва буде мати назву ваджи.
Кожна із зазначених груп продуктів обсмажується в окремій сковороді на рослинному маслі. Після їх об'єднують в одному казані і доводять до готовності.
Що таке кайла? Це блюдо, яке вийде в результаті з'єднання всіх перерахованих інгредієнтів. Які спеції додати?
Готову кайлу необхідно заправити прянощами. Спеції потрібно вибирати в залежності від місцевих звичаїв і страви, яке доповнить кайла. Частіше додають такі приправи: куркуму; шафран; кріп; червоний перець; часник; зіру; чорний перець.
З чим подавати?
Кайла має гоструватим смаком і специфічним ароматом. Готову страву необхідно з'єднати з приготовленої прісної локшиною, картоплею, яйцем, рисом або омлетом.
Різноманітні поєднання кайлы з яєчними і борошняними виробами створюють всілякі страви середньоазіатських кухонь. Ці страви будуть відрізнятися між собою лише назвами і складом кайлы. Особливості приготування
При приготуванні кайлы варто врахувати, що кожен овоч нарізається по-різному. Наприклад, картоплю та інші коренеплоди (крім моркви) нарізують дрібними кубиками. Моркву і капусту нарізають соломкою, перець - кільцями, помідори - часточками. Цибулю ріжуть на 4 частини (рідко кільцями). Процес приготування
Кайлу готують наступним чином: Овочі обсмажте на розпеченому рослинному маслі. Додайте помідори в сковороду останніми. Сухофрукти обсмажте. М'ясо наріжте кубиками. Смажте до готовності. З'єднайте готове м'ясо з овочами в окремому казані, а потім додайте до них сухофрукти. Додайте в кайлу склянку окропу або м'ясного бульйону. Тушкуйте 30 хвилин. В кінці приготування заправте блюдо прянощами. Висновок
Кайла в кулінарії середньоазіатських кухонь відіграє важливу роль. Саме вона формує основу багатьох других страв. Завдяки їй кухня цих народів так багата незвичайними і апетитними стравами. Автор: КАТЕРИНА СЄРОВА 16 Вересня 2018
Категория: Еда и напитки
Що таке кайла і як її готувати?