Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Петрушка: хімічний склад, калорійність, корисні властивості


Опубликованно 19.09.2018 08:36

Петрушка: хімічний склад, калорійність, корисні властивості

Петрушка - це непомітний, але незамінний «житель» будь-якого городу. Овочівники охоче вирощують пряність на своїх дачних ділянках. І на це є свої причини. У чому ж секрет популярності петрушки? Хімічний склад і харчова цінність цієї рослини дають відмінне уявлення про його чудові властивості. Що це таке

Петрушка (Petrocelinum) – дворічна рослина з сімейства Зонтичні (Apiaceae). Воно виростає у висоту до 100 див. Стебло її прямий і гіллястий. Корінь має потовщену форму. Листя рослини трикутні, блискучі, темно-зеленого кольору з легким глянцевим блиском, на верхній стороні. Квітки дрібні, зеленувато-жовтого відтінку. Плоди продовгуватої форми з'являються у серпні. Виростає культура в дикому або культурному вигляді. В даний час існує багато сортів цієї рослини. Найпопулярнішим різновидом вважається петрушка кучерява (Petrocelinum crispum). Трохи історії

Рослина відома з давніх часів. Батьківщиною його вважається узбережжя Середземного моря. Однак ранні згадки про петрушці збереглися ще в давньоєгипетських текстах. Легенда свідчить, що рослина виросла на місці, де відбулося змагання між богами: Гором і Сетом, і було окроплений кров'ю. В Європу привезли петрушку стародавні римляни, які використовували листя рослини для лікування різних захворювань. У кулінарії петрушку (хімічний склад розглянуто далі) почали застосовувати пізніше.

У Росії культуру почали вирощувати на початку XIX століття. Називалося овочеве рослина "невестица" або "петросилия". З петрушкою пов'язано багато народних забобонів, обрядів, ритуалів. Культивують рослина з XX століття повсюдно. Поширення пряність отримала в Європі, Північній Америці, Китаї. Культура відмінно переносить заморозки і воліє вологий грунт. Харчова цінність

Петрушка - лідер за вмістом вітамінів серед овочевих культур. Рослина містить вітаміни групи B, K, PP, бета-каротин. Всього лише 100 г пряної трави може забезпечити людину добовою дозою аскорбінової кислоти. В овочевій культурі її міститься більше, ніж в цитрусових фруктах. Петрушка - зелень, хімічний склад якої представлений активними макроелементами. Культура багата кальцієм, магнієм, залізом, фосфором. У складі прянощі виявлено флавоноїди, важливі жирні олії, глікозиди, крохмаль. Містить петрушка білки, жири, вуглеводи. Калорійність основних овочевих культур для порівняння представлена в таблиці.

Всі частини рослини мають пряним смаком, який обумовлений наявністю ефірних масел. Це найчастіше рідина зеленуватого кольору. Коренеплід рослини містить близько 7 % ефірних масел, мабуть, найбільш важливе з них – апиол. В хімічний склад культури входить стеаринова і пальмітинова кислота, адельгиды, пектинові речовини, кетони, феноли.

Калорійність свіжої петрушки на 100 грамів складає всього 36 калорій. А цінність продукту для організму величезна. Для порівняння візьмемо кріп і петрушку. Калорійність кропу на 100 грамів становить 50 калорій. Це пряне рослини людина використовує вже не перше тисячоліття, причому в Європі про нього дізналися після XVI століття. Хімічний склад зелені в розрізі БЖУ (частка / % від добової норми): білки – 3,7 м (4,51 %); жири – 0,4 г (0,62 %); вуглеводи – 7,6 м (5,94 %).

Калорійність на 100 г зелені петрушки в порівнянні з іншими пряними травами: кінзою (24 кал), селерою (15 кал.), базиліком (22 кал.) значно вище. Секрети популярності

Петрушка - пряність з древньою історією, улюблена багатьма людьми. Рослина володіє багатьма перевагами в порівнянні з іншими овочевими культурами. Це незамінний компонент, який інтенсивно застосовується в косметології та медицині. Багато засоби і препарати створені на основі петрушки. Хімічний склад цього овочевого рослини характеризується багатством білків і цукрів (глюкоза, фруктоза, сахароза, а також ксилоза в коренеплодах).

Овочеве рослина входить до складу багатьох традиційних страв різних кухонь світу. Вона не випадково полюбилася багатьом городникам. Культура широко поширена, невибаглива до умов вирощування. Овочеве рослина часто зустрічається в дикому вигляді. На смакові якості культивація великого впливу не має. Але і це не найголовніше. Петрушка - багата "комора" важливих для людини вітамінів та макроелементів. Калорійність свіжої петрушки на 100 грамів практично відповідає харчової цінності цитрусових фруктів. У чому користь

Овочеве рослина володіє багатьма чудовими особливостями, які застосовуються в різних сферах життя людини. Продукт завжди під рукою. Його легко знайти і використовувати в домашніх умовах. Люди різного віку люблять цю просту пряність за її унікальні властивості. Регулярне вживання петрушки сприяє зміцненню зору, поліпшення стану волосся і шкіри, відбілювання зубів. Петрушка здатна підлікувати десни, позбавити від запальних захворювань.

Лікувальна дія рослини на людини відомо давно. Пряність довго і ефективно вживали для лікування свербежу після укусів комах, підвищення потенції, регулювання менструального циклу. Існує багато народних рецептів на основі петрушки, які передаються з покоління в покоління. Ліки, до складу яких входить пряність, підвищують імунітет, мають судинорозширювальними властивостями.

Фахівці радять включати в раціон петрушку при будь-якій дієті. Вона допоможе знизити цукор в крові, стабілізувати процеси травлення в організмі. Обумовлюють унікальні властивості петрушки хімічний склад та харчова цінність. Її регулярне вживання в їжу дозволить поліпшити настрій і зберегти бадьорість. Протипоказання

Петрушка – смачна і ароматна пряність, яка популярна, як приправа у всіх верств населення. Люди різного віку віддають перевагу цьому скромному овочевому рослині. Фахівці рекомендують частіше включати пряність в свій щоденний раціон. Попри все, існують деякі протипоказання, які необхідно враховувати.

Фахівці радять не вживати петрушку вагітним жінкам. Пряність здатна викликати нирковий роздратування і стимулювати викидень. Слід утриматися від застосування овочевого рослини при деяких захворюваннях: циститі, анемії, запаленні сечового міхура, підвищеному артеріальному тиску. Це пов'язано з тим, що продукт має сечогінну дію.

Обмежень для регулярного вживання овочевого рослини немає. Проте все добре в міру. Зловживання продуктом здатне викликати отруєння, нудоту, головний біль, розлад шлунку, судоми. Як вибрати

Повністю бути впевненим у якості продукту можна тільки в тому випадку, якщо петрушка була вирощена самостійно. При купівлі прянощі фахівці радять звертати увагу на деякі нюанси. Придбання неякісного продукту може завдати серйозної шкоди здоров'ю людини. Існує кілька нехитрих порад, які необхідно враховувати при поході в магазин або на ринок: Зелень повинна бути свіжою на вигляд, не зів'ялою. Колір рослин повинен бути рівномірним і насиченим. Гілочки петрушки повинні бути акуратними і чистими. На листах не повинно бути ознак грибкових і бактеріальних захворювань. Упаковка з петрушкою не повинна бути пошкоджена. Застосування

Петрушку використовують в кулінарії, косметології, медицині. З цією метою вживають усі частини рослини: ніжні пагони першого року вирощування, міцні коренеплоди, соковиті стебла. Петрушка входить до складу багатьох приправ. Листя і коріння прянощі використовуються для ароматизації і прикраси різних традиційних страв. Її додають в різні маринади, соуси, салати. Овочеву рослину вживають в свіжому вигляді, сушать, заморожують. Смакові якості пряності після термічної обробки тільки посилюються і зберігаються тривалий час.

Пряність користується успіхом в косметології. Вона входить до складу багатьох спреїв, відбілюючих масок, антивікових кремів. Рослина часто використовують в домашніх умовах для приготування різних відварів, настоянок. Особливою популярністю користується олія петрушки, яка поліпшує колір обличчя, знімає набряки.

Петрушка - важливе джерело вітамінів та макроелементів. Застосування прянощі в медицині широко. Рослину використовують для виробництва препаратів, призначених для стабілізації обміну речовин, поліпшення травлення, зміцнення судин, нормалізації тиску, лікування протизапальних захворювань, регулювання роботи щитовидної залози.

Препарати з насіння застосовують для лікування малярії. Стійке сечогінну дію і низька калорійність дозволяють ефективно застосовувати і в дієтології зелень петрушки. Хімічний склад і харчова цінність відрізняє її від інших овочевих культур. На замітку ерудитам

На завершення кілька цікавих фактів про рослину: У Стародавній Греції петрушку називали рослиною, що ростуть на камені, з-за її невибагливості. Марія Медічі вживала пряність для боротьби з втомою і поліпшення настрою. У Стародавньому Римі переможцям змагань дарували гірлянди з петрушкою. У Стародавньому Китаї раніше, заварювали чай з ароматною зеленню петрушки. Овочеву культуру раніше обов'язково вирощували на військових кораблях для того, щоб внести різноманітність в раціон екіпажу. У середні століття петрушку часто висаджували поруч із церквами. Велике значення рослина набувало при проведенні релігійних обрядів і ритуалів. У Росії пряність прості люди називали "невестицей". Рослина часто використовували нареченої перед весіллям для того, щоб схуднути, поліпшити колір обличчя, надати шкірі здоровий блиск і рум'янець. Автор: Alena Arlouskaya 30 Липня, 2018


banner14

Категория: Еда и напитки

Петрушка: хімічний склад, калорійність, корисні властивості


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.