Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Торт "Шакотіс": покрокової опис рецепту з фото, особливості приготування


Опубликованно 31.08.2018 03:12

Торт

Торт "Шакотіс" - це традиційний литовський і польський десерт, який має дуже незвичайну форму. Роблять його з яєчного тіста, а печуть на відкритому вогні. Зазвичай його готують на весілля або Новий рік. У дослівному перекладі з литовської мови назва означає "гіллястий", що точно описує форму торта. Цей десерт внесений у литовський національний фонд кулінарної спадщини. Особливості десерту

Одна з головних особливостей торта "Шакотіс" полягає в тому, що його готують з великою кількістю курячих яєць. Від 30 до 50 штук на один кілограм борошна. При цьому випікають його на дерев'яному рожні, який умочують в тісто і провертають на відкритому вогні. У результаті тісто під час стікання і приймає форму численних гілочок.

Він нагадує химерне дерево з пісочного жовтого тесту. Розрізаний торт дуже схожий на спіл з характерними річними кільцями. Існують навіть спеціальні печі для випічки цього торта. Головне, що принцип приготування литовського торта "Шакотіс" залишається незмінним: стікаючи і запекаясь, тісто приймає дуже незвичайну форму. Вважається, що чим довше і густіше ці "гілочки", тим талановитіші господиня, яка їх приготувала. На різдвяному столі такий торт виглядає особливо привабливо, оскільки схожий на новорічну ялинку. Історія

У такого незвичайного десерту, звичайно, повинна бути своя історія. Вважається, що торт "Шакотіс" з'явився ще в XV столітті. Є кілька версій того, як він з'явився, всі вони сходяться в одному: вперше його приготували абсолютно випадково.

Рецепт торта "Шакотіс" виник у роки існування литовсько-польського союзу, тому і набув поширення в двох країнах. Згідно з однією версією, вперше його спік юний кухар, яку звали Йозас. Це повинно було бути ласощі для королеви Барбари. В нагороду за свій винахід він отримав багате прикраса, яке подарував коханій. Швидше за все, торт "Шакотіс" вийшов у кухаря абсолютно випадково, коли він пролив ніжне тісто на вертел, крутившийся над вогнем.

За іншою версією, Йозас брав участь у кулінарному конкурсі, влаштованому Барбарою. Грандіозний бенкет проходив у замку в Тракаї. Кухар був закоханий в одну красуню, яка відмовляла всім женихам. Він вирішив неодмінно виграти конкурс, тому що переможець міг попросити все, що захоче. Він вирішив зробити їй подарунок, сподіваючись, що в цьому випадку серце красуні розтане.

Дізнавшись, що королева обожнює солодке, він вирішив зробити для неї печиво на маслі і з великою кількістю яєць. Приготувавши здобне тісто, він спік гарне печиво у вигляді дивовижних квітів, покривши різнобарвною глазур'ю. Але прийшовши на бенкет, він побачив, що на королівському столі велику кількість всіляких вазочок з кексами, печивом і шоколадними цукерками різної форми.

Тоді він вирішив запекти тісто прямо на відкритому вогні. Йозас почав лити суміш на розпечений залізний вертел, воно стало запікатися, утворюючи химерні візерунки. В результаті торт-печиво перетворився в гіллясту ялина. Всі були настільки захоплені, що королева визнала "Шакотіс" ласощами вечора. За перемогу Йозас попросив у Барбари кільце з її руки і намисто з перлів, щоб піднести усе це коханої. Розповідають, що уражена не тільки його талантом, але і безкорисливістю, королева побувала на його весіллі. В знак подяки кулінар придумав ще одне блюдо, присвячене правительці. Йозас назвав його "Намисто королеви", а готував його з лебединих яєць. Після цього випадку "Шакотіс" став її улюбленим ласощами і обов'язковою прикрасою столу на всіх литовських весіллях.

Нарешті, існує найбільш прозаїчна версія. Якщо вірити їй, перша згадка "Шакотиса" зустрічається в 1692 році в кухарської книги кондитерів німецького міста Кіля. Потреба в незвичайному десерті виникла із-за того, що прихожани приносили в храм на Великдень велику кількість яєць. Найбільший "Шакотіс"

Найбільший "Шакотіс" в історії був приготований в 2008 році. Литовські кондитери витратили на нього близько 1 200 яєць і 160 кілограмів тіста.

В результаті "Шакотіс" вийшов заввишки два метри 30 сантиметрів, а вага його склав 73 кілограми і 800 грамів.

Протягом п'яти годин троє кухарів невтомно крутили вертел, а їх помічниці, жінки-пекарі, підливали тісто. Класичний рецепт

Класичний рецепт литовського торта "Шакотіс" добре відомий в наш час. Для того щоб його приготувати, потрібно взяти: 50 курячих яєць; 1 кг 250 г вершкового масла; 1 кг 250 г пшеничного борошна; 800 г цукрового піску; 10 г лимонної есенції; 6 склянок вершків жирністю 20%; 100 грамів коньяку. За давніми традиціями

Якщо слідувати древнім традиціям предків, то готувати "Шакотіс" потрібно наступним чином.

Цукор і вершкове масло розтирають до утворення однорідної пишної маси, яку потрібно ретельно збити. Поступово в неї додають курячі яйця (по 1-2 штуки). Нарешті висипають борошно, заливають вершками, лимонною есенцією і коньяком.

Випікається класичний "Шакотіс" в спеціальній печі. Якщо такої немає, то приготувати його вдасться і на звичайній кухні. Про те, як зробити торт "Шакотіс" в домашніх умовах, розповімо в цій статті. В домашніх умовах

Для того щоб приготувати "Шакотіс" у себе вдома, потрібно точно такий же перелік інгредієнтів, який був описаний в цьому матеріалі. З-за того, що ви будете готувати торт не в спеціальній печі, а в себе на кухні, кількість продуктів не зміниться. Майте на увазі, що один торт розрахований на 20 порцій.

Окремо варто відзначити, що тісто, яке вийде, має стати жовтим, рідким і смачним. У промислових масштабах цей десерт випікають у спеціальних приміщеннях на хлібозаводі, де стоять вертіла, які кондитер поливає тестом, щоб воно гарно стікало і застывало.

В Литві відзначають, що особливої необхідності готувати "Шакотіс" в домашніх умовах немає, так як придбати такий торт без проблем можна в будь-якому продовольчому магазині. До речі, в цій країні ще з радянських часів було прийнято вставляти в дірку в торті пляшку шампанського і з таким презентом вирушати на весілля або святкування Нового року.

Але якщо ви все-таки далеко від Литви, а спробувати унікальний королівський десерт дуже хочеться, ми розповімо, як його можна зробити у себе на кухні. Готуємо тісто

Готувати торт "Шакотіс" в домашніх умовах почнемо з приготування тіста. Ретельно розтираємо масло з цукром до утворення пишної піни. Додаємо в суміш, що утворилася, по парі яєць, продовжуючи її збивати. Після відправляємо туди всі інші інгредієнти.

Тісто повинне вийти рідким, щоб його було зручно і легко лити на вертел.

В ідеалі тестом необхідно поливати спеціальний вертел, який при цьому повільно обертається. Саме в процесі стікання тесту торт і набуває таку унікальну форму. Чим можна замінити вертел

За рецептом торта "Шакотіс", в домашніх умовах є кілька варіантів, яким чином можна замінити цей спеціальний вертел. Якщо площі і влаштування в будинки дозволяють і у вас є камін, то ви можете влаштувати особливу пристосування біля джерела вогню. Тільки в цьому випадку вам обов'язково потрібен піддон, в який буде стікати тісто.

Ще один варіант, який радять використовувати литовські кухаря, це зменшити кількість всіх інгредієнтів в десять разів і готувати "Шакотіс" у звичайній духовці у себе на кухні. Для цього тісто необхідно розливати у формочки для кексів з характерним отвором всередині, без якого "Шакотіс" неможливо собі уявити. У цьому випадку торт випікають в духовці при високій температурі.

У Литві цей торт, як вже згадувалося, прийнято готувати на весілля. У цьому випадку вважається, що чим вище так звана вежа цього десерту, тим більше любові у молодят буде в спільному житті. Так що багато пар в наші дні змагаються один з одним у величині і висоті цього національного ласощі.

Тепер ви точно знаєте, що просто зобов'язані спробувати "Шакотіс". Тому, якщо не готові до кулінарних експериментів у себе на кухні, обов'язково зайдіть у будь-продовольчий магазин або кондитерську, коли опинитеся в Литві, щоб купити цей приголомшливо смачний і дуже оригінально виглядає десерт. Аналоги "Шакотиса"

Цікаво, що в деяких європейських кухнях є аналоги цього дивного торта. Наприклад, у Німеччині готують спеціальну випічку, відому як баумкухен.

Зріз цього разючого пирога також нагадує спіл дерева з характерними річними кільцями, про що говорилося раніше. Такого незвичайного ефекту вдається домогтися за рахунок унікальної технології, яка передбачає наступне: спеціальний дерев'яний валик багаторазово умочують в рідке тісто, чекаючи, коли воно підрум'яниться. Автор: tgorlopeev 8 Серпня, 2018


banner14

Категория: Еда и напитки

Торт "Шакотіс": покрокової опис рецепту з фото, особливості приготування


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.