Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Секрети приготування борщу: покроковий рецепт з описом і фото, особливості приготування


Опубликованно 25.08.2018 02:09

Секрети приготування борщу: покроковий рецепт з описом і фото, особливості приготування

Відомо, що борщ - знамените старовинне блюдо, дуже смачне, корисне і досить незвичайне. Про способи його правильного приготування кулінари продовжують вести свої невичерпні суперечки. Сьогодні це страва вважається воістину інтернаціональним – відомості про батьківщину борщу загублені, і в різних кухнях світу це блюдо готують по-своєму: в Україні - з пампушками, в Молдавії - з куркою, у Литві - з кольрабі і грибами, у Польщі - з хлібним квасом, в Сибіру - з фрикадельками і т. д.

Борщ - визнаний символ домашнього затишку і тепла. Тому всі господині намагаються приготувати його як можна більш ароматним і смачним. Це ситне і апетитне блюдо люблять всі: і дорослі, і діти. Кожна сім'я зберігає свої фірмові секрети приготування смачного борщу, передаючи їх з покоління в покоління. У нашій статті ми розповімо про те, як приготувати це перше блюдо так, щоб каструлька з ним незмінно ставала порожньою задовго до закінчення вихідних.

Про секрети приготування борщу

Різновидів способів створення цього кулінарного шедевра існує незліченна безліч. У цьому борщ схоже казахському плову, відомому багатством варіацій рецептури. Які ж секрети приготування борщу? Бульйон - основа смаку

Основою смачного борщу є бульйон. Його неодмінно слід готувати на кісточці, вважають господині, бажано свинячий або яловичої. Курячі ніжки також використовують для приготування бульйону, але, за словами досвідчених господинь, вони не дають необхідного навару. Бульйон для смачного борщу обов'язково повинен бути ароматним і міцним. Це може бути забезпечено спеціальною підготовкою кістки. Перед закладкою її в каструлю кістку слід перерубати. Це робиться для того, щоб кістковий мозок міг вільно вийти в бульйон.

Ще одним з важливих секретів приготування борщу є необхідність дотримання правильних пропорцій інгредієнтів. На одну порцію страви в кінці приготування повинно припадати близько півтори склянки бульйону. На початку варіння слід використовувати води вдвічі більше зазначеного кількості. З готового бульйону м'ясо рекомендують виймати до самого моменту подачі страви на стіл.

Якщо при варінні бульйону або овочів вода сильно википає, рекомендується додавати в блюдо виключно окріп. Холодною водою на цьому етапі можна істотно зіпсувати аромат і смак борщу. Зазвичай для приготування бульйону потрібно часу близько 2-2,5 години. Але якщо готувати борщ в мультиварці, достатньо буде і однієї години. У бульйон зазвичай додають приправи за смаком: суміш перців, сіль, часник (сушений або продавлений через прес), лавровий лист і т. п. Як приготувати наваристий бульйон?

Щоб борщ вийшов наваристим, готуючи бульйон, багато господинь рекомендують м'яса не шкодувати. Варити його на голої кістки не має сенсу. Перед тим як готувати, м'ясо слід промити і залити водою.

Основа для борщу вийде смачною і ароматною, якщо м'ясо на самому початку приготування класти в холодну воду. У гарячу воду продукт закладають у разі, якщо господиню цікавить не наваристий бульйон, а саме смачне варене м'ясо.

Варять основу для борщу не поспішаючи і дуже грунтовно. Доводять до кипіння, знімають піну і тримають на слабкому вогні близько двох годин. Після того як м'ясо буде готове, його виймають, відокремлюють від жил і кісток, а потім нарізають за бажанням господині на великі або дрібні шматочки. Готовий бульйон рекомендується неодмінно проціджувати, в іншому випадку він не буде прозорим. Як вибрати м'ясо?

Відомо безліч варіантів даного першого страви. У тому числі готують вегетаріанські борщі, на рибному або курячому бульйоні, відварі копченостей або консервів і т. д. Однак справжньою класикою жанру вважається борщ, приготовлений на бульйоні, звареному з свинячих реберець або з свинини з яловичиною.

Деякі апологети класичного наваристого борщу стверджують, що справжній бульйон як основа для смачного страви вийде з м'ясної яловичої кісточки. Причому буде краще, якщо кухар використовує саме мозкову кісточку з передніх кінцівок тварини. Підійде також і грудинка, що містить достатню кількість м'яса, жиру, а також сполучної тканини і желатину, завдяки яким забезпечується необхідна консистенція варива.

Одним з важливих секретів приготування борщу є наступне: м'ясо треба вибирати чисте і свіже, без плівок і прожилок. Адже кожен погодиться з тим, що якість інгредієнтів, що використовуються при приготуванні будь-якої страви, безпосередньо пов'язане з його смаком і аппетитностью. Зажарка

Не менш важливою частиною приготування борщу (фото процесу створення страви додається) є зажарка. Від того, наскільки вона буде насиченою, залежать консистенція страви і його колір. Спочатку обсмажують моркву і цибулю. Моркву натирають на тертці або нарізають вручну - в цьому випадку вона краще виглядає в бульйоні. Сковорідку розігрівають і викладають овочі. Після того як цибулю з морквою підрум'яняться, додають помідори (томатну пасту) і злегка зменшують вогонь. Якщо зажарка виходить дуже густий, в неї слід додати трохи води (кип'яченою). Це важливо - в іншому випадку зажарка може виявитися підгорілої, а борщ - зіпсованим. Далі суміш солять, перчать за смаком і додають в проціджений бульйон.

Овочі

Тим часом готуємо овочі: чистять картоплю, капусту нарізають і т. д. Якщо борщ готується без буряка, як тільки бульйон закипить з засмажкою, туди кидають картоплю. Тим, хто любить розварені овочі, через 10 хвилин після того як картопля закипить, можна додавати нашатковану капусту. Якщо ж ви любите, щоб капуста в борщі була хрусткою, її варто додавати разом із зеленню, в останній момент. Потім чекають, щоб борщ ще раз закипів, і вимикають. Готового блюда деякі господині рекомендують дати постояти – настоявшийся борщ смачніший. Подають з часником і перцем (гострим). Щоб м'ясний або вегетаріанський борщ зробити більш наваристим, в нього додають вершкове масло (шматочок).

Про секрети приготування червоного борщу

Основним і найважливішим інгредієнтом смачного борщу багато хто вважає буряк. Деякі господині від неї відмовилися, але саме буряком цього популярного першого страви надаються солодкість і колір. У процесі приготування борщу з буряками господині рекомендують використовувати коренеплід не борщовий, а саме салатний. Цей овоч має бордовим відтінком, завдяки чому страва забарвиться в необхідний гарний червоний колір. Деякі використовують буряки з банки, але вона не має такого насиченого кольору, як свіжа.

Буряк багато воліють терти на тертці – при цьому вона віддає більшу кількість соку. Її додають в зажарку через 10 хвилин після того, як туди додали томати. Потім засмажку злегка розбавляють водою (кип'яченою), додають часник (для запаху) і тушкують на слабкому вогні протягом 15 хвилин, при частому помішуванні.

Нюанси кольору

Господині діляться одним з секретів приготування червоного борщу: щоб колір страви вийшов, як на картинці в кулінарному буклеті, під час пасерування в зажарку додають лимонний сік або оцет — достатньо кількох крапель. Крім насиченого кольору цим маневром також зберігається яскрава кислинка в смаку. Крім того, багато господині радять гасити буряк окремо від моркви та цибулі. Особливості приготування буряка

Буряк закладають відразу після капусти (якщо варять її безпосередньо в борщі). Для приготування овоча достатньо 10 хвилин (якщо порізати тонкою соломкою). Однак варити буряк в борщі досвідчені кулінари не радять: так вона втрачає свій гарний колір. Овоч слід попередньо обробити на пару або запекти в духовці, а потім нарізати соломкою (тонкої) та відправити в бульйон. Якщо борщ готується з салом, буряк додатково можна обсмажити на салі.

Використанням буряків солодких і темних сортів борщу надається яскравий червоний колір і насичений буряковий смак. Рожевою буряком добре доповнюється смак томатів.

Про часник

Деякі господині відмовляються в ході варіння додавати в борщ часник, вважаючи, що набагато смачніше його вживати вприкуску з пампушками. Однак класичний рецепт приготування борщу з буряками, капустою та іншими овочами передбачає додавання часнику в комплекті з салом (свинячий). Причому сало повинне мати душком, а часник не розчавлюють, а дрібно рубають. До цієї суміші слід додати петрушку, окріп та іншу зелень. Часник з салом кладуть у борщ в самому кінці приготування. Саме ці два продукти відповідальні за фінальний аромат страви.

Одним з секретів приготування українського борщу є використання товченого сала з часником. Однак сало в заправці багато гурмани не вважають обов'язковим елементом. А ось без часнику деякі борщ не визнають. Багато господинь рекомендують часник не різати і не тиснути за допомогою преса, а товкти з сіллю в спеціальній ступці.

Про порядок додавання овочів і способи їх обробки

Рецепт приготування борщу з буряками, капустою та іншими овочами передбачає наступний порядок відправлення інгредієнтів в каструлю: спочатку в бульйон кладуть картоплю, потім капусту, тушковану буряк і інші складові (попередньо їх пасерують і ретельно протушивают). Вже після того, як борщ буде готовий, у нього кладуть зелень і прянощі: перець (чорний), лавровий лист, селера, кріп, петрушку, болгарський перець (шматочками) і т. д. Пассеровка

Комусь подобаються в борщі відварені овочі, а хтось, навпаки, вважає за краще їх підсмажити, вважаючи, що так смачніше. Один з прекрасних варіантів приготування овочів полягає в їх карамелізації, тобто томлінні на повільному вогні. При цьому цибуля стає прозорим, а морква – м'якою, але зберегла свій колір і аромат. Якщо господиня вирішила цибуля зварити, його слід вийняти з води до того, як туди буде додано картоплю.

Як слід готувати помідори?

Помідори у борщі рекомендується варити до того, як туди буде закладено картоплю. У процесі варіння вони повинні стати м'якими. Томати виймають, перетирають через сито і в кінці приготування знову відправляють в борщ. Стиглі помідори господині нерідко замінюють томатним соком або пастою. Як краще приготувати картоплю?

Цей овоч крупно нарізають, причому для борщу господині рекомендують вибирати такий, щоб не разваривался. Перед закладкою картоплю краще трохи обсмажити, при цьому страва вийде більш насиченим і наваристим. Разом з картоплею кладуть морквину, яку попередньо нарізають соломкою. Як готують капусту?

У процесі приготування борщу з буряками й капустою останню перед тим, як викладати в каструлю, слід розім'яти – так овоч віддасть бульйону необхідну кількість соку. Капусту додають після того, як картопля вже буде наполовину зварений. Кисла капуста вариться приблизно протягом однієї хвилини, і відразу ж додається пассеровка. Зимова капуста (білокачанна) вариться довше, приблизно хвилин десять. Весь час, поки вариться капуста, борщ кришкою накривати не рекомендується – деякі господині вважають, що вона може зіпсувати страву своїм специфічним ароматом. Чим краще підкисляти борщ?

Для підкислення страви найчастіше господинями використовується оцет, який одночасно і підкислює, і зберігає колір буряка. Але оцет не можна вважати самою корисною добавкою. Як варіант, буряк перед тим, як її додати в бульйон, збризкують лимонним соком. Для підкислення використовують помідори, які додають в зажарку, а також кислу капусту або ложку капустяного розсолу. Який посуд слід використовувати?

В справі приготування цього легендарного і всіма улюбленого першого страви немає дрібниць. Важливо не тільки дотримати всі правила і секрети приготування м'яса і овочів для борщу, але і продумати посуд, у якій буде варитися частування. Справа в тому, що бульйон, який є основою страви, вимагає до себе дуже дбайливого відношення. Бульйон не рекомендується варити на дуже сильному вогні. Щоб борщ не перекіпал, рекомендується використовувати каструлю з товстими стінками і двошаровий дном. У такому посуді вміст швидше нагрівається і повільніше остигає. До того ж господиня зможе не боятися відійти на час від каструлі: ризик перекипання в ній мінімальний.

Готуємо борщ (покроковий рецепт)

Представляємо класичний спосіб приготування борщу. У складі інгредієнтів: яловичина на кістці - 400 грам; буряк – 2 шт.; морква – 1 шт.; білокачанна капуста - 300 грам; чотири картоплини; томатна паста – дві столові ложки; часник – одна головка; сало (свиняче); за смаком: сіль, зелень, чорний мелений перець; олія (рослинна).

Приготування

Покроковий рецепт приготування борщу передбачає здійснення наступних дій: У каструлю (3-3,5 л) поміщають м'ясо (шматком) і заливають водою (2 л). Варять на несильному вогні, знімаючи по мірі необхідності піну. Коли вода закипить, вогонь зменшують, каструлю накривають кришкою і залишають варитися протягом години. Тим часом очищають і нарізають цибулю, труть на тертці (великої) моркву і буряк (останню деякі господині шаткують соломкою). Викладають овочі на сковороду, попередньо прогріту з рослинним маслом. Пасерують їх протягом декількох хвилин, після чого додають за рецептом томатну пасту і хвилини через три прибирають з вогню. З готового бульйону м'ясо виймають, ріжуть його на шматки (порційні). У бульйон кладуть капусту (тонко нашатковану), а хвилин через десять - картопля. В цей час бульйон слід посолити. Після того як картопля буде готовий, додають овочі (пасеровані) і повертають в бульйон розрізане на шматки м'ясо.

В кінці приготування в борщ кладуть лавровий лист, перець, зелень, перемішану з свинячим салом і часником. Борщ накривають кришкою і варять ще хвилин п'ять. Приємного апетиту! Автор: Таміла Гресько 11 Серпня, 2018


banner14

Категория: Еда и напитки

Секрети приготування борщу: покроковий рецепт з описом і фото, особливості приготування


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.