Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Рослинна олія: рейтинг по якості. Виробники олії в Росії


Опубликованно 24.08.2018 02:00

Рослинна олія: рейтинг по якості. Виробники олії в Росії

Один з продуктів, без якого складно обійтися на кухні, це рослинне масло. Воно незамінне тоді, коли потрібно підсмажити м'ясо, тушкувати овочі, заправити салат. Але купуючи чергову баночку масла, ви коли-небудь замислювалися, що саме берете? Банально звучить, але потрібно купувати якісне масло. Як правильно його вибрати? Які існують види цього продукту? Про це в нашій статті. Чому важливо включати в раціон рослинну олію

Науковці, медики та дієтологи заявляють про користь олії. Незважаючи на те, що цей продукт досить калорійний (107 ккал в одній столовій ложці), його рекомендують вживати навіть котрі худнуть і людям із зайвою вагою. Чому? Все дуже просто. Людині для балансу потрібно вживати не тільки білки і вуглеводи, але і жири. Вони бувають «хорошими» і «поганими». Останні містяться у продуктах тваринного походження, а «хороші» - в продуктах рослинного походження, до яких і відноситься масло. Організму необхідно отримувати обидва види жирів, але «хороших» - значно більше. У середньому добова норма споживання жирів становить 80-100 г, з яких мінімум 30-35 грам має припадати на рослинну олію.

Ненасичені жирні кислоти містяться у всіх видах олії, крім пальмового та кокосового. Про користь олії

Цей продукт є необхідним для регулярного вживання, бо містить важливі для організму жири. Палітра рослинних масел досить широка. Кожен вид має свої особливості. Абсолютно всі масла мають у своєму складі вітаміни A, E і F, які зменшують рівень «поганого» холестерину в судинах, що розщеплюють жири та олеїнову кислоту, яка допомагає уповільнити процес старіння і знижує ризик хвороб серця. Далі вашій увазі представлений рейтинг корисності рослинних олій. Він дещо умовний, тому що кожне масло гідно зайняти почесне місце на вашій кухні. Більш того, фахівці рекомендують мати не менш 5 найменувань цього найціннішого продукту у себе вдома.

Оливкова

Лідером рейтингу рослинних масел по корисним властивостям є оливкова. Про його цілющі якості складені легенди. Це масло – відмінний джерело олеїнової кислоти. Воно сприяє: Нормалізації тиску і профілактики серцево-судинних захворювань. Поліпшенню роботи серця. Засвоєнню жирів. Омолодженню організму. Лікуванню і профілактиці захворювань ШКТ. Очищенню судин. Зміцненню імунітету і профілактиці ракових захворювань.

При виборі оливкової олії необхідно звертати увагу на кислотність – вона не повинна перевищувати 0,8 %. Цей продукт може вважатися переможцем рейтингу серед усіх рослинних масел ще й тому, що при нагріванні воно зберігає корисні властивості. Тому воно ідеально підійде для готування на ньому смажених страв.

У рейтингу рослинних масел за якістю лідерами вважаються наступні марки: Borges Extra Virgin (Іспанія). Monini Extra Virgin Pesto (Італія). Minerva Kalamata Extra Virgin (Греція). Лляне

Це масло – джерело вітамінів і мінералів. У рейтингу корисності рослинних олій з вмістом ненасичених жирних кислот омега-3 воно займає лідируючу позицію. Масло містить залізо, цинк, кальцій, марганець, вітаміни А, В, E, F, K. Дієтологи рекомендують його при ожирінні, так як воно нормалізує обмін речовин. Також масло сприяє виробленню естрогену, тому вважається жіночою. Основні корисні властивості: Виводить токсини. Уповільнює процес старіння. Нейтралізує нітрити, одержувані зі свіжих овочів і фруктів. Знижує рівень холестерину. Запобігає серцево-судинні захворювання. Нормалізує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Знімає запалення. Підвищує імунітет. Покращує стан шкіри, волосся і нігтів. Допомагає впоратися з нервовими перевантаженнями. Знижує ризик захворювання раком.

Масло необхідно вживати в чистому вигляді або в салатах, але не його піддавати тепловій обробці. Варто звернути увагу на наступні марки лляної олії: "Доктор Маслов". "Слов'янка Орися". La Tourangelle. Кунжутна

Склад біологічно активних речовин у цьому маслі величезний. На верхній сходинці знаходиться кальцій – його в кунжутній олії дуже багато. Тому в рейтингу рослинних олій за користь для суглобів кунжутне впевнено лідирує.

Також у ньому містяться цинк, калій, фтор, магній, залізо, мідь, вітаміни A, C, D, E, вітаміни групи B. Корисні властивості цього продукту такі: Нормалізація обміну речовин і гормонального фону. Відновлення кісткової і хрящової тканини. Поліпшення згортання крові. Мінімізація ризику тромбозів. Ефективність використання при захворюваннях щитовидної залози. Лікування органів зору, органів дихання та сечовивідної системи. Корисно при захворюваннях статевої сфери у чоловіків.

Це масло не рекомендується використовувати при смаженні, оскільки воно втрачає корисні властивості. Рейтинг масел даного сегмента: Gea. La Tourangelle. "Масляний король". Гарбузове

У рейтингу рослинних олій за кількістю цинку гарбузова може поборотися за чемпіонство. Якщо лляне – це жіноче масло, то гарбузове – чоловіче. Воно допомагає в лікуванні і профілактиці чоловічих захворювань, збільшує кількість тестостерону. Ще один дуже корисний компонент, який в ньому міститься, це селен. Він вберігає від простудних захворювань і підвищує імунітет. Також масло сприяє: Поліпшенню роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту і захист печінки. Поліпшення стану шкірних покривів, волосся і нігтів. Захист від каменів у жовчному міхурі. Профілактиці атеросклерозу та ішемічної хвороби серця. Позбавлення від паразитів і бактерій в організмі.

При нагріванні корисні властивості продукту губляться, тому краще за все його використовувати для заправки страв. Вважається, що найкраще гарбузове масло виробляють на південному сході Австрії, Штирії, а місця в рейтингу серед марок масла у розглянутому сегменті такий: Kotanyі. Pelzmann. Gea. Кукурудзяна

Це чемпіон серед масел по нормалізації холестерину, містить вітаміни E, F. Корисні властивості: Покращує роботу мозку. Підвищує імунітет. Уповільнює процеси старіння. Нормалізує обмінні процеси. Ефективно при нервових захворюваннях.

Найчастіше продається кукурудзяна олія рафінована, тому воно придатне для смаження. Кращі марки рафінованої рослинної олії в Росії: "Слобода". "Олейна". "Благо". Соняшникова

У рейтингу рослинних олій за популярністю у господинь соняшникова олія, безумовно, є першим. Воно - найбільш частий гість на кухні. Найчастіше люди використовують рафіновану олію, так як воно практично не має запаху. Однак реальну користь може принести нерафіновану соняшникову олію. Воно містить вітаміни A, D, E, F, групи B і ряд мікроелементів. Однак в рейтингу найбільш корисних рослинних масел воно буде далеко не на першому місці. Незважаючи на це, свою лепту в оздоровлення організму воно вносить: Нормалізує обмін речовин. Зменшує кількість «шкідливого» холестерину. Надає загальнозміцнюючу дію. Покращує травлення. Допомагає виводити токсини. Уповільнює процеси старіння. Покращує структуру нігтів і волосся. Заспокоює нерви.

Нерафінована олія при нагріванні втрачає корисні властивості, тому воно більше підходить для заправок. Рафінована олія ідеально підходить для смаження. Гірчичне

Це островатое на смак масло містить вітаміни A, D, E, K, P, а також вітаміни групи B. Його корисні властивості: Відмінно справляється з бактеріями. Підвищує імунітет. Сприяє поліпшенню діяльності мозку. Зміцнює стінки кровоносних судин. Покращує згортання крові. Підходить для профілактики шлунково-кишкових і серцево-судинних захворювань.

У рейтингу рослинних олій з найбільш пікантним смаком гірчичне займає високі позиції. Приправлені їм овочі довго зберігають свіжість. Зверніть увагу на наступні марки гірчичної олії, що займають три перші позиції в рейтингу: "Горлинка". "Аромати життя". "Сарепта". Рижієва

Можливо, ви про таке не чули. До грибів це масло не має ніякого відношення. Рижик посівної – це трав'яниста рослина родини Капустяні. Воно містить кислоти (омега-3 і омега-6), які людина не може синтезувати самостійно, але які потрібні йому для нормальної життєдіяльності. Природно, щоб збагатити організм такими кислотами, потрібно з'їсти продукти, що містять їх. Рижієва олія має в складі ці важливі для людського організму кислоти. Крім того, воно володіє низкою інших корисних властивостей: Знижує рівень холестерину. Нормалізує тиск. Стабілізує серцеву діяльність. Сприяє зміцненню кровоносних судин. Ефективно для профілактики хвороб ШКТ. Нормалізує гормональний фон у жінок, які страждають ПМС. Позитивним чином позначається на роботі печінки і жовчовивідних шляхів.

При смаженні масло втрачає корисні властивості, тому їм краще заправляти салати і доповнювати різні страви. До числа якісних продуктів належать такі марки рижієва масла, згідно рейтингу: "Сарепта". "Південь Русі". "Золото задоволення". Способи виробництва олії

Всі масла розрізняються за способом отримання. Всього їх три: холодний віджим, гаряче пресування та екстракції. При холодному віджимі насіння пресують, а отриманий в результаті продукт розливають по пляшках. Не дивно, що саме такі олії самі якісні і корисні. При гарячому пресуванні насіння для початку нагріваються і тільки потім потрапляють під прес. Таке масло темніше першого, довше зберігається, не має такого специфічного запаху, але вважається менш корисним. Третій варіант обробки передбачає рафінування. З них масло довше зберігається, втрачає смак і запах, стає ідеальним для смаження, але корисних речовин в ньому практично не залишається. Рейтинг рослинного рафінованого масла з насіння соняшнику

Так як в Росії соняшникова олія є самим популярним, то корисно буде знати, які виробники випускають якісну продукцію. У 2016 році вперше в історії країни був складений своєрідний рейтинг виробників рослинної олії в сегменті "соняшникова, рафінована". За результатами дослідження кращі марки були нагороджені російським Знаком якості. Всі вони в рівній мірі є продуктами вищого сорту, відповідають усім стандартам.

Місця серед виробників розподілилися так: ВАТ «Ефко» (масло "Добавкин"). ЗАТ «ДонМаслоПродукт» (масло "Златожар"). ТОВ «Каргілл» ("Златное"). ТОВ «Сільськогосподарське виробниче підприємство ПІВДЕНЬ» ("Кароліна"). ТОВ «Сільськогосподарське виробниче підприємство ПІВДЕНЬ» ("Кубанське улюблене"). Група компаній «Діксі» ("Першим ділом"). ТОВ «Компанія Благо» (масло "Подвір'я"). Холдинг «Сонячні продукти» ("Росіянка"). ВАТ «Ефко» ("Слобода"). Холдинг «Сонячні продукти» (продукт "Сонячна лінія"). ВАТ «Жировий комбінат Єкатеринбург» (масло "Щедре літо"). Рейтинг рослинної соняшникової нерафінованої олії

Аналогічне дослідження було проведено серед нерафінованих соняшникових олій. Там високоякісними марками були визнані наступні: «Дари Кубані» (ТОВ «Компанія Благо»). "Кубанське улюблене" (ТОВ «Сільськогосподарське виробниче підприємство ПІВДЕНЬ»). «Селяночка» (ТОВ "ПК "НАШ ПРОДУКТ"). «Слобода» (ВАТ «Ефко»).

Як видно зі списку, особливо зарекомендували себе такі виробники олії в Росії: ВАТ «Ефко», ТОВ «Сільськогосподарське виробниче підприємство ПІВДЕНЬ» та ТОВ «Компанія Благо». Їх продукція відповідає високим стандартам якості.

Висновок

Ми з'ясували, що якісне рослинна олія допомагає правильній роботі серця, покращує живлення тканин, послаблює запальні процеси, знижує рівень холестерину, сприятливо позначається на роботі нервової системи, нормалізує обмін речовин і травлення, покращує мозкову діяльність і стан шкіри, волосся і нігтів. При виборі даного продукту потрібно пам'ятати: Найбільш корисними вважаються нерафіновані олії холодного віджиму. Вони відрізняються насиченим кольором, мають властивий кожному виду запах і специфічний смак. Для заправки салатів воно підходить найкраще. Олія холодного віджиму слід вживати до закінчення терміну придатності, зберігати в холодильнику в скляній пляшці. Добова норма масла становить 1-2 столові ложки. Краще мати кілька різних видів нерафінованих олій, тому що в кожному є свої переваги. Рафіновані олії для смаження краще не використовувати, оскільки вони втрачають свої корисні якості. Для смаження і тушкування потрібно використовувати рафіновану олію. Ні в якому разі не можна смажити на одному і тому ж маслі кілька разів.

Таким чином якісне нерафінована олія є чудовим профілактичним засобом, а рафінована незамінне для термічної обробки на сковороді будь-яких продуктів. Автор: Ксенія Леонідова 17 Серпня, 2018


banner14

Категория: Еда и напитки

Рослинна олія: рейтинг по якості. Виробники олії в Росії


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.