Эта опция сбросит домашнюю страницу этого сайта. Восстановление любых закрытых виджетов или категорий.

Сбросить

Сало і холестерин: чи можна їсти сало при підвищеному холестерин? Нові дослідження, все за і проти


Опубликованно 15.08.2018 05:00

Сало і холестерин: чи можна їсти сало при підвищеному холестерин? Нові дослідження, все за і проти

"Національний стратегічний продукт" свиняче сало неймовірно популярним в Україні і широко відомий за її межами. Присутній воно також і європейської кухні не менше, ніж у слов'янській. Це дуже енергетичний продукт, що дає відчуття ситості на довгий час, не кажучи про те, що ще і дуже смачний. Існує безліч рецептів приготування сала, всі вони неймовірно популярні і мають своїх відданих фанатів. Але вже давно існує думка, що споживання сала шкідливо для здоров'я із-за надмірного вмісту в ньому холестерину. Так це чи ні? У цьому належить розібратися в цій статті. Сало і холестерин. Взаємозв'язок

Зараз дієтологи вже не настільки критично налаштовані проти і визнають ту велику користь, яку сало приносить організму. Розберемося, наскільки пов'язані один з одним сало і холестерин. Також з'ясуємо, чи міститься він в салі взагалі.

Сало свиняче — це тваринний підшкірний жир, в якому зберігаються всі біологічно активні речовини і живі клітини. Його калорійність неймовірно висока - 770 калорій на 100 г продукту. І холестерин в ньому, звичайно ж, є, як він у будь-якому тваринний продукт, але щоб вважати його шкідливим для здоров'я, потрібні вагомі підстави. Для того щоб дізнатися, чи є в салі холестерин, шкідливий для здоров'я, необхідно визначити, яке його вміст у продукті.

У 100 г сала, за науковими даними, є 70-100 мг холестерину. Багато це, зрозуміємо шляхом порівняння цього показника з іншими продуктами. Наприклад, нирки яловичі містять його набагато більше — 1126 мг, а яловича печінка - 670 мг, у маслі вершковому холестерину 200 мг. Як ні парадоксально, але сало серед них виглядає цілком безневинно і вже ніяк не грізно. І ще більш дивно, що вміст холестерину в салі не дотягує навіть до показників таких, здавалося б, дієтичних продуктів, як яйця курячі, телятина, серце, тверді види сирів, а також багато видів риби. Користь і шкода від споживання сала

Отримання організмом правильних жирів тваринного походження надзвичайно важливо для його гарного функціонування. Оптимальною кількістю жирів взагалі вважається добова норма до 70 г, з них дві третини припадає на жири тваринні. Постулат про те, що сало і холестерин, в ньому знаходиться, є джерелом загрози для людського організму, не витримав перевірки часом і був впевнено спростовано сучасними дослідженнями. За їх результатами свинячий жир володіє великою кількістю корисних властивостей. Він буквально напханий саме тими речовинами, які абсолютно необхідні для правильної роботи всіх систем організму людини. В салі виявилося багато вітамінів A, F, D, E, а також цілий ряд вітамінів В-групи.

Крім того, що містяться в продукті пальмітинова, ланолиновая і олеїнова кислоти мають настільки високу концентрацію, що прирівнюють шпик до нескінченно рекламованого і повсюдно широкого рекомендованому дієтологами всіх країн оливковій олії та риби жирних сортів. За такими показниками слід говорити не про шкоду цього розкішного продукту, а про те, як позитивно сало впливає на холестерин. Судячи з науковими даними, щоденне вживання в їжу сала в необхідній кількості помітно допомагає знизити кількість шкідливого холестерину і до того ж робить відмінну профілактику захворювань вен.

Великий вміст селену в шпиге зміцнює імунітет, а арахідонова кислота допомагає активно регулювати фон гормонів і теж працює на зміцнення імунітету.

Сало, зберігає всі біоактивні компоненти, потрапляючи в шлунок, виділяє багато енергії, так що навіть мінімальне його споживання дозволить забути про почуття голоду, допоможе в холод зігрітися, а в роботі не піддаватися втомі. Можна сміливо вважати його дієтичним продуктом, оскільки при всій своїй ситності він дуже легко засвоюється організмом, а також допомагає знизити навантаження на травну систему. Сало і схуднення

Тим, хто прагне до схуднення, часто медики і дієтологи накладають сувора заборона на сало, пояснюючи це його шкідливими властивостями. А виявляється, в нових віяннях дієтології вже настійно рекомендується котрі худнуть з'їсти невелику порцію сала хвилин за 30-40 хвилин до прийому їжі, щоб прибрати почуття голоду і не бути жадібним під час основної їжі. Такий грамотний підхід дозволяє приступати до трапези не дуже голодним і швидше насититися, що допомагає зменшити кількість холестерину, що надійшов разом з їжею.

Дуже зручно сало і для якісного перекусу між прийомами їжі — маленький бутербродик з цим продуктом можна сміливо носити в будь-якій сумочці хоч цілий день, адже солоне сало не зіпсується навіть у найбільшу спеку і залишиться безпечним для кишечника. Його, до речі, дуже вигідно і зручно брати у походи і поїздки, оскільки зберігати його без холодильника можна досить довго.

Так що, відповідаючи на питання, чи є холестерин у свинячому салі, слід зазначити, що деяка кількість його в продукті все ж є, але воно не настільки страшно, як вважалося деякий час назад. Враховуючи великий користі, яку приносить сало організму людини, ми приходимо до висновку, що така мізерна кількість холестерину жодною мірою не може істотно нашкодити. Невеликий вміст у свинячому продукті холестерину ще й приносить користь, так як своєю присутністю створює перешкоду для освіти поганого холестерину, просто блокуючи його синтез в людському організмі. Чи можна вживати продукт при високому холестерину в організмі?

Біологічна активність сала в п'ять разів вища, ніж вершкового масла. Але це при тому, що рівень холестерину в ньому менше в рази. Так чи підвищує сало холестерин, якщо має у своєму складі в такій незначній кількості? А ось тут можна дати двоякий відповідь. Якщо вживати сало без міри, то цього процентного вмісту буде достатньо для підвищення холестерину в крові. Але це ж стосується і багатьох інших продуктів, навіть невинних і цілком дієтичних, які у малих дозах приносять виключно користь, а у великих кількостях цілком здатні принести шкоду.

Однак зміст у салі лінолевої кислоти, однією з трьох найбільш потрібних кислот, що утворюють вітамін F, значно зміцнює позиції шпику в плані його корисності. Дана кислота у співдружності з ліноленової і арахідонової знижує активність синтезу шкідливого холестерину, прискорює процеси обміну холестерину в організмі і не дозволяє його рівню підвищуватися до критичного. Але навіть незважаючи на досить важливі функції вітаміну F в організації липидообмена, якщо з'їсти за день півкіло сала, рівень холестерину обов'язково підвищиться. При цьому зашкодить підшлункової і печінки, оскільки для перетравлення такої кількості холестерину їжі буде потрібно багато жовчі і ліпази. Як вживати продукт при високому холестерину в організмі?

Для того щоб сало при високому холестерин не зашкодило організму, а принесло йому користь, денну норму його споживання слід обмежити 30 грамами продукту. В іншому випадку підвищується навантаження на печінку з жовчним міхуром, а тим людям, які мають проблеми з цими органами, така їх перевантаження може бути небезпечною. Допомогти швидше переварити з'їдене сало можуть аджика, гірчиця або хрін, стимулюють роботу органів ШКТ. Так що, вживаючи разом з салом ці смачні приправи, ви значно поліпшите процеси травлення. Шкідливі властивості сала

Незважаючи на ту величезну користь, яку організму приносить сало, від нього може виходити і шкоду. У першу чергу це стосується непомірного споживання, коли кількість отриманого холестерину значно перевищує допустимі межі, і ні печінка, ні жовчний міхур не в змозі впоратися з такою непосильним навантаженням.

До шкідливих факторів відноситься сіль, яка використовується для приготування продукту і консервації його від псування. Натрій, наявний у складі крові, затримує в організмі вологу, не дозволяючи їй вільно виходити, і тим самим провокує набряки. Це шкідливо для всіх, а особливо для тих, у кого є проблеми з обмінними процесами. Не їжте старе!

Намагайтеся не вживати старий жир, який перебував у холодильнику шість і більше місяців. Такий продукт не тільки втрачає смакові якості, але й накопичувати канцерогени. Це ж стосується і копченого продукту, оскільки такий спосіб приготування позбавляє сало частини вітамінів і завдяки речовинам, що утворився в процесі копчення, провокує онкозахворювання.

Вибирайте для приготування їжі тільки якісне та свіже сало, тоді організм буде розвиватися правильно і гармонійно. Результати нових досліджень сала на холестерин

Корисним чи шкідливим виявиться для кожної конкретної людини сало, можна говорити тільки в залежності від того, скільки продукту було з'їдено і яке його якість. Невелика кількість сала рівень холестерину не підвищить, а надмірні порції можуть не тільки збільшити кількість холестерину, але і нашкодити роботі органів травлення.

Згідно з останнім висновком Міжнародного союзу дієтологів, сало — це той єдиний продукт з числа тварин, де містяться: арахідонова кислота, що впливає на роботу гормонів, вкрай необхідна для хорошої роботи серцевого м'яза, а також перешкоджає атеросклерозу судин; олеїнова кислота, упереджувальна розвиток онкозахворювань; пальмітинова кислота, що бере участь в обмінних процесах і підтримці імунітету.

Виходячи з цього постулату, були проведені нові дослідження сала і холестерину. У результаті з'ясувалося, що виключати продукт з раціону не можна. Бо для здоров'я дуже важливим є збалансоване харчування, що включає в себе всі потрібні для розвитку організму вітаміни, мінерали та інші корисні речовини. Відсутність сала в харчуванні не дасть позитивного ефекту, більш того, принесе організму відчутної шкоди. Потрібно лише дотримуватися необхідні норми споживання цього продукту. Приміром, кількість солоного сала для нормальної здорової людини не повинно перевищувати в його раціоні 50 грамів за добу. Але якщо це сало копчене, є великий ризик отримати велику дозу канцерогенів. Яке сало корисне?

Найбільш корисне сало не заморожене, а злегка підігріте на сковороді до початку плавлення. Останні дослідження у цьому напрямку показали, що щадить, термообробка не шкодить корисності активних компонентів, а дозволяє їх ще краще засвоювати. Так, вчені довели, що смажена їжа, приготована на салі, набагато корисніше тієї, яка готувалася на рослинному маслі. Висновок

Тепер ви знаєте, яка взаємозв'язок між салом і холестерином. Ми розглянули користь і шкоду продукту. Підводячи підсумки вищевикладеного, можна констатувати, що холестерин у салі є, але його не так багато. Невеликі порції цього продукту анітрохи не зашкодять здоровій людині, а хворому навіть допоможуть зменшити надходження шкідливого холестерину з іншою їжею за рахунок вже надійшло з салом. Нові дослідження піддали сумніву старі уявлення про виключення сала з раціону людей через високий вміст в ньому холестерину. Навпаки, доведені нові факти безсумнівної користі цього дивного продукту, вживаного в необхідних кількостях для забезпечення гарної роботи всіх систем організму. Автор: Юлія Оболенська 11 Серпня, 2018


banner14

Категория: Еда и напитки

Сало і холестерин: чи можна їсти сало при підвищеному холестерин? Нові дослідження, все за і проти


Написать комментарий

* Содержание комментария не должно содержать ненормативную лексику или отклонятся от норм морали и приличия. HTML-теги не поддерживаются. Комментарии, не имеющие отношения к содержанию новости, будут удаляться. Пользователи, злоупотребляющие терпением администрации, будут блокироваться.